Μονόδρομος θα είναι η ελάφρυνση του χρέους και πολύ συντομότερα από το 2018, αν η Ευρώπη θέλει να δώσει τελικά μια λύση στην ελληνική κρίση.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδιναν συγχαρητήρια στους εαυτούς τους για την επίτευξη συμφωνίας για παροχή περισσότερων δανείων προς την Ελλάδα και την διευκόλυνση των όρων αποπληρωμής του τεράστιου χρέους της χώρας. Αλλά αυτά είναι πολύ λίγα για να “γιορτάσουν”.

590_6cb6653742b590e829d76b7209dca1e5

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει σε όλα εκτός από το όνομα. Η χώρα έχει χρέος πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ή περίπου 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, ένα ποσό που αντικειμενικά δεν μπορεί να ελπίζει πως θα επιστρέψει στο ακέραιο.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα τα οφείλει στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Μετά από μια 11ωρη συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν ότι θα δανείσουν επιπλέον 7.500.000.000€ προς την Ελλάδα τον επόμενο μήνα, για να τη βοηθήσουν να πληρώσει το χρέος και να της χορηγήσουν κάποια ανακούφιση, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως χαμηλότερων επιτοκίων και παρατεταμένες περιόδους πληρωμής, αλλά όχι πριν τα μέσα του 2018.

ntragki-lagarde-schauble-junker-1000

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πιεστεί πιο σκληρά. Αλλά οι Υπουργοί Οικονομικών ζητούν ακόμα περισσότερες περικοπές δαπανών και αύξηση των φόρων. Θέλουν να δουν ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα του 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ πριν από τις πληρωμές τόκων του 2018. Μια σταθερή και ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα θα ήταν σε θέση να πετύχει το στόχο, αλλά είναι παράλογο να περιμένουμε κάτι τέτοιο από την Ελλάδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να δει πιο ρεαλιστικό πλεόνασμα της τάξης του 1,5%.

Η καθυστέρηση στην ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους μέχρι το 2018 θα βλάψει περαιτέρω την ελληνική οικονομία που ήδη ασφυκτιά. Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 24,4% τον Ιανουάριο, και η οικονομία στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Το ΔΝΤ, το οποίο έχει επίσης δανείσει χρήματα στην Ελλάδα, πρόσφατα εκτίμησε πως με την τρέχουσα πορεία της, το χρέος της χώρας θα αυξηθεί τελικά σε 250% του ΑΕΠ.

Angela_Merkel_(2008)

Η Γερμανία, η οποία έχει δανείσει τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, απλά δεν έχει άλλες ιδέες, εκτός από την επιβολή όλο και περισσότερης λιτότητας, για την επίλυση της κρίσης. Η κυβέρνηση της καγκελαρίου της Angela Merkel της Γερμανίας, δεν θέλει να δεσμευτεί για την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από τις εκλογές το 2017, δεδομένου ότι πολλοί Γερμανοί αντιτίθενται σε οποιαδήποτε πολιτική κουρέματος χρέους προς την ελληνική κυβέρνηση. Ενώ είναι κατανοητό ότι οι Γερμανοί νομοθέτες είναι απρόθυμοι να παραδεχτούν ότι το χρέος δεν θα πρέπει να καταβληθεί στο ακέραιο, καθυστερώντας τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους δεν θα απομακρύνουν το πρόβλημα.

Το ΔΝΤ το οποίο έχει ισχυρά επιχειρήματα για την ελάφρυνση του χρέους, καλά θα κάνει να πιέσει τους Υπουργούς της Ευρωζώνης σχετικά με το θέμα. Μετά τη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας, αξιωματούχοι του ΔΝΤ είπαν ότι δεν θα επιδιώξουν την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου για πρόσθετα δάνεια προς την Ελλάδα, μέχρι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί πουν ποσοτικά το πόση θα είναι η ελάφρυνση του χρέους, ακόμη και αν δεν είχε επιτευχθεί η τελική συμφωνία μέχρι το 2018. Αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει ποτέ, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίσουν να προωθούν πολιτικές που έχουν αποτύχει επανειλημμένα.

Για τον Τομέα Έρευνας,
Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος