Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η γηραιότερη μονάρχης με τη μεγαλύτερη θητεία στο θρόνο παγκοσμίως, συμπλήρωσε φέτος 65 χρόνια βασιλείας και γιορτάζει τα 91α της γενέθλια.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2017, η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε το ζαφειρένιο Ιωβηλαίο της, το οποίο σηματοδοτεί 65 χρόνια στον βρετανικό θρόνο. Μέχρι το 2016 τον τίτλο του μονάρχη με τη μεγαλύτερη θητεία στο θρόνο κατείχε ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, Bhumibol Adulyadej, με 70 χρόνια θητείας. Μετά τον θάνατό του, το περασμένο έτος, τον τίτλο αυτό κατέλαβε η Ελισάβετ Β’.

Τα διπλά γενέθλια της βασίλισσας

Στις 21 Απριλίου η βασίλισσα γιόρτασε τα 91α της γενέθλια ιδιωτικά, με την οικογένειά της, καθώς οι επίσημοι εορτασμοί για τα γενέθλιά της πραγματοποιούνται συνήθως μέσα στον μήνα Ιούνιο. Ο διπλός εορτασμός των γενεθλίων των Βρετανών βασιλέων ξεκίνησε το 1748, όταν ο τότε βασιλιάς Γεώργιος Β’, ο οποίος είχε γεννηθεί Νοέμβριο, αποφάσισε να γιορτάσει τα γενέθλιά του αργότερα λόγω του ότι το Νοέμβριο είχε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να πραγματοποιηθεί η ετήσια παρέλαση με αφορμή την επέτειο της γέννησής του. Έτσι, τα γενέθλια του γιορτάζονταν τον Μάϊο ή τον Ιούνιο, με την εορταστική παρέλαση που πραγματοποιείται ακόμα και σήμερα για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, που είναι γνωστή ως «Trooping the Colour». Παρά τα 91 της χρόνια, η Ελισάβετ Β’ απαθανατίζεται ακόμα από τους φωτογραφικούς φακούς να οδηγεί την Jaguar της ή να ιππεύει, καθώς χαίρει άκρας υγείας.

Βιογραφικά Στοιχεία

Η Ελισάβετ Β’ είναι η βασίλισσα δεκαέξι ανεξάρτητων κρατών (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τζαμάικα, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Γρενάδα, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντα, Τουβαλού, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Μπελίζ, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις).

Είναι το πρώτο παιδί του Πρίγκιπα Αλβέρτου (γεν. 21 Απριλίου 1926), Δούκα της Υόρκης και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ και Βασίλισσα Ελισάβετ).

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γεώργιου Ε’ (παππού της Ελισάβετ Β’), η Ελισάβετ βρισκόταν Τρίτη στη σειρά διαδοχής στο θρόνο, μετά από τον θείο της Εδουάρδο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της Αλβέρτο, Δούκα της Υόρκης. Το 1936, μετά τον θάνατο του παππού της, στον θρόνο ανέβηκε ο θείος της και έτσι η Ελισάβετ βρέθηκε δεύτερη στη σειρά διαδοχής.

Τον ίδιο χρόνο ο Εδουάρδος παραιτήθηκε λόγω κρίσης που ξέσπασε ύστερα από την πρόταση γάμου που έκανε στην διαζευγμένη Γουόλις Σίμπσον. Έτσι, στέφθηκε βασιλιάς ο πατέρας της Ελισάβετ και εκείνη έγινε διάδοχος του θρόνου.

Η Ελισάβετ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας (πλέον Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου), στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, πρίγκιπα της Ουαλίας, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα, δούκα της Υόρκης και τον πρίγκιπα Εδουάρδο, κόμη του Ουέσσεξ.

Ο Γεώργιος ΣΤ’ απεβίωσε στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και η ενθρόνιση της Ελισάβετ Β’ έγινε στις 2 Ιουνίου 1953, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ και ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο, και η πρώτη απευθείας μετάδοση της EBU.

Ο μεγαλύτερος γιος του ζεύγους, ο Κάρολος, παντρεύτηκε το 1981 την πριγκίπισσα Νταϊάνα και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον πρίγκιπα Γουλιέλμο, δούκα του Κέιμπριτζ και τον πρίγκιπα Ερρίκο της Ουαλίας.

Το 2014 η βασίλισσα αποδεσμεύτηκε από 393, το 2015 από 341 και το 2016 από 332 επίσημες υποχρεώσεις. Το πρόγραμμά της ωστόσο προβλέπει περίπου ένα επίσημο καθήκον καθημερινά.