Ο καλλιτέχνης Brian Eno επιστρέφει μετά από 20 χρόνια στο Σαράγεβο αλλά οι αναμνήσεις του πολέμου μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν ξεχνιούνται εύκολα.
Η αφορμή για να επιστρέψει ο καλλιτέχνης είναι η έκθεση-πολυμεσική εγκατάσταση του Άγγλου μουσικού, παραγωγού, θεωρητικού της ηλεκτρονικής μουσικής και εικαστικού καλλιτέχνη, Μπράιαν Ίνο “77 Million Paintings” που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Ιστορίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Όσον αφορά την εγκατάσταση σχετίζεται με έργα που ζωγραφίστηκαν με το χέρι σε γυάλινες πλάκες και εκτός από το ηχητικό και οπτικό περιεχόμενο της έκθεσης, ο καλλιτέχνης χαρακτηρίστηκε για μια χαλαρωτική, άνετη, κατάλληλη για διαλογισμό ατμόσφαιρα στην αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, όπου και φιλοξενείται. Ο Μπράιαν Ίνο μίλησε στα εγκαίνια της εγκατάστασης για τη ζωή του, την τεχνολογία και την τέχνη.

Ο ίδιος δήλωσε: «Μαγεία είναι από το απλό να δημιουργείς κάτι σύνθετο. Η εγκατάσταση 77 million paintings αποτελεί παράδειγμα της παραγωγικής τέχνης. Πηγή έμπνευσής ήταν τα κουδουνάκια που τοποθετούνται στα μπαλκόνια και ενεργοποιούνται, όταν ο άνεμος τα κινεί. Τα κουδούνια είναι απλές φυσικές δομές και τη μουσική δημιουργεί η αλληλεπίδραση τους με τον άνεμο. Δεν θα ακούσετε ποτέ τον ίδιο ήχο δύο φορές, η ιδέα είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον μου από την παιδική ηλικία. »

Η εγκατάσταση έχει παρουσιαστεί σε αρκετές γκαλερί και μουσεία που ξεπερνούν τα 30 ενώ στο Τόκυο ήταν που έλαβε χώρα πρώτη φορά το 2006.

Συνεχίζοντας με τις δηλώσεις του: «Κάποια από τα οπτικά μέρη δημιουργήθηκαν στο Σαράγεβο, φωτογράφισα τα γκράφιτι, τα οποία θεωρώ ότι είναι η πιο ενδιαφέρουσα τέχνη κάθε πόλης, επειδή δίνει τον αληθινό της χαρακτήρα από την οπτική γωνία των νέων, με ματιά με την οποία δεν βλέπουμε πλέον τον κόσμο. Τροποποίησα αυτές τις φωτογραφίες και τις πρόσθεσαν στην έκθεση ως τμήμα του Σαράγεβο. Με αυτό το έργο ήθελα να αλλάξω τον κόσμο, στον οποίο ζω, ήθελα να επιβραδύνω τον εαυτό μου πρώτα απ’ όλα. Και ακόμα προσπαθώ»

Αναφερόμενος και στον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών ανέφερε: «Ο πόλεμος στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ήταν η αρχή του τέλους για την ιδέα της Ευρώπης που δεν καταφέραμε να διατηρήσουμε από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Νομίζω ότι όλοι στην Ευρώπη χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να καταλάβουν ότι αυτό που συνέβαινε εδώ ήταν πραγματικά πόλεμος, επειδή η ιδέα του ίδιου του πολέμου εκείνη την εποχή στην Ευρώπη φαινόταν απίθανη. Εκτός αυτού, ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τι συνέβαινε και με ποια πλευρά πρέπει να ταχθούμε. Ήταν ένας πόλεμος πολύ περίπλοκος για εμάς από το εξωτερικό, επειδή υπήρχαν τρεις διαφορετικές πλευρές. Έχω δει αυτήν την πόλη στη διάρκεια του πολέμου και αμέσως μετά τον πόλεμο. Είναι υπέροχο να βλέπω φυσιολογική ζωή στο Σαράγεβο. Θέλω να συγχαρώ όσους επέζησαν από τη φρίκη και κατάφεραν να είναι φυσιολογικά ανθρώπινα όντα”

Η έκθεση θα παραμείνει στο Σαράγεβο μέχρι τις 29 Αυγούστου στο Ιστορικό Μουσείο.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος