Συνήθως μιλάμε για την πόλη μας έχοντας στο νου μας το κομμάτι μέσα στο οποίο ζούμε. Όπως σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, η κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας όχι μόνο αλλάζει διαρκώς αλλά αντιμετωπίζεται από τον καθέναν μας από άλλη οπτική γωνία. Συχνά επιχειρούμε να δώσουμε απαντήσεις σχετικά με την συγκρότησή της, την κοινωνική της διαστρωμάτωση, την διοίκησή της αλλά και τον ρόλο της στην οικονομία, τον πολιτισμό, τις μεταναστευτικές ομάδες που την κατοικούν και τη φυσιογνωμία της.

athens

Με ένα εγχείρημα που προκύπτει από διαφορετικούς θεσμούς και πλήθος συντελεστών, ο κοινωνικός άτλας της Αθήνας, υπάρχει σήμερα σε ένα site, το Athens Social Atlas, το οποίο επιχειρεί να μας διαφωτίσει σχετικά με τον τόπο, την ιστορία και την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε.

athens-social-atlas-i-koinoniki-geografia-tis-polis

Στην παρουσίαση του κοινωνικού άτλαντα της Αθήνας στη Στέγη, αναδείχθηκαν τα ιστορικά και κοινωνικά μονοπάτια που διαμόρφωσαν την σύγχρονη ζωή των κατοίκων της.  Εργαλείο για τους επιστήμονες, αλλά και για τον πολίτη, ο χάρτης δίνει πολλές απαντήσεις και βάζει τα ανάλογα ερωτήματα. Οι κοινωνικοί επιστήμονες δίνουν με τα κείμενά τους και την πρωτότυπη ερευνητική εργασία τους απαντήσεις που βοηθούν στο διάλογο αλλά και στην κατανόηση της διαφορετικότητας και των ιδιομορφιών κάθε περιοχής που συγκροτεί την μητρόπολη.

Athens_UrbanDensity

Η διαφορά του Άτλαντα από παλαιότερους είναι ότι υπάρχει σε ψηφιακή μορφή και βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς επικαιροποίησης και εμπλουτισμού. Ενεργοποιεί την Αθήνα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και χορηγού του κοινωνικού Άτλαντα, Αντώνης Παπαδημητρίου, δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη, συνεργασία, δράση σε όλη την Αθήνα, ενεργοποιώντας  και απελευθερώνοντας όλες τις δυνάμεις της.

athens-graffiti_anapodi-prosefxi

61 κεφάλαια, 74 συγγραφείς, 2 γλώσσες, (τον Μάρτιο του 2017 θα προστεθούν και τα Γαλλικά), 15 θεματικές ενότητες, ανάμεσά τους Ιστορία, Κοινωνική Δομή, Πολιτική, Οικονομία, Εκπαίδευση, Υγεία, Στέγαση, Εθνοτικές Ομάδες, Πολιτισμός, Δομημένο Περιβάλλον, Σχεδιασμός, Συγκοινωνίες, Υποδομές, Γειτονιές και Κοινωνική Οικονομία γραμμένα με εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο ανοίγουν ένα διάλογο με τον αναγνώστη, τον βοηθούν να αποκτήσει ένα προσωπικό επιστημονικό εργαλείο για να κατανοήσει τα ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά του.

athens-social-atlas-i-koinoniki-geografia-tis-polis (1)

Υπάρχουν θέματα που εξηγούν την κοινωνική διαστρωμάτωση μέσα από τη ζωή στις πολυκατοικίες, περιηγούνται μέσα σε γειτονιές, όπως η Κυψέλη, γυρίζουν πίσω και θέτουν ερωτήματα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, την αντάρτικη κηπουρική, την πολιορκία της πόλης, την κοινωνική διαίρεση του κέντρου ή την ιστορία ενός δρόμου. Πολιτική, οικονομία, γεωγραφία, ιστορία πρωταγωνιστούν σε μια πόλη, που μοιάζει άλλες φορές πολύχρωμο χαλί και άλλες γκρίζο τοπίο.

Στον Κοινωνικό Άτλαντα υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες. Ωστόσο, υπάρχουν θέσεις που ανοίγουν συζητήσεις, προκαλούν απορίες, δίνουν απαντήσεις. Μέσα στα δεκάδες θέματα, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει αυτό που θα του δώσει αφορμή να γίνει πιο δραστήριος πολίτης, πιο ενημερωμένος και να το χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο προκειμένου να διεκδικήσει μια καλύτερη καθημερινότητα.

 

Για τον Τομέα Έρευνας:

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος