Το ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησε έρευνα για τα βιομηχανικά ρομπότ στην Ελλάδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στη χώρα μας- χωρίς να είναι γνωστό ο ακριβής αριθμός τους- αλλά με τη ζήτηση τους από τις βιομηχανίες να έχει αυξηθεί ραγδαία για το 2018.

Συγκριτικά με τις ξένες βιομηχανίες των αναπτυγμένων χωρών, οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν υιοθετήσει τα ρομποτικά συστήματα, η Ελληνική Βιομηχανία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μάλιστα, κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους, ενώ κανένας εγχώριος φορέας, ούτε ο ΣΕΒ, δεν έχει ανακοινώσει επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα ρομποτικά συστήματα.
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία προέρχονται από την Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής (IFR), σύμφωνα με την οποία η ελληνική βιομηχανία χρησιμοποίησε το 2005 δύο ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους, ενώ το 2017 αριθμός αυτός ανήλθε σε 17 ρομπότ. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι στην ελληνική βιομηχανία εργάζονται 350.000 εργαζόμενοι και θα έπρεπε να είναι εγκατεστημένα περίπου 600 ρομποτικά συστήματα.

Οι παράγοντες στην ελληνική αγορά διαφωνούν με τη συγκεκριμένη εκτίμηση, τονίζοντας ότι ο αριθμός των βιομηχανικών ρομπότ στην Ελλάδα φτάνει τα 250. Η απόκλιση της IFR οφείλεται στα στοιχεία που αντλεί για κάθε χώρα από τις εταιρείες που εξάγουν τα βιομηχανικά ρομπότ σε αυτές.

Με βάση τα στοιχεία της IFR, η Ελλάδα υπολείπεται σε σχέση με άλλες χώρες, καθώς ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 74 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους. Τα περισσότερα βιομηχανικά ρομποτικά συστήματα βρίσκονται στη Νότια Κορέα με 631 ανά 10.000 εργαζόμενους και ακολουθούν η Σιγκαπούρη με 488, η Γερμανία με 309, η Ιαπωνία με 303, η Σουηδία με 223, η Δανία με 221, οι ΗΠΑ με 189 και Ιταλία με 185.

Κανένα ρομπότ στην Ελλάδα δεν κινείται αυτόματα, με την χώρα μας να μην παράγει ρομπότ, αλλά κυρίως να εισάγει ρομποτικούς βραχίονες, οι οποίοι προέρχονται από την Ιαπωνία . Οι ελληνικές εταιρείες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις ξένες, αλλά υπάρχει μία κατηγορία εταιρειών (integrators), οι οποίες προσθέτουν επιπλέον υλικό και λογισμικό στο ρομποτικό σύστημα που έχουν προμηθευτεί και το εξάγουν στο εξωτερικό. Τέτοιες εταιρείες είναι η Gizelis Robotics, Sabo , Ζήνων κ.α.

Η χρήση των ρομποτικών συστημάτων στη βιομηχανία της Ελλάδας αφορά δύο κατηγορίες, η πρώτη ασχολείται με εργασίες παλετοποίησης και πακεταρίσματος, ενώ η δεύτερη με εργασίες επεξεργασίας υλικού, όπως συγκολλήσεις κ.α. Επίσης, σε περιορισμένο εύρος, τα ρομποτικά συστήματα χρησιμοποιούνται σε εργασίες συγκόλλησης, παραγωγής ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού και παραγωγής ξυριστικών προϊόντων αλουμινίου.

“Στην Ελλάδα είμαστε πάρα πολύ πίσω στη χρήση βιομηχανικών ρομπότ και η κρίση συνέβαλε σε αυτό” τονίζει ο μηχανολόγος μηχανικός Παναγιώτης Λάιος, της Gizelis Robotics. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, το ελάχιστο κόστος ενός ρομποτικού βραχίονα φτάνει τα 40.000 ευρώ, το μέσο κόστος μπορεί να αγγίξει τα 100.000 ευρώ, ενώ η ανώτατη τιμή του μπορεί να φτάσει και το ένα εκατομμύριο.
Ο κ. Μακρής, ειδικός στη βιομηχανική ρομποτική του εργαστηρίου συστημάτων παραγωγής και αυτοματισμού του Τμήματος μηχανολόγων μηχανικών και αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου, αναφέρει ότι η εξέλιξη στον τομέα της ρομποτικών συστημάτων χρειάζεται να συγχρονιστεί η ανάπτυξη της ρομποτικής τεχνολογίας μαζί με τα συμπληρωματικά πεδία ανάπτυξης, όπως την υπολογιστική νοημοσύνη.

Το μέλλον της βιομηχανίας είναι συνυφασμένο με τα ρομποτικά συστήματα. Η Διεθνή Ομοσπονδία ρομποτικής αναφέρει ότι το 2020 ο αριθμός των βιομηχανικών ρομπότ παγκοσμίως θα φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια σε σχέση με τα 1,47 εκατομμύρια το 2004, δηλαδή θα υπάρξει υπερδιπλασιασμός τους μέσα σε μία 6ετία. Πλέον, όλο και περισσότερα εργοστάσια χρησιμοποιούν ρομποτικά συστήματα και μηχανές ψηφιακά συνδεδεμένες, προσπαθώντας έτσι να μειώσουν το χρόνο ανάπτυξης και παραγωγής νέων προϊόντων, ενώ συγχρόνως προσπαθούν να αυξήσουν την ποιότητά τους.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος