Η Ιταλίδα γιατρός και δασκάλα  Μαρία Μοντεσσόρι, υπήρξε πρωτοπόρος στις θεωρίες της σχετικά με την εκπαίδευση της πρώιμης παιδικής ηλικίας, οι οποίες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να εφαρμόζονται στα σχολεία Μοντεσσόρι σε όλο τον κόσμο.

Η ζωή της εν τάχει

Η Μοντεσσόρι γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου του 1870 στην Ιταλία, από γονείς που κατατάσσονταν κοινωνικά στην μεσαία τάξη. Τον καιρό εκείνο στην Ιταλία διατηρούσαν ακόμα συντηρητικές απόψεις σχετικά με την ανατροφή και την εκπαίδευση των κοριτσιών, γεγονός όμως που δεν αποθάρρυνε την Μαρία να ξεπεράσει αυτά τα απαγορευτικά όρια. Μάλιστα, μετά την μετακόμιση της οικογένειας στη Ρώμη, η 14χρονη τότε Μοντεσσόρι κατάφερε να παρακολουθήσει μαθήματα σε τεχνικό ινστιτούτο αρρένων, πράγμα που την έφερε κοντά στις θετικές επιστήμες και ανέπτυξε την αγάπη της για την βιολογία. Με αυτές τις βάσεις λοιπόν, η Μαρία Μοντεσσόρι παρά τις αντιδράσεις του πατέρα της, κατόρθωσε να αποφοιτήσει με άριστους βαθμούς από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης το 1896 και  να γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα γιατρός στην χώρα της.

maria-montessori-1

 Η έρευνά της για την εκπαίδευση της πρώιμης παιδικής ηλικίας

Ως γιατρός πλέον, η Μοντεσσόρι επέλεξε ως ειδικότητα την παιδιατρική και την ψυχιατρική. Καθώς εξασκούσε το επάγγελμα, βοήθησε και θεράπευσε πολλά παιδιά από την εργατική τάξη, με αποτέλεσμα να συμπεράνει ότι η εγγενής ευφυΐα συναντάται σε παιδιά κάθε κοινωνικοοικονομικής τάξης.

Στην πορεία, το 1900 η Μοντεσσόρι έγινε διευθύντρια του Orthophrenic School για παιδιά με αναπηρία. Εκεί άρχισε εκτενώς την έρευνα για την εκπαίδευση της πρώιμης παιδικής ηλικίας, διαβάζοντας κυρίως Γάλλους γιατρούς του 18ου και 19ου αιώνα, όπως τον Jean-Marc-Gaspard Itard και τον Édouard Séguin, οι οποίοι είχαν  πειραματιστεί με τις δυνατότητες των παιδιών με ειδικές ανάγκες . Έτσι, η Montessori άρχισε να διαμορφώνει τη δική της μέθοδο για την εφαρμογή των εκπαιδευτικών της θεωριών , τις  οποίες δοκίμαζε στους μαθητές του Orthophrenic School . Η Montessori βρήκε την προκύπτουσα βελτίωση στην ανάπτυξη των μαθητών αξιοσημείωτη, οπότε και  επέκτεινε τα ευρήματα της έρευνας της με ομιλίες σε όλη την Ευρώπη , χρησιμοποιώντας επίσης τις θεωρίες της και για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών.

maria-montessori-2

Η εκπαιδευτική της κληρονομιά

Η επιτυχία της στα παιδιά με επιβραδυνόμενη εξέλιξη, κεντρίσε την επιθυμία της να δοκιμάσει τις μεθόδους διδασκαλίας της και στα «κανονικά»  παιδιά. Έτσι, το 1907 η ιταλική κυβέρνηση της έδωσε αυτή την ευκαιρία. Η Montessori κατέστη υπεύθυνη για 60 μαθητές από τις φτωχογειτονιές, ηλικίας από 1 έως 6 ετών. Το σχολείο, που ονομάζεται Casa dei Bambini (ή Παιδικό Σπίτι), επέτρεψε στη Montessori να δημιουργήσει μία «έτοιμη μάθηση» που πίστευε ότι ήταν ευνοϊκή για την αίσθηση της μάθησης και την δημιουργική εξερεύνηση. Οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνθηκαν να σταθούν από πίσω και να «ακολουθήσουν το παιδί» -δηλαδή, να αφήσουν τα φυσικά ενδιαφέροντα των παιδιών να ηγηθούν. Με την πάροδο του χρόνου, η Montessori διόρθωσε τις μεθόδους της μέσα από δοκιμές και λάθη. Τα έγγραφά της μάλιστα διέδωσαν την ιδεολογία της σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το 1925 περισσότερα από 1.000 σχολεία της  άνοιξαν στην Αμερική. Σταδιακά όμως, τα σχολεία της Montessori αντιμετώπισαν δυσκολίες και από το 1940 το κίνημα της άρχιζε να ξεθωριάζει και μόνο μερικά σχολεία της παρέμειναν. Άπαξ και άρχισε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Montessori αναγκάστηκε να διαφύγει στην Ινδία, όπου και ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που ονομάστηκε «Εκπαίδευση για την Ειρήνη». Η δουλειά της αυτή κέρδισε δύο υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Μοντεσσόρι πέθανε εν τέλει στις 6 Μαΐου του 1952 στην Ολλανδία. Το 1960 τα σχολεία Montessori άρχισαν σταδιακά να αναβιώνουν, με επικεφαλής την Δρ Nancy McCormick Rambusch. Μέχρι και σήμερα πάντως, οι μέθοδοι διδασκαλίας Μοντεσσόρι συνεχίζουν να «ακολουθούν το παιδί» σε όλο τον κόσμο.

 

Για τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών:

Γαβριηλίδη Μαρία, Δημοσιογράφος