Το νέο Audi Q8 έρχεται για να προστεθεί στα δημοφιλέστερα SUV κουπέ της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Βασισμένο στο «αδελφικό» Audi Q7 στοχεύει να ανταγωνιστεί το BMW X6 και το Mercedes GLE.
Αν και το Q8 βασίζεται στο ίδιο πλαίσιο με το Q7 το μεταξόνιο του είναι πιο μικρό για 66 χιλιοστά, αλλά συγχρόνως είναι μεγαλύτερο από το μεταξόνιό του BMW X6 και του Mercedes GLΕ. Επίσης, το Q8 θα είναι πιο ευρύ, από το αντίστοιχο Q7, και η οροφή του θα είναι χαμηλότερη, δίνοντας στο νέο μοντέλο μία πιο επιθετική και σπορ εμφάνιση.

Σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο κινητήρας του Q8 θα είναι ο diesel V6 3,0 λίτρων. Το αυτοκίνητο θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τα 100 χλμ/ώρα σε 6,3 δευτερόλεπτα ,ενώ η τελική του ταχύτητα θα φτάνει τα 230 χλμ. Όλοι οι κινητήρες θα διαθέτουν την ήπια υβριδική τεχνολογία, 48V, η οποία επιτρέπει την εκτεταμένη επιβράδυνση και αύξηση του οχήματος, όταν θα αναπτύσσει ταχύτητες από 60 χιλιόμετρα έως και 160 χιλιόμετρα την ώρα.

Στο εσωτερικό του νέου Q8, η μπροστινή καμπίνα του αυτοκινήτου βασίζεται αρκετά στην διάταξη του Α8. Οι λειτουργίες του οχήματος θα ελέγχονται από τις δύο κεντρικές οθόνες, όπου η πάνω οθόνη θα είναι 10,1 ιντσών και θα χειρίζεται την ψυχαγωγία και την πλοήγηση, ενώ η άλλη οθόνη θα είναι 8,6 και θα χρησιμοποιείται για την θέρμανση και τον εξαερισμό του αυτοκινήτου.

Επίσης, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να τοποθετήσει δερμάτινες ταπετσαρίες στο εσωτερικό του νέου Audi Q8. Το νέο μοντέλο θα πωλείται ως τετράθυρο ή πεντάθυρο και η πίσω σειρά καθισμάτων θα μπορεί να ολισθήσει είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω, με σκοπό να παραχωρήσει περισσότερο χώρο είτε στην περιοχή των αποσκευών είτε στην καμπίνα αντίστοιχα.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος