Την «ώρα μηδέν» της γέννησης του σύμπαντος στοχεύει το CERN, το οποίο σχεδιάζει την ανάπτυξη δύο επιταχυντών νέας γενιάς, που θα λειτουργούν με υψηλότερες ενέργειες από τον γνωστό «Μεγάλο Επιταχυντή Ανδρονίων» (LHC).

Το CERN σημαίνει Conseil Européen Recherche Nucléaire και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αποτελείται από 22 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι μέσα και στα 12 ιδρυτικά μέλη. Έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό των δυό επιταχυντών αν και η λειτουργία τους δεν προορίζεται για το άμεσο μέλλον. Πρόκειται για τον Future Circular Collider (στα ελληνικά «Κυκλικό Επιταχυντή του μέλλοντος») που θα έχει περιφέρεια 100 χιλιομέτρων.

«Ακόμη δεν υπάρχει η τεχνολογία για να κατασκευαστεί κάτι τέτοιο. Θα χρειαστούμε, όπως έγινε και για το LHC (Large Hadron Collider) περίπου 20 χρόνια για να έχουμε την τεχνολογία που απαιτείται», δήλωσε ο Φυσικός Υψηλών Ενεργειών στο CERN και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καθηγητής, Εμμανουήλ Τσεσμελής, ο οποίος συμμετείχε στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

«Σίγουρα δεν θα πάμε στην ώρα μηδέν, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι με τις υψηλότερες ενέργειες να πάμε λίγο πιο κοντά», συμπληρώνει.
Ο δεύτερος νέος επιταχυντής του CERN είναι ο Clic (Compact Linear Collider) «Συμπαγής Γραμμικός Επιταχυντής», και θα έχει 50 χιλιόμετρα μήκος. Αυτός, ενδεχομένως να κατασκευαστεί νωρίτερα, μέσα στη δεκαετία του 2020 με 2030, αφού ο σχεδιασμός του και οι μελέτες έχουν ξεκινήσει πριν από δεκαετίες. Ακόμη στην διάθεση της επιστήμης υπάρχουν 30.000 μικρότεροι επιταχυντές με πρότυπο αυτό της CERN. Οι συγκεκριμένοι μικροί επιταχυντές βοηθούν στην ιατρική και κυρίως καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος.

CERN / 30 Αυγούστου 2017.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος