Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), βραβεύτηκε με το Βραβείο Νεβάνλινα από την διεθνή ένωση μαθηματικών το 2018.Ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών έκανε δηλώσεις στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σχετικά με την τεχνική νοημοσύνη και όχι μόνο.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την τεχνίτη νοημοσύνη ως μεγάλη ευκαιρία που παράλληλα όμως μπορεί να επιφέρει μεγάλους κινδύνους λόγω του ότι έχει την δυνατότητα να σκεφτεί. Βέβαια, κατά τον ίδιο, μπορεί επίσης να βοηθήσει τον άνθρωπο να απαλλαγεί από περαιτέρω σκέψη για απλά θέματα, έτσι ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί με πιο δημιουργικά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Στη συνέχεια, αναφέρει την σημασία των αλγόριθμων καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην ύπαρξη μιας “έξυπνης” οικονομίας που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους καταναλωτές. Επίσης, ένας από τους στόχους του Δασκαλάκη είναι ο συνδυασμός της ζήτησης και της προσφοράς μέσω της “έξυπνης” τεχνολογίας, με τέτοιον τρόπο ώστε να έχει σωστότερα αποτελέσματα και στις εγχρήματες αγορές αλλά και σε κοινωνικά ωφέλιμες υπηρεσίες όπως τα online dating αλλά και πλατφόρμες ανταλλαγής νεφρών.

Όσο αφορά το ποίημα “Σατραπεία” του Καβάφη που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του στο ΜΙΤ, εξηγεί πως την έβαλε και λόγω του ότι είναι κάτι ελληνικό, αλλά και επίσης είναι ένα ποίημα που θεωρεί πως τον εκφράζει.
Σχετικά με κάποιον νέο που θα ενδιαφερόταν να ασχοληθεί με τον τομέα των μαθηματικών, θα τον συμβούλευε πως πρέπει να κάνει κάτι που αγαπάει πραγματικά και αν σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα μαθηματικά να το ακολουθήσει.

Είναι βέβαια απαισιόδοξος όσο αφορά με την μείωση της μετανάστευσης Ελλήνων επιστημόνων από την χώρα, καθώς οι ευκαιρίες στην Ελλάδα δεν είναι επαρκής για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν της δυνατότητές τους κατάλληλα. Παρόλο που ίσως υπήρχαν προσπάθειες για την καλυτέρευση της κατάστασης, με βάση τον Δασκαλάκη απέτυχαν κάτι που είχε ως αποτέλεσμα επίσης την μετανάστευση.

Ο ίδιος αν και δεν φαίνεται να επιστρέφει στην Ελλάδα και να συνεχίσει εδώ την δουλειά του, είναι διατεθειμένος να κάνει πράγματα για να την βοηθήσουν όπως και πολλοί άλλοι που βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτόν.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος