Μύκονος, Κρήτη, Σαντορίνη και άλλοι δημοφιλής προορισμοί της Ελλάδος προσελκύουν κάθε καλοκαίρι τουρίστες – όχι μόνο από την Ευρώπη – αλλά από όλες τις ηπείρους, για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα και να χαλαρώσουν θαυμάζοντας τη θάλασσα, το ηλιοβασίλεμα και γενικότερα τα τοπία της Ελλάδας. Όμως το φετινό καλοκαίρι, εξαιτίας της πανδημίας του COVID – 19, θα είναι διαφορετικό. Ή μήπως τελικά ο νέος κορωνοϊός δε μεταδίδεται μέσω του τουρισμού; Μετά από την υπερβολική τρομολαγνεία που υπήρχε όλο το 2020, οι Υπουργικές Αποφάσεις από του υπουργείο Τουρισμού και Υγείας δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προστατευτικές.

Τα μέτρα της Ελλάδας

Από 15 Ιουνίου ξεκίνησαν οι πτήσεις προς το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα, ενώ στις 1 Ιουλίου απελευθερώθηκαν οι αερομεταφορές για όλα τα αεροδρόμια της χώρας, δηλαδή εγκαινιάστηκε ο τουρισμός στη νησιωτική χώρα. Σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ακολουθήσουν τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδόχοι, αλλά και ταξιδιώτες, έχει διευκρινιστεί ότι οι τουρίστες, κατά βάση, δε θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού ή σε καραντίνα. Η χρήση μάσκας όμως, θα είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες.

Ωστόσο, υπάρχουν 34 χώρες, όπου ο κορωνοϊός εμφανίζει μεγάλη μετάδοση και περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα».Αυτές οι χώρες θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, υποχρεώνονται να μείνουν για εφτά μέρες καραντίνα. Αν όμως είναι θετικό, η καραντίνα θα διαρκεί 14 μέρες και θα παρακολουθείται η υγεία τους. Από χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

 • Βέλγιο
 • Γαλλία
 • Γερμανία
 • Ιταλία
 • Ολλανδία
 • Πολωνία
 • Πορτογαλία
 • Ισπανία
 • Σουηδία
 • Ηνωμένο Βασίλειο

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα θα ανοίξει τα αεροπορικά της σύνορα στις 15 Ιουλίου, καθώς άργησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Άλλες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελούν χώρες υψηλού κινδύνου είναι:

 • Βραζιλία
 • Δομινικανή Δημοκρατία
 • ΗΠΑ
 • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 • Ιαπωνία
 • Ινδία
 • Ινδονησία
 • Ιράν
 • Ισημερινός
 • Καναδάς
 • Κατάρ
 • Κολομβία
 • Κουβέιτ
 • Λευκορωσία
 • Μεξικό
 • Μπαγκλαντές
 • Ουκρανία
 • Πακιστάν
 • Περού
 • Ρωσία
 • Σαουδική Αραβία
 • Σιγκαπούρη
 • Τουρκία
 • Χιλή

Στη λίστα περιλαμβάνονται χώρες, που αποτελούν βασικές αγορές στην τουριστική βιομηχανία, όπως Γερμανία, όπου το 2019 έφτασαν στη χώρα 5.000.000 τουρίστες, η Μεγάλη Βρετανία με 4.000.000 τουρίστες το ίδιο έτος, η Ιταλία με σχεδόν 1.900.000, η Γαλλία με 1.500.000 και οι ΗΠΑ με 1.100.000 τουρίστες. Η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία, δήλωσαν δυσαρέσκεια απέναντι στην Ελλάδα, που τις συμπεριέλαβε στη «μαύρη λίστα», καθώς ορισμένες χώρες, όπως Κίνα και Νότια Κορέα – που η πρώτη ήταν και η αφετηρία της πανδημίας – με την άφιξή τους στην Ελλάδα δε θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα.

Αυτή η διαδικασία, ίσως να βάλει σε δεύτερες σκέψεις τους τουρίστες από αυτές τις χώρες, έτσι ώστε να «φρενάρουν» την επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν στον οδικό τουρισμό, δηλαδή σε αυτούς που προέρχονται κυρίως από βαλκανικές χώρες. Για κακή τους τύχη όμως, στα μέσα Ιουνίου, η αύξηση κρουσμάτων στις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία ήταν ραγδαία και οι τουριστικές επιχειρήσεις άρχισαν να αγωνιούν ακόμα περισσότερο, για τυχόν ακυρώσεις στις κρατήσεις τους. Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά, τα οχήματα των τουριστών από τις βαλκανικές χώρες το πρωί του Σαββάτου της 4ης Ιουλίου, σχημάτισαν μεγάλη ουρά για να εισέλθουν στη χώρα μέσο του συνοριακού σταθμού Προμαχώνα, τη μοναδική χερσαία πύλη από την οποία επιτρέπεται η διέλευση.  Η ουρά των οχημάτων έφτανε μέχρι και τα 10 χιλιόμετρα ενώ η αναμονή των τουριστών από χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ιταλία διαρκούσε μέχρι και πέντε ώρες.

Κατόπιν όμως από τα πολύ αυξημένα κρούσματα COVID – 19, που έχουν καταγραφεί στη Σερβία τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα για τους Σέρβους τουρίστες από 6 Ιουλίου μέχρι 15 Ιουλίου.  Έγινε ακόμα και αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας – Σερβίας  μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έλαβε ειδική μέριμνα για την ενίσχυση εσωτερικού τουρισμού με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το οποίο προσφέρει στους δικαιούχους ένα κουπόνι προπληρωμένων υπηρεσιών για διακοπές στην Ελλάδα, με τουλάχιστον τέσσερις διανυκτερεύσεις. Έτσι κι αλλιώς, το 90% των Ελλήνων δηλώνει ότι επιθυμεί να κάνει διακοπές στην Ελλάδα και μόνο το 3% σκέφτεται εξωτερικό. Το υπόλοιπο 7% δήλωσε ότι δεν έχει θέμα είτε εξωτερικό είτε εσωτερικό.

Η Ελλάδα, για καλή της τύχη, σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου βρίσκεται στη «λευκή λίστα». Δηλαδή οι ταξιδιώτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς να έχουν την υποχρέωση της 14ήμερης καραντίνας.

Τα μέτρα στις Σκανδιναβικές χώρες

Κατόπιν της επιτυχής αντιμετώπισης της πανδημίας, η Δανία και η Νορβηγία άνοιξαν στις 15 Ιουνίου τα σύνορα για όλες τις χώρες. Ωστόσο, δε φαίνεται να είναι δεκτικές στη γειτονική Σουηδία, η οποία πλήττεται ακόμα από τον COVID– 19. Η Σουηδία είναι μία από της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν προχώρησε στην πολιτική του lockdown. Άφησε σχολεία, καταστήματα και εστιατόρια ανοιχτά και η τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής είναι εθελοντική. Υπολογίζεται πως οι νεκροί από τον COVID – 19 είναι άνω των 4.000.

Πολλοί λένε πως η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Δανίας να ανοίξει τα σύνορά της για τη Γερμανία, η οποία είχε συνολικά πάνω από 178.000 κρούσματα, από τα περισσότερα στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Οι Γερμανοί επισκέπτες δε θα μπορούν να διανυκτερεύσουν στην Κοπεγχάγη. Αν και οι Δανοί, θα μπορούν να μεταβούν στη Γερμανία χωρίς να τεθούν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Η απόφαση της Αυστρίας

Παρά το γεγονός ότι από 16 Ιουνίου οι αυστριακοί άνοιξαν τα σύνορα για 31 χώρες, φέτος το 60% αποφάσισε να κάνει θερινές διακοπές στη χώρα τους. Μόνο ένα ποσοστό 28% θα ταξιδέψει στο εξωτερικό και οι περισσότεροι από αυτούς θα προτιμήσουν να βρεθούν σε κάποια από τις γειτονικές προς την Αυστρία χώρες. Ο πρώτος προορισμός της επιλογής τους φέρεται να είναι η Κροατία, δεύτερη έρχεται η Ιταλία και μετά ακολουθεί η Ελλάδα. Για την Ελλάδα μάλιστα, είχαν γράψει αρκετά άρθρα πως πρόκειται για τον πιο ασφαλή ταξιδιωτικό προορισμό κατόπιν της πανδημίας, αφού οι μέθοδοι προστασίας ήταν επιτυχείς.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, κάλεσε τους ανθρώπους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να αναλάβουν «προσωπική ευθύνη», επισημαίνοντας πως, ακόμα κι αν αρθούν οι ταξιδιωτικοί προορισμοί, εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος όσον αφορά την πανδημία.

Στα χνάρια της Αυστρίας και η Γαλλία

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ποντάρει και αυτή στο ότι οι Γάλλοι θα μείνουν στη χώρα τους για διακοπές, μιας και η Γαλλία είναι από μόνη της ένα παγκόσμιο τουριστικό αξιοθέατο. Το πιο δημοφιλή αξιοθέατο, ο Πύργος του Άιφελ, άνοιξε στις 25 Ιουνίου, αν και ο αριθμός των επισκεπτών του θα είναι περιοριστικός. Τα έργα τέχνης του Λούβρου, εκτίθενται και πάλι για το κοινό από τις 6 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής ένωσης, EntreprisesduVoyage,που εκπροσωπεί τομείς της τουριστικής βιομηχανίας, μόνο το 20% των θερινών κρατήσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων αφορά ταξίδια στο εξωτερικό, σε σχέση με 66% που συνηθίζεται. Όσοι τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνουν στη Γαλλία, δεν είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα. Η πόλη του Παρισιού όμως, λέει ότι θα εφαρμόσει ανάλογα μέτρα, αν άλλες χώρες επιβάλλουν υποχρεωτική καραντίνα για Γάλλους πολίτες.

Η επιθυμία της Ιταλίας για τουρισμό

Μετά το τρίμηνο lockdown,η Ιταλία άνοιξε τις πόρτες για τους Ευρωπαίους τουρίστες από τις 3 Ιουνίου. Το 13% του ΑΕΠ της χώρας ανήκει στον τουρισμό, για αυτό και οι αρχές επιδιώκουν τη διαφήμισή του. Στην πραγματικότητα, πολλά ιστορικά μνημεία δέχονται επισκέπτες από το Μάιο, όπως στο Κολοσσαίο στη Ρώμη και τα κανάλια της Βενετίας. Προς το παρόν δέχονται ελάχιστους επισκέπτες και αυτοί είναι κυρίως Ιταλοί. Οι ξένοι τουρίστες παραμένουν σπάνιο θέαμα.

Τα μέτρα της Ισπανίας

Η Ισπανία, που υπέστη ένα από τα αυστηρότερα lockdownστον κόσμο, άνοιξε τα σύνορα για όλες τις εθνικότητες στις 1 Ιουλίου, ώστε να σώσει ό,τι απομένει από την τουριστική περίοδο. Ο τουρισμός είναι ο πρώτος πυλώνας της Ισπανικής οικονομίας με το 12% του ΑΕΠ της. Οι ξένοι δεν είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα δύο εβδομάδων, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα στους κλειστούς χώρους, όταν δεν είναι δυνατόν να διατηρούν μία απόσταση ασφαλείας με τους άλλους.

Στα αεροδρόμια αναπτύχθηκαν γύρω στα 600 στελέχη του υπουργείου Υγείας, για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό. Θα ζητούν τον τόπο κατοικίας τους και θα τους θερμομετρούν.

Εν κατακλείδι, ο τρόπος άφιξης σε μια Ευρωπαϊκή χώρα είναι πάνω κάτω ο ίδιος. Για αυτό και το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η κάθε χώρα είναι ο εσωτερικός τουρισμός, ώστε να γλιτώσει και ο κόσμος όλη αυτή την ταλαιπωρία, αλλά και για να προστατευτούμε, προκειμένου να μην εμφανιστεί δεύτερο κύμα πανδημίας το χειμώνα ή ακόμη και τώρα.

Μαρία Ζωγράφου, Δημοσιογράφος