Το ξενοδοχείο Movement άνοιξε τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο σε ένα από τα κτήρια του Bijlmerbajes, μίας εκ των πλέον διαβόητων φυλακών της Ολλανδίας. Θα καλωσορίσει τους επισκέπτες σε 16 ειδικά δωμάτια στο κέντρο προσφύγων της πόλης. Αποτελεί ένα πείραμα στον τομέα της φιλοξενίας που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όταν η φυλακή αναμένεται να πωληθεί και τελικά να κατεδαφιστεί. Οι υπάλληλοι του νεοσύστατου ξενοδοχείου είναι όλοι πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα περιμένοντας έγκριση των αιτήσεων ασύλου τους.

Οι υπάλληλοι, όπως αναφέρει το Reuters, επιλέχθηκαν από 600 αιτούντες άσυλο και είναι στην πλειονότητα τους Σύροι, που μένουν στη χώρα. Όλοι γνωρίζουν πως το μέλλον τους είναι αβέβαιο, όμως ελπίζουν να λάβουν το πολυπόθητο άσυλο για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Έως τότε εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους με εμπειρίες που μπορεί να τους προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον. Η ιδέα πίσω από την δημιουργία του ξενοδοχείου-φυλακής ανήκει στον Rob Hoogerwerf, έναν Ολλανδό, ο οποίος μέσω δωρεών και οργανωμένων πρότζεκτ κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο κεφάλαιο για την αναδιαμόρφωση του κτηρίου. Βοηθάμε το προσωπικό μας ”ή τουλάχιστον θα θέλαμε να τους βοηθήσουμε” να βρουν μία καλή δουλειά στην εστίαση ή οπουδήποτε αλλού στο μέλλον, δήλωσε ο Hoogerwerf. Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου παίρνουν μία ”γεύση” του πώς ακριβώς ήταν η φυλακή, η οποία έκλεισε το 2016. Το κτήριο διατηρεί τις κάμερες παρακολούθησης, τα συρματοπλέγματα, αλλά και μερικά από τα τείχη του.

 

Το κάθε δωμάτιο κοστίζει από 99 έως και 140 ευρώ το βράδυ και όλα έχουν τη λέξη ”Ελευθερία” γραμμένη σε έναν από τους τοίχους τους. Είναι μία λέξη που έρχεται να εναντιωθεί στην όλη ”ύπαρξη” του κτηρίου ή τουλάχιστον προσπαθεί να περάσει ένα διαφορετικό μήνυμα. ”Ψάχναμε για κάτι διαφορετικό και την τελευταία στιγμή βρήκαμε αυτό το μέρος”, είπε η Andrea Legaspi, Ισπανίδα φοιτήτρια νομικής, που επέλεξε την πρώην φυλακή για τις διακοπές της στην Ολλανδία. Ψάχνοντας το κελί της, βρήκε σκαλισμένο στον τοίχο το όνομα του κρατούμενου που έμενε εκεί, όμως εν αντιθέσει με εκείνον, η φοιτήτρια είχε στη διάθεσή της ένα άνετο κρεβάτι και wifi. Κάποτε η φυλακή ήταν το σπίτι πολλών διαβόητων εγκληματιών, όπως των απαγωγέων του Freddy Heineken, οι οποίοι το 1983 απαιτούσαν από την οικογένειά του 17 εκατομμύρια ευρώ για να τον απελευθερώσουν.

 

Η χρήση μιας φυλακής ως ξενοδοχείο ξαφνιάζει, τι στιγμή που οι περισσότερες φυλακές στον πλανήτη ασφυκτιούν από τον υπερπληθυσμό των κρατούμενων. Στην Ολλανδία, όμως, είναι τόσο άδειες που αναγκάζονται να βρουν νέους τρόπους εκμετάλλευσής τους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, το ποσοστό φυλάκισης στην Ολλανδία έχει μειωθεί και πλέον είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη (57 άτομα ανά 100.000). Φυσικά αυτό οφείλεται στο ποσοστό εγκληματικότητας που τα τελευταία 8 χρόνια, καταγράφει και αυτό μείωση κατά 25% όπως σημειώνει το Travel & Leisure. Οπότε, υπάρχουν τώρα πρώην φυλακές που για να μη γεμίσουν φαντάσματα, είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση. Ορισμένα κτίσματα διατίθενται για τη φιλοξενία προσφύγων και άλλα μετατρέπονται σε αξιοθέατα.

Πάνω σε αυτή τη λογική, εκτός από το Movement, υπάρχει και το ξενοδοχείο Het Arresthuis, στην περιοχή Roermond, λίγο έξω από το Άμστερνταμ. Τα δωμάτια, πρώην κελιά, έχουν ανακαινιστεί πλήρως σε βαθμό που είναι αγνώριστα, εκτός από τις κεντρικές εισόδους που είναι η αρχική πόρτα των κελιών. Οι επισκέπτες, μπορούν να διαλέξουν για τη διαμονή τους και μια από τις τέσσερις σουίτες που φέρουν τα ονόματα «The Jailer», «The Lawyer», «The Director», και «The Judge» – δηλαδή ο δεσμοφύλακας, ο δικηγόρος, ο διευθυντής και ο ένορκος. Στη διάθεσή τους έχουν φυσικά όλες τις ανέσεις για μια ξεκούραστη διαμονή, όπως γκουρμέ εστιατόρια, τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη, wi-fi, γυμναστήριο, σάουνα.

Μάλιστα από τους εμπνευστές του ξενοδοχείου Movement ιδρύθηκε ένας οργανισμός φιλανθρωπικού χαρακτήρα, το Movement on Ground με σκοπό να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη. Με αυτή την πρωτοβουλία οι οργανωτές θέλησαν να δείξουν στην Ύπατη Αρμοστεία Ηνωμένων Εθνών και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι υπάρχουν εναλλακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και το γεγονός ότι όπου υπάρχει αλληλεγγύη, γεννιέται κάτι όμορφο.

Λευτέρης Γκιουλέκας, Δημοσιογράφος