Ανησυχία έχει προκληθεί στην παγκόσμια κοινότητα από το φαινόμενο της ‘’γαλάζιας φάλαινας – blue whale’’, καθώς έχει σπείρει το θάνατο σε αρκετές χώρες, κατά κύριο λόγο στους εφήβους. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προειδοποιούν τους γονείς να είναι σε επιφυλακή, γιατί το εν λόγω παιχνίδι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, λόγω των θανατηφόρων κρουσμάτων του.

Το  ”blue whale challenge” (η δοκιμασία της μπλε φάλαινας) αφορά ένα διαδικτυακό παιχίδι, το οποίο ξεκίνησε από τη Ρωσία, από τον 21 χρονών Philipp Budeikin και του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte. Η διαδικασία διαρκεί περίπου στις 50 ημέρες, με αποστολές, τις οποίες οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν εις πέρας. Οι αποστολές αυτές περιλαμβάνουν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και χαπιών, παρακολούθηση θρίλερ, αυτοχαράκωση διαφόρων σημείων του σώματος, σχηματίζοντας το σχήμα της φάλαινας, μέχρι και αυτοκτονία, που είναι η τελική δοκιμασία. Αυτό που παρακινεί τους έφηβους να δοκιμάσουν να μπουν στις δοκιμασίες του παιχνιδιού, είναι αφ’ ενός η περιέργεια για το άγνωστο και αφ’ ετέρου να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι μπορεί να ξεπεράσουν τα όριά τους και να νοιώσουν έτσι πιο δυνατοί. Βασικοί όροι του διαχειριστή είναι ότι εάν κάποιος παίκτης μπει  στο παιχνίδι και ξεκινήσει τις δοκιμασίες, δεν μπορεί να αποχωρήσει από αυτό, καθώς όλα τα στοιχεία του ‘’παίκτη-έφηβου’’ είναι καταγεγραμμένα και θα υπάρξουν συνέπειες εάν αποχωρήσει ή μιλήσει για το παιχνίδι σε κάποιον ενήλικα, όπως το να τον βλάψουν. Με αυτού του είδους τη συμφωνία-εκβιασμό οι ευάλωτοι έφηβοι παραμένουν στο παιχνίδι και ο γύρος του θανάτου ξεκινά.

Το ζήτημα που εγείρεται από αυτό το παιχνίδι είναι το κατά πόσο έχει εκπέσει το ανθρώπινο είδος και από την πλευρά του δημιουργού του παιχνιδιού, αλλά και από την πλευρά των παιδιών. Από την πλευρά του θύτη, το πώς μπορεί να θέλει να βλάψει σχεδόν συνομίληκους ανθρώπους του με τη δικαιολογία της εξάλειψης των ανόητων, αλλά και από την πλευρά των θυμάτων (έφηβοι), οι οποίοι δεν έχουν λογική και το κατάλληλο υπόβαθρο, ώστε να δέχονται να μπουν σε μία διαδικασία νοσηρή, η οποία θα τους αφαιρέσει ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Επομένως, η ουσία του προβλήματος δεν είναι η τυχόν ψυχική ασθένεια του θύτη, αλλά το κατά πόσο οι γονείς σε μία κοινωνία εφιστούν την απαραίτητη προσοχή στα παιδιά τους, κατά πόσο είναι ανοικτοί σε διάλογο και στα προβλήματά τους και κατά πόσο τα έχουν προστατεύσει από τέτοιους κινδύνους. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την ανατροφή που δίνουν και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ρόλος τους στην κοινωνία είναι ένα λειτούργημα και όχι απλώς μία υποχρέωση  για την κοινωνία.

Στην Ελλάδα, μέχρι τώρα, έχουν σημειωθεί επισήμως δύο κρούσματα από το παιχνίδι ”blue whale”, ένα στην Κατερίνη και ένα στη Θεσσαλονίκη, αλλά ευτυχώς όχι θανατηφόρα. Η ελληνική δίωξη ελεκτρονικού εγκλήματος εφιστά την προσοχή προς άπαντες, αλλά κυρίως στους γονείς για το φαινόμενο και αναφέρουν πως αν γονείς ή δάσκαλοι παρατηρήσουν κάποιο περίεργο σημάδι να το αναφέρουν ή να το καταγγείλουν στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για προστασία και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Διαβάστε το επίσημο δελτίο τύπου της ελληνικής αστυνομίας για το φαινόμενο ”Blue Whale Challenge” και τα απαραίτητα στοιχεία για να καταγγελθούν περιστατικά που αφορούν το διαδικτυακό παιχνίδι.