Η Μπέρτα Φον Ζούτνερ ήταν λογοτέχνης, η πρώτη γυναίκα ακτιβίστρια για την ειρήνη και η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης. Το Νόμπελ Ειρήνης της απονεμήθηκε το 1905.

Η Μπέρτα Κίνσκι όπως ήταν το όνομα της πριν παντρευτεί, γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1843 στην Πράγα της Αυστροουγγαρίας και καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Παρά την υψηλή μόρφωση που κατείχε, είχε ως σκοπό ζωής να παντρευτεί έναν αριστοκράτη. Κάτι όμως που δεν μπορούσε να κάνει επειδή απαγορευόταν απλοί αστοί να έχουνε επαφές με τα ανώτερα στρώματα. Τελικά στα 30 της, γνώρισε τον εφτά χρόνια νεότερο της Άρτουρ Φον Ζούτνερ και αρραβωνιαστήκαν. Ο Άρτουρ ήταν βιομήχανος και η Μπέρτα δούλευε ως γκουβερνάντα. Δηλαδή ως παραμάνα.

Η Μπέρτα θεωρείται ότι αυτή ενέπνευσε τον Νόμπελ για την δημιουργία του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης

Το 1875 ξεκίνησε να δουλεύει ως γραμματέας και βοηθός του Σουηδού ιδρυτή των Νόμπελ, τον Άλφρεντ Νόμπελ. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Άλφρεντ Νόμπελ έκανε πρόταση γάμου στην Μπέρτα όσο εργαζότανε για αυτόν, που η ίδια όμως αρνήθηκε γιατί παρέμεινε ερωτευμένη με τον Άρτουρ. Με τον Άρτουρ ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν στα κρυφά λόγω των διαφορετικών τάξεων των οικογενειών τους. Όμως αυτός ο γάμος συνάντησε κάποια προβλήματα. Δεν είχανε καθόλου χρήματα οπότε ξεκίνησαν να γράφουν άρθρα σε γερμανικά περιοδικά για να μπορέσουν να ζήσουν. Είχανε μετακομίσει μετά το γάμο τους στο Kutaisi της Γεωργίας και αργότερα μετακόμισαν στο Τσιμπλίσι. Στα τέλη της δεκαετίας του 1880 οι γονείς του Άρτουρ αποδέχτηκαν τον γάμο του γιου τους με την Μπέρτα με αποτέλεσμα να μπορούν να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους. Αξίζει να αναφέρουμε πως και οι δύο ένιωθαν ιδιαίτερα ανασφαλής στην Γεωργία λόγω της Βουλγαρικής κρίσης. Μετά την επιστροφή τους στην Αυστροουγγαρία η Μπέρτα συνέχισε να ασχολείται με την αρθρογραφία.

Το Γερμανικό νόμισμα των 10 ευρώ που απεικονίζει την Μπέρτα

Το 1889 έγραψε μυθιστόρημα που μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες με τίτλο «Κάτω τα όπλα» (Die Waffen nieder! Στα γερμανικά). Το βιβλίο έγινε ταινία δύο φορές το 1914 και 1952. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο Νόμπελ είχε κρατήσει επαφή με την Μπέρτα Φον Ζούτνερ μέσω αλληλογραφίας. Η Μπέρτα ήταν αυτή που τον πίεζε να δημιουργήσει βραβείο για Νόμπελ Ειρήνης. Πράγμα που έκανε το 1901. Η Μπέρτα έγινε η πρώτη γυναίκα που της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 1905 και συνολικά η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ μετά την Κιουρί. Ο σύζυγος της απεβίωσε το 1902 με αποτέλεσμα η Μπέρτα να αναγκαστεί να πουλήσει το κάστρο που έμεναν και μετακόμισε πίσω στην Βιέννη. Η Μπέρτα έφυγε από τη ζωή στα 71 της (21 Ιουνίου του 1914) από φυσικά αίτια. Απεικονίζεται στο αυστριακό κέρμα των 2 ευρώ και στο γερμανικό κέρμα του 2005 των 10 ευρώ.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος