Παγκόσμια πρεμιέρα στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του HOF κάνει το road movie “Dance Fight Love Die”, ένα οδοιπορικό στη μουσική του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Πρωταγωνιστής της ταινίας ο Μίκης Θεοδωράκης και η μουσική του καθώς το «Dance Fight Love Die – With Mikis Theodorakis on the Road» είναι ταυτόχρονα ένα road movie και ένα φιλμικό κολάζ. Ξεκινάει στις μεγάλες οθόνες από τη Γερμανία κάνοντας πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου του HOF στη Βαυαρία, που πραγματοποιείται φέτος από τις 24 έως τις 29 Οκτωβρίου.

Μία ταινία του Αστέρη Κούτουλα, ο οποίος ακολούθησε τον Μίκη για τριάντα περίπου χρόνια, από το 1987 έως το 2017: τρεις δεκαετίες γυρισμάτων, τέσσερις ήπειροι, εκατό locations, εξακόσιες ώρες φιλμ. Στην ταινία περιέχονται πολλές προσωπικές στιγμές του σκηνοθέτη με τον συνθέτη από αρχειακό υλικό, γυρίσματα ντοκιμαντέρ αλλά και μυθοπλασίας με φόντο τη μουσική του ερμηνευμένη από τον ίδιο και νεαρούς καλλιτέχνες. H ταινία του είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ (Hofer Dokumentar film preis) «Granit» 2017.

«Το “Dance Fight Love Die” είναι ένα φιλμ που γεννήθηκε μέσα από το πνεύμα της μουσικής, δηλώνει ο Αστέρης Κούτουλας. «Ως παιδί πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου μεγάλωσα με την μουσική του Θεοδωράκη. Η καλλιτεχνική Ελλάδα για μας τους Ελληνες της Διασποράς ήταν πάντα η πατρίδα μας. Η ταινία αποτελεί το ντοκουμέντο της οπτικής προσέγγισης του κόσμου του Μίκη και παράλληλα μια ματιά πίσω από την μουσική του. Ενα υβριδικό φιλμ για μια υβριδική ζωή που κυλά παραδειγματικά ανάμεσα σε δυο έτερους πόλους: ανάμεσα στην περιφέρεια και το κέντρο, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Γερμανία, ανάμεσα στην Ευρώπη και άλλες ηπείρους, ανάμεσα στην προσωπική οικειότητα και την δημόσια παρουσία, ανάμεσα στο ασπρόμαυρο και το χρώμα, ανάμεσα στα καμαρίνια και την σκηνή. Ως καλλιτέχνης από το Βερολίνο είχα πάντα μπροστά στα μάτια μου το τείχος και την χώρα του κανένα στην πλάτη μου. Η ταινία αυτή ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα».

Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Αστέρης Κούτουλας, γεννήθηκε το 1960 στη Ρουμανία, από Έλληνες, πολιτικούς εξόριστους, γονείς. Από το 1981 μετάφρασε στα γερμανικά πολυάριθμα έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, μεταξύ άλλων, ποίηση, δοκίμια και πεζογραφία των Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Εγγονόπουλου και την αυτοβιογραφία, αλλά και συγγράμματα του Μίκη Θεοδοράκη.

Το 1980 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο της οποίας παρήγαγε περίπου 40 CD με τη μουσική του και οργάνωσε πάνω από 150 συναυλίες σε όλον τον κόσμο. Από

τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και μουσικών έργων.

Ως διευθυντής της εταιρίας του Asti Music οργάνωσε όχι μόνο πολλές παραγωγές Έλλήνων καλλιτεχνών (Φαραντούρη, Νταλάρας, Πασπαλά, Πρωτοψάλτη), αλλά και εμφανίσεις τους στην Ευρώπη, ενώ συμμετείχε και στη διοργάνωση συναυλιών μεγάλων διεθνών καλλιτεχνών, όπως, του Στινγκ, των Motοrhead, της Μερσέντες Σόσα, του Μάικ Όλντφιλντ, των Σκόρπιονς, του Ζουφλί Λιβανελί και πολλών άλλων.

Υπήρξε σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε παραγωγές ταινιών ντοκιμαντέρ καθώς και δραματουργός σε θεατρικές παραστάσεις. Το τελευταίο φιλμ του ήταν το «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» (Recycling Medea), το 2014.

 

Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος