Με το έργο της να ξεκινάει το 1999 και να πρωτοπορεί έως και σήμερα, η γαλλική εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Quantic Dream SA προσφέρει στον χρήστη μία μοναδική και ατμοσφαιρική εμπειρία μέσα από τις ασύγκριτες δημιουργίες της. Γνωστή για τα διαδραστικά και δραματικά παιχνίδια της, η QA “διδάσκει” στον χώρο σκηνοθεσία και motion capture.

Γνωστή στο ευρύτερο κοινό έγινε το 2005 με την κυκλοφορία του “Fahrenheit” υπό τις εκδόσεις Atari Inc, έπειτα χρειάστηκαν μόλις 5 χρόνια και η συνεργασία με τις εκδόσεις Sony Computer Entertainment εκτόξευσαν τις πωλήσεις με το συγκλονιστικό gameplay της εταιρίας “Heavy Rain”. Ακόμη και οι πιο απαιτητικοί gamers όπως και επαγγελματίες του χώρου αναγνώρισαν την μοναδικότητα της ιστορίας και των ρεαλιστικών γραφικών. Με εκατομμύρια πλέον αγοραστές και ακόμη περισσότερα downloads η QA το 2013 αποκαλύπτει το νέο της project “Beyond: Two Souls” για τις κονσόλες της Playstation 3 & 4 ξεπερνώντας για άλλο μια φορά τον εαυτό της πάντα με την καθοδήγηση και τα κείμενα του David Cage.

 

Η παγκόσμια κυκλοφορία της μεγαλύτερης επιτυχίας τους δεν άργησε καθώς 25 Μαΐου 2018 είχαμε στα χέρια μας το νέο gameplay “Detroit: Become Human”. Η υπόθεση διαδραματίζεται στο μελλοντικό 2038 το οποίο φαντάζει ουτοπικό έως την εξέγερση των androids, εκεί γνωρίζουμε και τους 3 πρωταγωνιστές της QA όπου και δίνεται η ευκαιρία στον παίκτη να παίξει σε first person και τους 3 χαρακτήρες επιλέγοντας αυτός τους διαλόγους και κατ’επέκταση το τέλος του παιχνιδιού. H Kara, ο Markus, ο Connor όπως και όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες motion capture, κάνοντας τον χρήστη να χρειάζεται μία δεύτερη ματιά για να επιβεβαιώσει πως αυτό που βλέπει δεν είναι κινηματογραφικό προϊόν.

Οι developers όπως και ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του παιχνιδιού David Cage επισκέφτηκαν το Detroit στο Michigan ώστε να καταφέρουν να αποτυπώσουν με τον καλύτερο δυνατό και ρεαλιστικό τρόπο την πραγματικότητα εντός του ηλεκτρονικού πεδίου. Το σενάριο υπογράφει ο David Cage, ο οποίος συμβουλεύτηκε ειδικούς τεχνίτες νοημοσύνης για το διάστημα 2 ετών πριν ολοκληρώσει το σενάριο.

Το Detroit: Become Human βίωσε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του και όχι άδικα. Κριτικοί εγκωμίασαν τις ρυθμίσεις, τα οπτικά εφέ, σεναριακές στιγμές, τους βασικούς χαρακτήρες, τους ηθοποιούς και φυσικά το εξωπραγματικά ατμοσφαιρικό και άρτιο gameplay. Ο κάθε παίκτης βιώνει μία διαφορετική μοναδική εμπειρία καθώς η πλοκή της ιστορίας βασίζεται στις δικές σας επιλογές, τα πιθανά τέλη είναι πολλά όπως και η συνολική εμπειρία. Το Detroit: Become Human είναι το πιο επιτυχημένο παιχνίδι της Quantic Dreams με πωλήσεις 1.5 εκατομμυρίων σε μόλις 4 μήνες από την κυκλοφορία του.

Δήμητρα Μουταφίδου, Δημοσιογράφος