Η ζωή της εν τάχει

Η Amelia Earhart γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου του 1897 στο Atchison του Kansas. Το 1923, γνωστή πλέον με το όνομα “Lady Lindy”, έγινε η 16η γυναίκα στην οποία δόθηκε δίπλωμα πιλότου και ακλουθώντας μία αξιοσημείωτη πορεία με πολλές σημαντικές πτήσεις, το 1928 έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό και το πρώτο άτομο μάλιστα που πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ωστόσο, το 1937 τα ίχνη της χάθηκαν μυστηριωδώς καθώς προσπαθούσε να κάνει τον περίπλου της Γης από την ζώνη του Ισημερινού. Από τότε, πλήθος θεωριών άρχισαν να ακούγονται για την αναπάντεχη εξαφάνισή της, υποστηρίζοντας ότι είχε βρεθεί σε κάποιο νησί του Ειρηνικού μαζί με άλλα προσωπικά της αντικείμενα και ρούχα. Εντούτοις, η Earhart 2 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν κηρύσσεται και επίσημα νεκρή, σταματώντας κάθε ενέργεια και προσπάθεια προς εύρεσή της.

Η solo πτήση της που της χάρισε τα πρωτεία μεταξύ των γυναικών πιλότων

emilia-erkhart-1

Η A.Earhart λοιπόν, μία γυναίκα σχετικά συνεσταλμένη, με πηγαίο ταλέντο και γενναιότητα, που δεν έχανε ποτέ την ψυχραιμία της και διαρκώς προσπαθούσε για το καλύτερο, επεδίωκε να διακριθεί από τη μάζα της εποχής της και μέσω της ευρείας αναγνωρισημότητά της να καταφέρει να ανελιχθεί σε πρότυπο σοφίας, κουράγιου και ανεξαρτησίας. Μάλιστα, ήλπιζε να επηρεάσει και να περιορίσει, μέσω του τρόπου ζωής της, τις τότε κοινωνικές προκαταλήψεις σχετικά με τη θέση της γυναίκας και έτσι να μπορέσει να ανοίξει ευρέως τις πόρτες σε αυτές.

Έχοντας λοιπόν τέτοιες βλέψεις, η Amelia μαζί με τον σύζυγό της άρχισαν να ετοιμάζουν κρυφά τον σχεδιασμό μίας υπερατλαντικής πτήσης. Ολοκληρώνοντας οπότε τις προεργασίες, ανακοίνωσαν ότι στην 5η επέτειο της υπερατλαντικής πτήσης του Charles Lindbergh, η Amelia θα επιχειρούσε το ίδιο. Πράγματι, το πρωί της 20ης Μαΐου του 1932, η πιλότος απογειώθηκε από το Harbour Grace. Ευθύς όμως, η πτήση της αντιμετώπισε προβλήματα, καθώς συνάντησε πυκνά σύννεφα και σχηματίστηκε πάγος στα φτερά. Μέσα σε ένα δωδεκάωρο η κατάσταση χειροτέρευσε ακόμα περισσότερα, εφόσον παρουσιάστηκαν και άλλες μηχανικές δυσλειτουργίες. Έτσι, η Earhart πεπεισμένη πλέον, ότι θα ήταν αδύνατον να προσγειωθεί στο Παρίσι, όπως ήταν ο αρχικός στόχος και το σημείο όπου είχε φτάσει ο Lindbergh πριν 5 χρόνια, βρήκε ένα βοσκότοπο Βόρεια της Ιρλανδίας και κατάφερε επιτυχώς να προσγειωθεί εκεί με ασφάλεια.

emilia-erkhart-2

Στις 22 Μαΐου λοιπόν, φτάνει στο Λονδίνο, όπου γίνεται δεκτή με τιμές από τους κατοίκους ως παγκόσμια ηρωίδα για την 15ώρη πτήση που κατάφερε να διεκπεραιώσει. Στο εξής η A.Earhart κέρδισε πολλές διακρίσεις και μετάλλια, καθώς ακολούθησαν και άλλες σπουδαίες solo πτήσεις.

Η μοιραία πτήση

Το 1935 ανήκοντας πλέον στο διδακτικό προσωπικό του Purdue University ως σύμβουλος καριέρας και τεχνικός σύμβουλος στο τμήμα αεροναυπηγικής, αποφασίζει να κάνει τον περίπλου της Γης, με μόνη διαφορά το γεγονός ότι αυτή θα τον πραγματοποιούσε από την ζώνη του Ισημερινού. Έτσι, επάνδρωσε το πλήρωμά της με 3 σπουδαίους πιλότους και στις 17 Μαρτίου του 1937 απογειώθηκαν από το Oakland. Στην πορεία αντιμετώπισαν κάποιες περιοδικές δυσλειτουργίες διασχίζοντας τον Ατλαντικό και ενώ κατάφεραν να τις αντιμετωπίσουν, μετέπειτα τα προβλήματα επιδεινώθηκαν. Η Amelia τελικά έχασε τον έλεγχο και αναποδογύρισε το σκάφος στον αεροδιάδρομο, περιστατικό αρκετά αμφιλεγόμενο καθώς ειπώθηκαν διάφορα από αυτόπτες μάρτυρες. Συγκεκριμένα, κάποιοι υποστήριξαν ότι είδαν ένα ελαστικό να εκρήγνυται, ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ότι το λάθος ήταν της πιλότου. Πάντως, κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά και το αεροπλάνο πήγε για ανακατασκευή, οπότε και το ταξίδι ξεκίνησε εκ νέου. Παρ’ όλα αυτά όμως, το ταξίδι προς την επίτευξη του στόχου, συνέχισε να είναι δυσχερές και γεμάτο προβλήματα, με αποτέλεσμα εν τέλει το κέντρο να χάσει κάθε επαφή με το σκάφος. Πάραυτα ξεκίνησαν έρευνες, με 66 αεροσκάφη και 9 πλοία να ψάχνουν ματαίως το χαμένο αεροπλάνο.

Μετά από αυτό το απροσδόκητο συμβάν διατυπώθηκαν πολλές θεωρίες και εικασίες για την τύχη των χαμένων πιλότων, χωρίς όμως να έχουν κάποια αυταπόδεικτη βάση. Πολύ αργότερα κομμάτια του αεροπλάνου και προσωπικά αντικείμενα βρέθηκαν χωρίς όμως να μπορέσουν αυτά από μόνα τους να δώσουν μία σίγουρη απάντηση σε αυτό το αινιγματικό μυστήριο.

Πλέον, η μορφή της Amelia Earhart έχει γίνει θρυλική με αποκορύφωμα την καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας, ονόματι “Amelia Earhart Day”, στις 24 Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή των γενεθλίων της. Επομένως, γίνεται λόγος για μία ιδιαίτερη γυναίκα, με μοναδικό σθένος και αποφασιστικότητα, η οποία αψήφησε τα δεδομένα της εποχής της και ανήλθε στους διασημότερους πιλότους παγκοσμίως, τιμώντας την ολόκληρη η υφήλιος μέχρι σήμερα ως γυναίκα-σύμβολο.

Από τον Τομέα Βιογραφιών Κουλτούρας Πολιτισμών,

Γαβριηλίδη Μαρία, Δημοσιογράφος