Μετά από άπειρες υποθέσεις και σενάρια στο παιχνίδι του θρόνου στο εμβληματικό πολιτιστικό ίδρυμα των ΗΠΑ το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (The Met) ανακοίνωσε τον νέο του διευθυντή. Ο Αυστριακός Μαξ Χολάιν είναι ο διάδοχος του Τόμας Κάμπελ που είχε ανακοινώσει την παραίτησή του στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017.
Ο 48χρονος Χολάιν, ειδήμων αναγνωρισμένος στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, θα αναλάβει τα καθήκοντά του το καλοκαίρι. Επί του παρόντος είναι διευθυντής των Μουσείων Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο, θέση που κατέχει από τον Ιούνιο του 2016.
Ο γιος του Βιεννέζου μεταμοντέρνου αρχιτέκτονα Χανς Χολάϊν, σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Ως επιμελητής εξειδικεύτηκε στην τέχνη της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του ’90 και διοργάνωσε το αυστριακό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2005. Με την επιτυχημένη θητεία του στο μουσείο Städel της Φρανκφούρτης ο Μαξ Χολάϊν έχτισε τη φήμη του ικανού διευθυντή ο οποίος ειδικεύεται στην ανεύρεση πόρων από ιδιώτες χορηγούς αυξάνοντας τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό των μουσείων.


Στο Städel, επέβλεψε την ανανέωση και την επέκταση σε νέους χώρους . Το ποσό επέκτασης της νέας πτέρυγας των 69 εκατομμυρίων δολαρίων το κάλυψε από ιδιωτικά κονδύλια καταπλήσσοντας τους συμπατριώτες του μαθημένους να περιορίζονται σε ό,τι δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Και τα τρία μουσεία στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της θητείας του είδαν επίπεδα ρεκόρ συμμετοχής και πρόσθεσαν 2.800 έργα τέχνης στις συλλογές τους.

Ένα ξεχωριστό προσόν τη στιγμή που αναλαμβάνει επικεφαλής της συλλογής του Met που αριθμεί σχεδόν δύο εκατομμύρια κομμάτια, η δημιουργία των οποίων εκτείνεται σε 5.000 χρόνια.

Ιωάννα Μπάκα, Δημοσιογράφος