Το Codex Giga, είναι το μεγαλύτερο χειρόγραφο της ιστορίας, γι’ αυτό και ονομάστηκε Giga. Κατασκευάστηκε μάλλον τον 13ο αιώνα, στο μοναστήρι Ποντλάζιτσε, των Βενεδικτίνων της Βοημίας. Ίσως είναι και το πιο σκοτεινό βιβλίο της Μεσαιωνικής εποχής. Είναι γνωστό ως Αγία Γραφή του διαβόλου,- λόγω της μεγάλης εικόνας του διαβόλου στο εσωτερικό του και το μύθο που περιβάλλει τη δημιουργία του-. Λέγεται πως έχει γραφτεί από τον ίδιο τον Σατανά. Είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χειρόγραφο στον κόσμο, το οποίο σώζεται έως σήμερα. Περιέχει τη Βουλγκάτα, καθώς και πολλά ιστορικά έγγραφα, όλα γραμμένα στα Λατινικά. Κατά τη διάρκεια του πολέμου των τριάντα ετών το 1648, το σύνολο της συλλογής είχε κλαπεί από τον σουηδικό στρατό ως λάφυρα, και τώρα σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας στη Στοκχόλμη. Μόνο 60 άνθρωποι την ώρα επιτρέπεται να επισκεφθούν την κλιματιζόμενη αίθουσα στο μεσαιωνικό τμήμα της βιβλιοθήκης της Πράγας, για να κοιτάξουν για δέκα λεπτά το ανεκτίμητο χειρόγραφο.

codex-giga-1

codex-giga-2

codex-giga-3

codex-giga-4

codex-giga-5

Τα ξύλινα εξώφυλλα έχουν δερμάτινη επένδυση και είναι ενισχυμένα με μεταλλικές διακοσμήσεις. Οι διαστάσεις του βιβλίου είναι 92 εκ. ύψος, 50 εκ. πλάτος και 22 εκ. πάχος που χρειάστηκε το δέρμα 160 γαϊδάρων για το υλικό του. Το βιβλίο ζυγίζει σχεδόν 75 κιλά. Αποτελείται από 320 περγαμηνές από τις οποίες οι οκτώ λείπουν.

codex-giga-7

codex-giga-8

Ο Κώδικας γράφτηκε στην μονή των Βενεδικτίνων του Ποντλάζιτσε. Το μοναστήρι αυτό καταστράφηκε από τους Χουσίτες τον 15ο αιώνα. Ο Η τελευταία εγγραφή του Κώδικα είναι από το 1229. Με το πέρας του τριακονταετούς πολέμου, η συλλογή έγινε λάφυρο πολέμου και έπεσε στα χέρια του Σουηδικού στρατού. Από το 1649 μέχρι σήμερα ο Κώδικας φυλάσσεται στην βιβλιοθήκη Kungliga στην Στοκχόλμη. Από το 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2008 ήταν μέρος έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

codex-giga-10

codex-giga-11

codex-giga-13

codex-giga-14

Ο Κώδικας συμπεριλαμβάνει πολλά θρησκευτικά κείμενα. Ολόκληρη την Παλαιά Διαθήκη, την “Ετυμολογία” του Ισίδωρου της Σεβίλλης, το Antiquitates Judaicae του, Ιώσηπου Φλάβιου, το Χρονικό της Βοημίας, του Κοσμά της Πράγας, διάφορα δοκίμια, ιστορίες και ετυμολογίες, φυσιολογίες, ένα ημερολόγιο, έναν κατάλογο των αδελφών μοναχών της μονής, θαυματουργίες και άλλα χρονικά. Το κείμενο είναι συνταγμένο στα λατινικά και περιέχει πολλές και πολύχρωμες εικονογραφήσεις.

codex-giga-15

codex-giga-17

codex-giga-16

Σύμφωνα με τον μύθο, ένας καλόγερος είχε καταδικαστεί και επρόκειτο να ταφεί ζωντανός. Ο καλόγερος ζήτησε να απαλλαγεί από την καταδίκη του και υποσχέθηκε για αντάλλαγμα μέσα σε μια νύχτα να γράψει ένα βιβλίο που να περιέχει όλη την γνώση της ανθρωπότητας. Ο καλόγερος άρχισε να γράφει το βιβλίο. Γύρω στα μεσάνυχτα, ο μοναχός κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα μπορούσε να τελειώσει όλη την ιστορία όλων των γνωστών πραγμάτων σε μια νύχτα, έτσι προσευχήθηκε, όχι στον Θεό, αλλά στον Διάβολο. Εμφανίστηκε λοιπόν ο Διάβολος και έκανε την συμφωνία, το μόνο κόστος ήταν η ψυχή του μοναχού. Ο Διάβολος αποπεράτωσε το έργο, ενώ ο καλόγερος έφτιαξε μόνο μια εικόνα, και μάλιστα αυτή του διαβόλου, ως φόρο τιμής στο σωτήρα του.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα το όνομα του μοναχού που ανατέθηκε να γράψει αυτό το χειρόγραφο, λόγω όμως της συμφωνίας του με τον Διάβολο, έγινε γνωστό ως Βίβλος του διαβόλου.

Οι ειδικοί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας, εκτιμούν ότι χωρίς τη ”βοήθεια του διαβόλου”, το βιβλίο θα μπορούσε πιθανότατα να ολοκληρωθεί σε περίπου 20 χρόνια.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Σουζάνα Μπάκα, Υπεύθυνη Τομέα Έρευνας – Δημοσιογράφος.