Το Brexit είναι πια γεγονός μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνέπειες της Βρετανικής εξόδου όμως θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο τόσο σε ολόκληρη την Ευρώπη όσο και στην χώρα μας.

Ένας σημαντικός τομέας στην Ελλάδα που αναμένεται να πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες του Brexit είναι το τουρισμός.

Εκτιμάται λοιπόν ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα επηρεάσει ακόμη και στη φετινή τουριστική σεζόν την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τη Βρετανία, κυρίως, λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής της στερλίνας με πιθανές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, ο αριθμός των οποίων όμως ευτυχώς θα είναι περιορισμένος.

Σοβαρό πρόβλημα για τον τουρισμό αναμένεται ωστόσο απο την επόμενη τουριστική περίοδο.

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη αγορά άντλησης επισκεπτών για τον ελληνικό τουρισμό.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι την τελευταία δεκαετία οι Βρετανοί τουρίστες που έκαναν διακοπές στη χώρα μας ξόδεψαν, συνολικά, πάνω από 16 δισ. ευρώ.Μόνο το 2015 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 2,4 εκατ. Βρετανοί τουρίστες, ξοδεύοντας 2 δισ. ευρώ. Επίσης, καταλυτικό ρόλο στην πραγματοποίηση του ρεκόρ των άμεσων ταξιδιωτικών εισπράξεων που πέτυχε πέρυσι η Ελλάδα έπαιξαν τα έσοδα από τους Βρετανούς. Ειδικότερα, πέρυσι η χώρα είχε επιπλέον 732 εκατ. ευρώ άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις σε σχέση με το 2015 φθάνοντας συνολικά στα 14,2 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των επιπλέον ταξιδιωτικών εισπράξεων, τα 467 εκατ. ευρώ προήλθαν πάλι από τους Βρετανούς τουρίστες. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τη φετινή χρονιά που περιλαμβάνουν το διάστημα Ιανουαρίου Απριλίου οι αφίξεις των Βρετανών τουριστών παρουσίασαν αύξηση κατά 9%, ξεπερνώντας τις 206.000. Στο τετράμηνο αυτό οι Βρετανοί ξόδεψαν για τις διακοπές τους στη χώρα μας πάνω από 105 εκατ. ευρώ.

Ακόμη σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρει πως, καταλυτικό ρόλο, σε κάθε περίπτωση, θα διαδραματίσει η ισοτιμία λίρας-ευρώ αλλά και η τυχόν αρνητική εξέλιξη στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Μεγάλης Βρετανίας.

Ενδεχόμενα μεγάλη διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος ή και πτώση του ΑΕΠ, θα επιδράσει αρνητικά, τόσο στις αφίξεις, όσο και στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη σε ευρώ, άρα, πολλαπλασιαστικά και στα συνολικά έσοδα του ελληνικού τουρισμού από τη βρετανική αγορά, η οποία, καθίσταται ανταγωνιστικότερη για ταξίδια Ευρωπαίων προς αυτήν.

Ωστόσο, εάν οι φόβοι αυτοί βγούν αληθινοί, τότε ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά και οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής και για άλλες μορφές ταξιδιών αναψυχής, όπως ο τουρισμός πόλεων και ο πολιτιστικός τουρισμός, αλλά και η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων.

Τέλος ο ΣΕΤΕ εκφράζει την πεποίθησή του πως οι Βρετανοί πολίτες θα συνεχίσουν να επιλέγουν τη χώρα μας, αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και εμπειριών που προσφέρουν η Ελλάδα και οι επαγγελματίες του τουρισμού.

Επιμέλεια για τον ΕΟΕ, Έμιλυ Τσενάι