Με τη δέσμευση να πολεμήσει τον Ντόναλντ Τραμπ επανεξελέγη στο αξίωμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης ο Μπιλ Ντε Μπλάζιο. Ο ντε Μπλάζιο εξασφάλισε νέα τετραετή θητεία κερδίζοντας το 66,1% των ψήφων, ενώ η Ρεπουμπλικάνα αντίπαλός του, Νικόλ Μαλλιοτάκις, μόλις το 28,1%.

Παρά τη μικρή συμμετοχή, ο 56χρονος Ιταλοαμερικανός υποψήφιος εκτίμησε ότι οι Νεοϋορκέζοι ”έστειλαν ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο”, ένα χρόνο ακριβώς μετά την εκλογή Τραμπ. ”Αν στραφείς κατά των αξιών της γενέτειράς σου, η πόλη σου θα αντισταθεί”, σχολίασε ο ντε Μπλάζιο αναφερόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο που κατάγεται από τη Νέα Υόρκη. Και πρόσθεσε: Θα υπερασπιστούμε το σύστημα υγείας μας. Θα υπερασπιστούμε τους μετανάστες μας. Όταν δέχονται επίθεση οι μετανάστες, δεχόμαστε επίθεση εμείς!”.

Ο ντε Μπλάζιο έγινε το 2013, οπότε εξελέγη για πρώτη φορά, ο πρώτος υποψήφιος των Δημοκρατικών που κέρδισε τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έπειτα από 20 χρόνια. Αν και έχει δεχθεί επικρίσεις για την πολύ αριστερή του πολιτική, θεωρούνταν σχεδόν δεδομένο ότι θα επανεκλεγεί στη δημαρχία της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, όπου ζουν 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι και διαθέτει προϋπολογισμό 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ντε Μπλάζιο δεσμεύθηκε να αρχίσει να εφαρμόζει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ξεκινώντας από τη συνέχιση του προγράμματός που προβλέπει τη φοίτηση στα δημόσια σχολεία από την ηλικία των τριών ετών, μια μικρή επανάσταση στις ΗΠΑ η οποία αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της πρώτης του θητείας. Επίσης έχει υποσχεθεί να εκσυγχρονίσει το μετρό της Νέας Υόρκης μέσω ”ενός φόρου στους εκατομμυριούχους”. Ωστόσο θα προσπαθήσει να μην απομονώσει τους λευκούς ψηφοφόρους, που γενικά τον αντιμετωπίζουν επικριτικά. Το άλλο μεγάλο θέμα που καλείται να διευθετήσει αφορά τις μεγάλες περιουσίες που αποτελούν σημαντικό συνθετικό της Νέας Υόρκης.

Ο ντε Μπλάζιο, που είναι παντρεμένος με Αφροαμερικανή, χρησιμοποιεί σε όλες του τις ομιλίες κάποιες λέξεις στα ισπανικά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των μαύρων και των ισπανόφωνων, που αποτελούν το 53% των Νεοϋορκέζων. Η αντίπαλός του, η 35χρονη Μαλλιοτάκις, αναγνώρισε αμέσως την ήττα της. ”Μπορεί να χάσαμε τις εκλογές, όμως ακούστηκε η φωνή μας και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για όσους μας πιστεύουν”, τόνισε η Ελληνοκουβανή υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων.

Λευτέρης Γκιουλέκας, Δημοσιογράφος