Οι μέλισσες ανατολικών πολιτειών Αυστραλίας προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον ερευνητών λόγω ενός προϊόντος που παράγουν για την κατασκευή των φωλιών τους. Μέλισσες αυτού του γένους (Hylaeus nubilosus)έχουν χαρακτηριστικό κίτρινο σήμα στην πλάτη τους και διαφέρουν από τις άλλες μέλισσες καθώς αυτές δεν ζουν σε κυψέλη, αλλά φτιάχνουν φωλιές, παράγοντας ένα είδος τύπου «σελοφάν». Αυτό το προϊόν δεν είναι τοξικό, είναι αδιάβροχο, ανθεκτικό στην φλόγα και είναι ανθεκτικό με δείγματα αντοχής σε κάθε θερμοκρασία.

Η Humble Bee, μια νεοζηλανδική βιοτεχνολογική εταιρία, προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτό το υλικό, γιατί πιστεύει ότι θα καταφέρνει να παράγει μια εναλλακτική λύση στο πλαστικό. Ιδρυτής της επιχείρησης, η Βερόνικα Χάργουντ Στίβενσον δήλωσε στη Sydney Morning Herald: «Τα πλαστικά σωματίδια και τα χημικά έχουν διαπεράσει τα οικοσυστήματα και τους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι τρομακτικό». « Στόχος μας είναι η αντιγραφή αυτού του υλικού που βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον κάτι που άλλωστε κάνουμε εδώ και αιώνες, από τον σχεδιασμό των φτερών των αεροπλάνων που είναι εμπνευσμένος από τα αρπακτικά πουλιά», «Το αδιάβροχο ένδυμα είναι σίγουρα αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο, καθώς δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουμε σε τοξικά χημικά υλικά, αλλά σε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νέα τεχνολογία παραγωγής του πλαστικού θα απαλλάσσει από τα νοσηρά χημικά που αυξάνουν το κίνδυνο ογκολογικών και καρδιακών παθήσεων, καθώς και την στειρότητα. Εκτός από τα παραπάνω το βιοπλαστικό υλικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης στα ηλεκτρικά και τα δομικά προϊόντα.
Καθηγητής χημείας Πανεπιστήμιου Victoria του Wellington ο Ρίτσαρντ Φιρνό είπε ότι η ανακάλυψη του νέου υλικού είναι «πάρα πολύ καλή για να είναι αληθινή».

Ως εκ τούτου, η έρευνα προχωράει και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε πέντε χρόνια θα καταφέρουν την παραγωγή και πώληση του βιοπλαστηκών προϊόντων.

Αελίτα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφος