Παρά την αρχική έκρυθμη ανάπτυξη του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και παρά την πληθώρα επιλογών που παρουσιάζει ως προς την επικοινωνία, την ενημέρωση, την διασκέδαση, την κοινωνικοποίηση και την εν γένει διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των πολιτών, τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει εμφανίσει μια ιδιαίτερα πτωτική τάση μεταξύ των ενηλίκων χρηστών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την πρόσφατη επίσημη έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο ερευνών «Pew Research Centre».

Ειδικότερα, το 74% απείχε από οποιουδήποτε είδους δραστηριότητες της ιστοσελίδας, το δε 54% αποφάσισε να προσαρμόσει τις ιδιωτικές ρυθμίσεις, ενώ το 42% των ερωτηθέντων αποφάσισε να διακόψει για κάποιες εβδομάδες την πρόσβασή του στον λογαριασμό του και τον τακτικό έλεγχο των ειδοποιήσεών του. Το σημαντικότερο βέβαια είναι το γεγονός ότι το 26% των ερωτηθέντων διέγραψε την εφαρμογή από το κινητό του, ενώ στα ευρήματα της έρευνας δεν εμφανίζονται οι απαντήσεις όσων δεν απήντησαν ή έδωσαν διαφορετικές απαντήσεις. Η έρευνα διεξήχθη από τις 29-5/11-6/2018.

Όπως προκύπτει και από την έρευνα, οι νέοι αναθεώρησαν την σχέση τους με το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, θεωρώντας ότι ήταν απλά μια μόδα που πέρασε καθώς στην πορεία του χρόνου εμφανίστηκαν και άνθισαν ακόμη περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (πχ. το Viber, το Instagram, το Linkedin, το Twitter και το Snapchat) ή ακόμη περισσότερο λόγω του σκανδάλου που ξέσπασε την φετινή χρονιά και αφορούσε την διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών χωρίς την συναίνεσή τους από την συμβουλευτική εταιρία Cambridge Analytica. Το συγκεκριμένο μέσο μετατράπηκε σε μια απειλή για τους χρήστες και άρα περισσότερο βλαπτικό θα μπορούσε να είναι παρά ωφέλιμο.
Σε συνάρτηση με τα ανωτέρω, έπειτα αυτό το περιστατικό που έλαβε έντονη νομική προέκταση, το Facebook βρίσκεται υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο των συντηρητικών νομοθετών και αναλυτών καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες περί λογοκρισίας και ειδικότερα ότι καταπνίγει τις συντηρητικές φωνές στην Αμερική. Οι κεντρώες κομματικές δυνάμεις όμως υποστηρίζουν ότι η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων φρονεί ότι οι κοινωνικές πλατφόρμες καθ’ ολοκληρίαν είναι αντικειμενικές ως προς την άσκηση κριτικής στα πολιτικά ζητήματα.

Ακόμη, σημειώνονται διαφορές στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κοινωνικού μέσου δικτύωσης ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες που το χρησιμοποιούν. Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι ηλικίας 18-29 ετών σε ποσοστό 44% δήλωσαν ότι έχουν διαγράψει την εφαρμογή από το κινητό τους την περασμένη χρονιά, σχεδόν 4 φορές περισσότερο από τους χρήστες ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι το έκαναν σε ποσοστό 12%. Παρομοίως, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες δηλώνουν ότι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις περί ιδιωτικότητας στο Facebook τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Μόλις το 1/3 των χρηστών του κοινωνικού μέσου ηλικίας 65 ετών και άνω το έχει κάνει αυτό, συγκριτικά με το 64% των νεότερων χρηστών. Άλλωστε, οι νέοι είθισται να χρησιμοποιούν περισσότερο την τεχνολογία σε σχέση με τους πρεσβύτερους.

Τέλος, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της φήμης και της εν γένει εικόνας του, οι υπεύθυνοι του Facebook προέβησαν στην αναβάθμιση των ρυθμίσεων της ιδιωτικότητας, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τους χρήστες να κατεβάζουν τις πληροφορίες τις οποίες η ιστοσελίδα συλλέγει σχετικά με αυτούς. Η έρευνα μάλιστα έδειξε ότι 1 στους 10 χρήστες του κοινωνικού μέσου (το 9%) έχει κατεβάσει προσωπικά δεδομένα σχετικά με αυτούς που είναι διαθέσιμα στο Facebook. Παρά τον σχετικά μικρό αριθμό που απεικονίζει μια μερίδα του πληθυσμού των χρηστών του κοινωνικού μέσου, αυτοί οι χρήστες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνειδητοποιημένοι ως προς την κοινοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων. Κατά προσέγγιση οι μισοί από τους χρήστες που έχουν κατεβάσει προσωπικά δεδομένα από το κοινωνικό μέσο (το 47%) έχουν διαγράψει την εφαρμογή από το κινητό τους, ενώ το 79% έχει αποφασίσει να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις περί ιδιωτικότητας.

Άννα Παυλίδου, Δημοσιογράφος