Η νέα κλάση φρεγατών  Zumwalt μελλοντικά θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στη δομή του αμερικανικού ναυτικού . Αυτή θα περιλαμβάνεται στο  πρόγραμμα SC-21 . Πρόκειται για πρόγραμμα εκσυγχρόνισης του Α.Ν ως απάντηση στο αντίστοιχο ρωσικό, το οποίο ξεκίνησε επίσημα εδώ και περίπου ένα χρόνο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει την ναυπήγηση πλοίων με νέα χαρακτηριστικά μάχης όπως αυξημένη ευκινησία και ταχύτητα, μειωμένο βάρος , μειωμένη ανάγκη προσωπικού και εκλεπτυσμένο σχεδιασμό συστημάτων και σκαριού για την εμπλοκή κοντά σε παράκτιες περιοχές. Το SC-21 πρόγραμμα εκτός από φρεγάτες θα περιλαμβάνει και κορβέτες. Η πρώτη ‘φουρνιά’ φρεγατών θα ονομαζόταν DD-21, εν συνεχεία όμως το ναυτικό παρουσίασε στη κυβέρνηση Ομπάμα τον σχεδιασμό διαδικασίας ναυπήγησης DD-1000 4ρων φάσεων.

Δυνατότητες:

Το DD-1000 θα είναι σκάφος πολλαπλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Θα είναι ικανό για επίθεση πρώτης γραμμής, με δυνατότητα να συμμετάσχει σε αντιπυραυλικές ασπίδες. Σε αντίθεση όμως με τις σημερινές φρεγάτες το   DD-1000 θα έχει ως πρωτεύοντα αποστολή την εμπλοκή στόχων εδάφους καθώς και την πολυεπίπεδη υποστήριξη των φύλιων δυνάμεων στην ξηρά. Μία από τις σχεδιαστικές απαιτήσεις του project είναι η ύπαρξη ενός μεγάλης εμβέλειας, παντός καιρού πυραύλου ( πιθανώς βλήμα cruise). Το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να επιχειρεί αποτελεσματικά σε παράκτιες περιοχές σε εμπλοκές που μπορεί να διαρκέσουν μέρες ή ακόμη και εβδομάδες.

Επιβίωση:

Εκτελώντας αποστολές σε παραλίες, λιμάνια και ακτές το DD-1000 θα πρέπει να αντιμετωπίσει απειλές όπως αυτές βλημάτων cruise, μικρών πλοιαρίων , υποβρυχίων καθώς και νάρκες επιφανείας.

Αορατότητα:

Ίσως φαίνεται αδύνατο να ‘εξαφανίσεις’ ένα σκάφος 182 μέτρων, αλλά αυτό θα είναι σημείο καίριας σημασίας για ένα σκάφος που αναμένεται να επιχειρεί κυρίως όντας εντός εμβελείας των εχθρικών ραντάρ.

Ισχύς:

Οι σχεδιαστές του project το προορίζουν για το πρώτο ηλεκτρικό πολεμικό σκάφος παγκοσμίως. Φέροντας μια υπερσύγχρονη γεννήτρια ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες μιας φρεγάτας. Εκτιμάται πως 80 megawatt θα είναι αρκετά για την κάλυψη των αναγκών του πλοίου συμπεριλαμβανομένων των πυροβόλων.