Μία νέα έκθεση λαμβάνει χώρα στο μουσείο Νταλί-Salvador Dali Museum στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα των ΗΠΑ με θέμα τη δημιουργική σχέση της Έλσα Σκιαπαρέλι και του Σαλβαδόρ Νταλί. Η αρχική του γνωριμία ξεκίνησε στο Παρίσι όταν ο Νταλί γνώρισε τη Σκιαπαρέλι μέσω άλλων καλλιτεχνών, όπως ο Ζαν Κοκτώ, ο Ρενέ Μαγκρίτ και ο Μαν Ρέι. Τόσο η Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας όσο και ο σπουδαίος ζωγράφος ήταν ενθουσιασμένοι από τη δύναμη του σουρεαλισμού. Σόκαραν, λοιπόν, τους κόσμους της μόδας και της τέχνης κι έτσι γεννήθηκε τελικά η επιτυχημένη συνεργασία των δύο αυτών μεγάλων ονομάτων.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους,η έκθεση “Dali & Schiaparelli, In Daring Fashion”, περιλαμβάνει φορέματα υψηλής ραπτικής, κοσμήματα, αξεσουάρ, πίνακες ζωγραφικής, διάφορα αντικείμενα αλλά και φωτογραφίες. Τα παραπάνω έργα τα συνδημιούργησαν ενώ υπάρχουν κι αρκετά τα οποία τα οποία εμπνεύστηκαν ο ένας από τον άλλον. Χαρακτηριστικό αυτού αποτελεί ο σχεδιασμός του μπουκαλιού του αρώματος της Σκιαπαρέλι από τον Νταλί. Η Σκιαπαρέλι από την πλευρά της ερμήνευσε τα έργα του σε φορέματα, όπως για παράδειγμα το “φόρεμα-δάκρυα” και το “φόρεμα-σκελετός”. Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί πως το 1937 δημιούργησαν μαζί το γνωστό “φόρεμα-αστακός” καθώς και το “παπούτσι-καπέλο”.

Ο δρ. Χανκ Χάιν, εκτελεστικός διευθυντής του Μουσείου Νταλί κι επιμελητής της έκθεσης δήλωσε ενθουσιασμένος “Είναι τιμή μας να φέρνουμε το όραμα και το έργο της Έλσα Σκιαπαρέλι στο Μουσείο, όχι μόνο ως έμπιστης φίλης του Νταλί, αλλά και ως ακόμη ενός παραδείγματος μιας δυναμικής γυναίκας η αισθητική και η δημιουργία της οποίας αποτελούν δύναμη πολιτισμού”.

Η μοναδική αυτή έκθεση αποτελεί συνεργασία του Μουσείου Νταλί και του παρισινού οίκου μόδας Σκιαπαρέλι με δάνεια από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης κι έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον του καλλιτεχνικού κόσμου κι όχι μόνο. Εγκαινιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου του 2018.

Σοφία Στεφανίδου,Δημοσιογράφος