Η Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας. Βρίσκεται στην κεντροανατολική Πολωνία, 260 χιλιόμετρα από τη Βαλτική Θάλασσα και στην καρδιά της πεδιάδας της Μασοβίας, ενώ το κλίμα της είναι υγρό ηπειρωτικό. Αριθμεί πάνω από 1.700.000 κατοίκους σε μια επίπεδη έκταση περίπου 520 χλμ.², η οποία βρέχεται από τα νερά του ποταμού Βιστούλα. Πρωτεύουσα της Πολωνίας έγινε το 1596 και το 1795 ενσωματώθηκε στο βασίλειο της Πρωσίας. Μέσα στους αιώνες η πόλη κατάφερε να στολιστεί με μεγαλοπρεπή παλάτια και ναούς και να γίνει κέντρο πολιτιστικής ανάπτυξης. Με τη γερμανική εισβολή του 1939 και τη σφαγή του εβραϊκού πληθυσμού, προκλήθηκε εξέγερση αρχικά στο γκέτο της Βαρσοβίας (1943) κι έπειτα στη Βαρσοβία γενικότερα (1944). Πάντως, το αποτέλεσμα ήταν η ισοπέδωση της πόλης και την καταστροφή των κτιρίων της. Η πόλη αναγεννήθηκε από το 1945 κι έπειτα που, με πρότυπο όσα έργα είχαν διασωθεί, οι Πολωνοί ξεκίνησαν να ανοικοδομούν την Παλιά Πόλη με μεγάλη επιτυχία.

barsobia-1

Όποιος θέλει να “πάρει μια γεύση” από την Παλιά Πόλη, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί την πλατεία του Κάστρου, το κόκκινο Ανάκτορο με την φανταστική θέα στον πίσω κήπο του και τους πλανόδιους καλλιτέχνες να παίζουν μουσική. Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης βρίσκεται το άγαλμα της “Γοργόνας της Βαρσοβίας”, καθώς και πολλά γνωστά μπαρ και εστιατόρια, μέρη όπου συχνάζουν φοιτητές και ταξιδιώτες. Ένα ακόμα άγαλμα στην περιοχή, που έγινε στόχος κακεντρεχούς και μη κριτικής από τον κόσμο είναι ένα ουράνιο τόξο με λουλούδια που, σύμφωνα με την δημιουργό του, συμβολίζει την ευτυχία, αλλά πιστεύεται από πολλούς ότι συμβολίζει την ομοφυλοφιλία και για αυτό έγινε αντικείμενο επιθέσεων. Στο κέντρο επίσης βρίσκεται και το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, τα επανομαζόμενα “Βασιλικά Λουτρά”, με έκταση 760 στρέμματα και μια πληθώρα από θεματικούς κήπους, σιντριβάνια, παλάτια, γέφυρες και μνημεία αφιερωμένα σε θεούς. Το πάρκο καταλήγει στο Βασιλικό Ανάκτορο, που λειτουργεί ως μουσείο.

barsobia-2

Άλλα μουσεία της πόλης, για όσους αποτελεί προτεραιότητα το να επισκεφτούν τα μουσεία, είναι το Warsaw Uprising Museum, που είναι αφιερωμένο στην εξέγερση της Βαρσοβίας ενάντια στους ναζί το 1944, το Εθνικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο της πόλης, το οποίο διαθέτει ακόμα και πίνακες της συλλογής του Χίτλερ και το μουσείο της Παρί Κιουρί, της γυναίκας που ανακάλυψε τα χημικά στοιχεία πολώνιο και ράδιο και βραβεύτηκε με Νόμπελ για αυτή της την ανακάλυψη. Επίσης, μουσεία αφιερωμένα στον πιανίστα Σοπέν υπάρχουν σε δύο μέρη της χώρας˙ στο Wola, όπου υπήρξε το κτίριο που γεννήθηκε ο Σοπέν και στον Βασιλικό Δρόμο, στην οικογενειακή του κατοικία.

barsobia-3

Ο Βασιλικός Δρόμος, που αναφέρθηκε και νωρίτερα, αποτελείται από μια σειρά δρόμων και λεωφόρων που ξεκινάνε από το βασιλικό παλάτι του Wilanow και φτάνουν εκεί που αρχίζει η Παλιά Πόλη. Στη διαδρομή αυτή συναντά κανείς πολλά από τα πιο όμορφα κτίρια και αξιοθέατα της Βαρσοβίας, όπως το Πανεπιστήμιο, το Κάστρο της Βαρσοβίας και το Προεδρικό Ανάκτορο.

Όσον αφορά την πιο underground πτυχή της πόλης, αυτή βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Βιστούλα, με την περιοχή Praga που σε εποχές κομμουνισμού ήταν γνωστή για παράνομες διακινήσεις όπλων και για τα μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας, ενώ τώρα αποτελεί πολυσύχναστο μέρος των πιο εναλλακτικών ανθρώπων στη πόλη. Κάπου εκεί βρίσκεται και το Μουσείο Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων, όπου υπάρχει μια έκθεση που δείχνει με μοντέρνο τρόπο την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας μέχρι το Ολοκαύτωμα.

Το μεγαλύτερο κτίριο σε όλη τη Βαρσοβία είναι το “Παλάτι της Κουλτούρας”, που χτίστηκε το 1955 μετά από παραγγελία του Στάλιν. Το κτίσμα αυτό προκαλεί απέχθεια στους Πολωνούς, αφού σε αυτό σκιαγραφείται η αλαζονία του σοβιετικού ηγέτη. Παρά,όμως, τα ανάμικτα συναισθήματα που προκαλεί στους κατοίκους, δεν παύει να είναι το ψηλότερο κτίριο της πρωτεύουσας της Πολωνίας, αφού κανένας από τους μεγαλόπρεπους ουρανοξύστες που χτίστηκαν σήμερα δεν κατάφερε ακόμα να το ξεπεράσει.

barsobia-4

Τα πιάτα, τέλος, που ξεχωρίζουν στη Βαρσοβία, αλλά και την Πολωνία γενικότερα, είναι οι σούπες,ενώ το πιο γνωστό είναι το “bigos”, κρέας δηλαδή ψιλοκομμένο με ξινολάχανο, που σερβίρεται μέσα σε ένα καρβέλι ψωμί.

Σίγουρα, λοιπόν, η Βαρσοβία είναι ένας εξαιρετικός προορισμός, είτε για να ξεφύγει κάποιος από την καθημερινότητα αντικρίζοντας τα γραφικά της τοπία, είτε για να περιηγηθεί και να θαυμάσει τα πολύ αξιόλογα κτίρια που κτίστηκαν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και να δει μέσα από αυτά να ζωντανεύει η ιστορία της πόλης.


Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Ζωή Καραλή, Δημοσιογράφος.