Σκοπός της ανάρτησης αυτής είναι μια απλή εισαγωγή στις βασικές έννοιες που αφορούν την διαστημική επιστήμη.

Η διαστημική επιστήμη είναι σχετικά πρόσφατη, καθώς μετρά επίσημα πενήντα και πλέον χρόνια ζωής, με τη μορφή επανδρωμένων αποστολών και ερευνών γύρω από την τεχνολογία διαστήματος. Η τεχνολογία διαστήματος που αναπτύσεται προσφέρεται προκειμένου να την υποστηρίξει.

Όμως τι ακριβώς είναι το διάστημα; Πως προσεγγίζεται; Ποιους σκοπούς καλείται να εξυπηρετήσει η διαστημική τεχνολογία που αναπτύσεται; Αποκτώντας μια βασική αίσθηση των παραπάνω εννοιών, αφενός ενεργοποιείται καλύτερα το κριτικό πνεύμα του αναγνώστη, αφετέρου θα τον εξυπηρετεί και σχετικά με την ανάγνωση μελλοντικών αναρτήσεων. Εφόσον δημιουργηθεί μια βασική εικόνα σχετικά με την διαστημική επιστήμη και το διάστημα, θα αυξηθεί και η κριτική σκέψη των αναγνωστών που δεν θα μελετούν τις αναρτήσεις μας. Θα διαθέτουν τα βασικά εφόδια για περαιτέρω έρευνα και μελέτη, καθώς και για ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης. Ας δούμε όμως τους βασικούς όρους που απαρτίζουν θεμελιωδώς την Διαστημική Επιστήμη.

Το θέμα της Διαστημικής επιστήμης, είναι η προσέγγιση και η μελέτη του διαστήματος. Ως διάστημα ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται έξω από την ατμόσφαιρα της γης, αλλά εντός των ορίων του ηλιακού μας συστήματος.

 

Screen Shot 2013-02-25 at 1.34.35 PM

[Το διάστημα]

 

Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ηλιακά συστήματα σαν το δικό μας, όμως ο άνθρωπος αρχικά είναι ικανός απλά να τα παρατηρεί μέσω ισχυρών τηλεσκοπίων, και φυσικά όχι (ακόμη) να τα προσεγγίσει. Συνεπώς, όταν αναφερόμαστε στον όρο διάστημα, θα εννοούμε πάντα την μελέτη και προσέγγιση σημείων του δικού μας ηλιακού συστήματος.

Η τεχνολογία σαν έννοια, αναφέρεται στην πρακτική εφαρμογή θεωρητικών στοιχείων και θεωριών προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι που θα έχει πρακτικό όφελος. Έτσι λοιπόν, τα δημιουργήματα της τεχνολογίας που έχουν σαν θέμα το διάστημα, θα είναι δορυφόροι, αεροσκάφοι, ρομπότ, διαστημικοί σταθμοί, διαστημικές στολές, τηλεπικοινωνίες και τέλος πάντων όλα όσα σχετίζονται και έχουν πρακτικό όφελος για την επιστήμη του διαστήματος. Το πρακτικό όφελος που απορρέει από τα τεχνολογικά επιτεύγματα της τεχνολογίας που αφορούν το διάστημα, είναι και ο απώτερος σκοπός της διαστημικής επιστήμης. Η μελέτη δηλαδή, κοινώς η έρευνα του διαστήματος.

Συνεπώς, Διαστημική Επιστήμη είναι η επιστήμη εκείνη η οποία χρησιμοποιεί όλα εκείνα τα τεχνολογικά μέσα, που προκύπτουν από ισχυρά θεμελιωμένο ερευνητικό και θεωρητικό επιστημονικό υπόβαθρο, προκειμένου να προσεγγιστεί και να μελετηθεί επαρκώς (κάποια στιγμή) το διάστημα.

Εντός του χώρου του οποίου εκτείνειται το διάστημα υπάρχουν αστέρια και αστερισμοί, φυσικοί και τεχνητοί δορυφόροι, πλανήτες, νεφελώματα και γαλαξίες. Οι γαλαξίες σχηματίζουν ομάδες ή σμήνη γαλαξιών. Μέσα στους γαλαξίες συγκεντρώνονται τα άστρα. Οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τα άστρα, και οι δορυφόροι, φυσικοί ή τεχνητοί γύρω από τους πλανήτες. Δορυφόροι καλούνται τα ουράνια εκείνα σώματα, φυσικά ή τεχνητά τα οποία εκτελούν ελλιπτική και περιοδική κίνηση γύρω από ένα άλλο ουράνιο σώμα, όπως ένας πλανήτης. Η σελήνη είναι φυσικός δορυφόρος της γης, ενώ οι δορυφόροι τηλεπικοινωνιών είναι τεχνητά κατασκευάσματα που συμπεριφέρονται σαν φυσικοί δορυφόροι της γης.

Σαν γαλαξίας ορίζεται ένα ελικοειδές επίπεδο που έχει διάμετρο τουλάχιστον 100000 ετών φωτός. Αποτελείται από δυο «βραχίονες» που στριφογυρίζουν γύρω από ένα φωτεινό διόγκωμα (αστέρι δηλαδή) στο κέντρο του. Οι βραχίονες αυτοί, οι βασικές συνιστώσες ενός γαλαξία περιέρχουν εντός τους νεφελώματα, μέσα στα οποία υπάρχουν άλλα νεφελώματα και γεννιούνται νέοι αστέρες. Ένας γαλαξίας είναι και ο δικός μας.

Το έτος φωτός, είναι η βασική μονάδα μέτρησης απόστασης στο διάστημα, και ορίζεται ως το χρονικό διάστημα που απαιτεί το φως του ήλιου για να ταξιδέψει μέχρι κάποιο άλλο σημείο του διαστήματος, όπως ένα νεφέλωμα, ένας πλανήτης ή ένα αστέρι. Ενδεικτικά, το φως του ήλιου χρειάζεται 8 πρώτα λεπτά της ώρας για να φθάσει στην Γη, ενώ έχει ανιχνευθεί νεφέλωμα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που για να φτάσει το φως του ήλιου σε αυτό θα πρέπει να ταξιδεύει για 4000 έτη φωτός.

Τέλος, πλανήτης είναι κάθε ουράνιο σώμα που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα κεντρικό μεγάλο αστέρι. Στην περίπτωση του ηλιακού μας συστήματος, κάθε ουράνιο σώμα που κινείται σε ελλιπτική και περιοδική τροχιά γύρω από τον ήλιο είναι ένας πλανήτης. Αστέρι, σύμφωνα με την επιστήμη της Αστρονομίας είναι κάθε ουράνιο σώμα που διατηρεί όλες εκείνες τις ιδιότητες του δικού μας ήλιου. Οπότε όλοι οι αστέρες είναι στην ουσία μικροί ήλιοι, όχι όμως αρκετά ικανοί βαρυτικά για να προκαλούν ελλιπτικές τροχιές πλανητών γύρω τους, όπως γίνεται με τον ήλιο.

 

Screen Shot 2013-02-25 at 1.34.10 PM

[Αστέρες στο διάστημα]

 

Κλείνοντας, ελπίζω οι εισαγωγικές αυτές πληροφορίες να είναι όσο το δυνατόν κατατοπιστικές, για όσους θέλουν να μελετούν λίγο ενδότερα γύρω από το διάστημα, ή για όσους απλά και εγκυκλοπαιδικά θέλουν να γνωρίζουν.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΟΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΟΕ  ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ