Μ’ένα project “Ukiyo-e Project” αποφάσισε η Ιαπωνία να παρουσιάσει σύγχρονες εμβληματικές φιγούρες της ποπ σκηνής σε έργα ukiyo-e.
Μέσα σε αυτές βρέθηκε και ο βρετανός καλλιτέχνης που αγάπησε την Ιαπωνία και εκείνη με την σειρά της του ανταποδίδει την αγάπη με έναν πιο παραδοσιακό τρόπο. Ζητήθηκε από τον ζωγράφο Μασούμι Ισικάουα δύο έργα με τον Μπάουι. Θα στηρίζονται στην τεχνοτροπία της παραδοσιακής ιαπωνικής ζωγραφικής που χάνεται στο χρόνο.

Το πρώτο έργο αφορά τον Μπάουι και απεικονίζεται γυμνόστηθος και με κόκκινη αστραπή να πέφτει διαγώνια στο πρόσωπό του (το εξώφυλλο του Alladin Shane του 1973). Παρουσιάζεται δηλαδή ως γητευτής φιδιών κατά την περίοδο Καμακούρα.
Το δεύτερο έργο είναι εμπνευσμένο από την εικόνα του Τέρι Ο’Νιλ για πρόμο του “Diamond Dogs” (1974) και απεικονίζει τον Μπάουι ως μάγο και διασκεδαστή Τακεζάουα Τότζι -μια εμβληματική φιγούρα της χώρας που απαθανάτιζε ο Ιάπωνας ζωγράφος Ουταγκάουα Κουνιγιόσι.

Τα συγκεκριμένα έργα παρουσιάστηκαν από τις 23 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου στο BOOKMARC (ιδιοκτησίας Marc Jacobs), στο Ομοτεσάντο. Παράλληλα, οι επισκέπτες γνώρισαν και έργα σχετικά με τη δημιουργία τους.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος