Η πρωτοπόρος της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα

Η Αθηνά Κάκουρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα από γονείς κεφαλονήτες όμως έζησε στην Αθήνα μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και της Κατοχής. Εργάστηκε δίπλα στον πατέρα της Χαρίλαο στο γραφείο του όπου ασχολούνταν με την πρακτόρευση πλοίων και πετρελαιοειδών στην Πάτρα και αργότερα στην Αθήνα. Έζησε κάποια χρόνια στην Βιέννη όπου μελέτησε νεότερη ιστορία. Σε όλη της την ζωή ασχολήθηκε με τα κοινά, υπήρξε γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού Πατρών και ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Αιμοδοσίας Πατρών, στέλεχος του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών και αργότερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Τέλος είναι ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών και εταίρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας.

Δημοσίευσε τα πρώτα της χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις στην τότε μεγαλύτερη εφημερίδα, τον «Νεολόγο των Πατρών». Το 1952 στον διαγωνισμό μετάφρασης αμερικάνικων διηγημάτων από τις εκδόσεις «Ίκαρος» η νεαρή τότε Αθηνά κέρδισε βραβείο μαζί με ένα χρηματικό έπαθλο 200.000 δραχμών. Το 1959 έχοντας ως πρότυπο της τις μεγάλες συγγραφικές επιτυχίες της Αγκάθα Κρίστι έγραψε ένα αστυνομικό διήγημα τοποθετημένο στην Πάτρα της δεκαετίας του ’50 και το έστειλε στην Ελένη Βλάχου η οποία όμως δεν της απάντησε ποτέ. Η επόμενη κίνηση της ήταν να το στείλει στον «Ταχυδρόμο» όπου δημοσιεύτηκε με εικονογράφηση του Μποστ. Από τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Γιώργος και η Λένα Σαββίδη, που διηύθυναν το περιοδικό «Ταχυδρόμος», άρχισαν να δημοσιεύουν ταχτικά αστυνομικά της διηγήματα, με την ίδια πάντα εικονογράφηση του Μποστ, τα οποία τελικά εξέδωσαν και σε βιβλίο («Αλάτι στα φιστίκια»). Σε αυτές τις ιστορίες πρωταγωνιστές ήταν ο αστυνόμος Γεράνης, η Τούλα, μια νοικοκυρά και ο κοσμοπολίτης Νάσο Δαπόντε, υπάλληλος της Ιντερπόλ. Της ανέθεταν επίσης και μεγάλα ρεπορτάζ, τέλος δε έγινε συντάκτρια του περιοδικού. Την ίδια εποχή έγραψε μια ραδιοφωνική σειρά, μετέφρασε για μεγάλους εκδοτικούς οίκους λογοτεχνία και Ιστορία, και συνεργάστηκε με διάφορα άλλα έντυπα.

Το πρώτο της βιβλίο «218 ονόματα» εκδόθηκε το 1963 και το δεύτερο «Αλάτι και φιστίκια» το 1974 την ίδια χρονιά εκδόθηκε και το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα «Κυνηγός φαντασμάτων». Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Άλκης Αγγέλου την προέτρεψε να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στην εποχή του Διαφωτισμού τίτλος του «Ο δραπέτης της Αυλώνας». Η προπαρασκευαστική μελέτη για τα έργα «Της τύχης το μαχαίρι» και «Η σπορά του ανέμου» απαίτησε περίπου μια δεκαετία. Ακολούθησαν όμως με ταχύτερο ρυθμό τα μυθιστορήματα «Με φτερά του Μαρίκα» (ένας αεροπορικός άθλος στην εποχή του Διχασμού), «Πριμαρόλια» (η Πάτρα της σταφίδας, ακμή και κρίση), «Ο χαρταετός» (το Λαύριον και ο δήθεν μυθικός του πλούτος, μια χρηματιστηριακή τρέλα), «Θέκλη» ( κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις των πολέμων 1912 και 1913), «Ξιφίρ Φλέρ» (κατασκοπία και διαπλοκή στην Αθήνα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου), «Με τα χέρια σταυρωμένα» (αναδρομή στη ζωή και στη μέχρι τώρα δουλειά της). Από το 1976 και για 15 χρόνια ταξίδευε ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καθώς και την Γερμανία. Σημαντικά βραβεία που δέχτηκε ήταν του Νικηφόρου Βρεττάκου για το «Πριμαρόλια», το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2005 για το «Θέκλη» και το «Ξιφίρ Φαλέρ». Το 2010 εκδόθηκε το αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Με τα χέρια σταυρωμένα».

Η Αθηνά Κακούρη λέει ότι η μεγάλη της ηλικία την βοηθά για να μας ξεναγεί στο παρελθόν του τόπου μας.

Για τον Τομέα Βιογραφιών και Κουλτούρας Πολιτισμών,

Σοφία Μαγουλιώτη, Δημοσιογράφος