Το bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που λειτουργεί με μαθηματικό, κρυπτογραφικό αλγόριθμο και πρωτοκυκλοφόρησε το 2008. Κάθε bitcoin αντιστοιχεί σε ένα μοναδικό νούμερο που μπορεί να μεταφερθεί ηλεκτρονικά από πρόσωπο σε πρόσωπο χωρίς την παρέμβαση τράπεζας ή άλλου μεσολαβητή. Οι συναλλαγές bitcoin γράφονται ανώνυμα σε μία παγκόσμια λίστα συναλλαγών που μοιράζεται από όλους του χρήστες bitcoin. Η λίστα συναλλαγών ονομάζεται blockchain και καθιστά αδύνατες τις απάτες, π.χ., πώληση ενός bitcoin σε πάνω από ένα χρήστη. Κάθε χρήστης bitcoin έχει ένα ψηφιακό πορτοφόλι (ηλεκτρονική διεύθυνση), όπου μπορεί να λάβει bitcoin, αλλά και να στείλει σε άλλους χρήστες. Η ασφάλεια του bitcoin και των άλλων κρυπτο-νομισμάτων εγγυάται από τους κρυπτογραφικούς αλγόριθμους στους οποίους βασίζονται, που είναι πάντα διαφορετικοί μεταξύ τους.

Η δημιουργία του bitcoin, οφείλεται σε ένα πρόσωπο με το ψηφιακό όνομα Satoshi Nakamoto, ο οποίος δημιούργησε το σχετικό πρωτόκολλο. Αναπτύχθηκαν πολλές θεωρίες για το ποιος κρύβεται πίσω από το προφίλ, αλλά δεν έχει βρεθεί κάποια σίγουρη απάντηση, ακόμα. Το bitcoin ξεκίνησε έχοντας σχεδόν μηδενική αξία. Το 2013 η αξία ενός bitcoin ανέβηκε από 10€ μέχρι τα 1.000€. Μέσα στο 2014 η αξία ενός bitcoin έπεσε στα 260€. Αυτή η πορεία της αξίας του δημιούργησε πολλούς εκατομμυριούχος που μάζεψαν 1.000 bitcoin όταν ακόμα δεν είχε αξία και τα πούλησαν όταν ένα bitcoin αντιστοιχούσε σε 1.000€, το 2013. Υπάρχουν πολλά sites στα οποία κάποιος μπορεί να προμηθευτεί bitcoins αλλά και ανταλλακτήρια, στα οποία υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής με εθνικά νομίσματα. Παρ’ όλα αυτά, η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι αρκετοί πωλητές bitcoin δεν δέχονται χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με τράπεζες.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι αποτελεί μία φούσκα, μια απάτη που πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί. Πρόσφατα η Κολομβία έθεσε το bitcoin εκτός τραπεζικού συστήματος, όπως έχουν κάνει η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία κ.α. Αντίθετα και παρ’ όλο που, ακόμα, δεν είναι τόσο δημοφιλές το bitcoin στην Ουγγαρία, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ταξί της Βουδαπέστης, ανακοίνωσε ότι θα δέχεται πληρωμές με το ψηφιακό νόμισμα. Μέσω ενός κωδικού και του κινητού τους τηλεφώνου, οι πελάτες μπορούν να καταβάλλουν το κόστος της διαδρομής. Όπως εξηγεί ο ιδρυτής της επιχείρησης COinPAY, στη Euronews, η εταιρεία του επιθυμεί το bitcoin να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπηρεσίες, προϊόντα, ακόμα και σε καταστήματα. Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ταξί Budapest Taxi, δηλώνει πιο επιφυλακτικός, αλλά υποστηρίζει το εγχείρημα. Η ισοτιμία του ψηφιακού νομίσματος βρίσκεται λίγο πάνω από τα 350 ευρώ, ενώ το 2013 η ισοτιμία του είχε ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια. Τέλος, υπάρχουν αρκετά ακόμη κρυπτογραφημένα νομίσματα, πέρα από το γνώριμο Bitcoin, και η αγορά διευρύνεται διαρκώς.

Δάφνη Τσάρτσαρου, Δημοσιογράφος