Από το 2010, κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνεται ένας διαγωνισμός από τη Βικιπαίδεια με όνομα Wiki Loves Monuments. Σε αυτόν τον διαγωνισμό συμμετέχουν άτομα από όλον τον κόσμο. Σκοπός είναι να βγάλουν φωτογραφία από ιστορικά μνημεία και μέρη κληρονομιάς της χώρας τους και ύστερα τα ανεβάζουν στο Wikimedia Commons.

Δίνεται η δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο να αναδειχθούν πολλά σημεία ενδιαφέροντος που υπάρχουν στον πλανήτη μας αλλά και στους συμμετέχοντες να αναδείξουν την πολιτισμική κληρονομιά τους, το ταλέντο τους και το πάθος τους για τη φωτογραφία. Βέβαια, οι φωτογραφίες αυτές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και από άλλους χρήστες για τους δικούς τους σκοπούς.

Ο διαγωνισμός του 2011 αναδείχθηκε από το Βιβλίο των Ρεκόρ ως το μεγαλύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας στον κόσμο. Υπήρχαν 168,208 φωτογραφίες και περισσότεροι από 5.000 διαγωνιζόμενοι.
Το 2010 ο διαγωνισμός διεξήχθη στην Ολλανδία αλλά η μεγάλη ανταπόκριση τον οδήγησε το 2011 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από το επόμενο έτος άρχισαν να συμμετέχουν και χώρες από άλλες ηπείρους και να αυξάνονται οι διαγωνιζόμενοι. Το 2016 ο διαγωνισμός έγινε και στη χώρα μας, όπως και φέτος.
Παρακάτω θα δείτε ενδεικτικά μερικές από τις φωτογραφίες που έχουν κερδίζει τον διαγωνισμό:

2013- David Gubler, Ελβετία

2014- Konstantin Brizhnichenko, Ουκρανία

2017-Prashant Khatore, Ινδία

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος