Τι θα δούμε αν ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στον νυχτερινό ανέφελο ουρανό; Η απάντηση είναι απλή: Το φεγγάρι και πολλά πολλά αστέρια! Αν σταθούμε τυχεροί ίσως δούμε και ένα “πεφταστέρι”, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μετεωρίτη που εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα και φλέγεται.

Τώρα αν έχουμε στην κατοχή μας ένα καλό τηλεσκόπιο και ανέβουμε σε ένα βουνό θα δούμε ακόμη περισσότερα και εντυπωσιακότερα πράγματα. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε διεξοδικότερα τα προαναφερθέντα, αλλά και καινούρια ουράνια σώματα που δεν είναι εύκολα διακριτά με γυμνό μάτι, όπως τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

a+Sun+in+Milky+Way

Τέλος αν δούμε το φωτογραφικό υλικό της NASA που έρχεται απ’ το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (που πήρε το όνομα του απ’ τον διάσημο αστρονόμο Edwin Hubble) θα δούμε εντυπωσιακές εικόνες νεφελωμάτων, γαλαξιών και supernova που πραγματικά κόβουν την ανάσα!

Το θέμα που προκύπτει τώρα είναι το εξής: Πόσο μακριά είναι όλα αυτά από μας; Πόσο χρόνο θα χρειαζόταν ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα με την υπάρχουσα τεχνολογία για να προσεγγίσει ένα αστέρι; Ή ακόμα περισσότερο έναν γειτονικό γαλαξία;

Η απάντηση δυστυχώς είναι ότι οι αποστάσεις είναι χαοτικές, και άκρως απαγορευτικές. Η διαστημική υπηρεσία της NASA, που είναι και ο κύριος εκφραστής την προσπάθειας του ανθρώπου να κατακτήσει και να κατανοήσει το διάστημα, έχει κάνει τεράστιες προόδους προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά ο δρόμος που πρέπει να διανύσει ακόμα είναι μακρύς και δύσβατος.

Ας τα πάρουμε απ’ την αρχή! Η αποστάσεις στο Σύμπαν μετριούνται σε έτη φωτός. Πως μεταφράζεται αυτό; Το φως στο κενό ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 300.000 χλμ το δευτερόλεπτο.

light year

Οπότε 1 δευτερόλεπτο φωτός ισούται με 300.000 χλμ!

Κάνοντας λοιπόν τις μαθηματικές πράξεις καταλήγουμε ότι:

1 Λεπτό φωτός ισούται με 17.987.547.480 μέτρα

1 Ώρα φωτός ισούται με 1.079.252.848.800 μέτρα

1 Ημέρα φωτός ισούται με 25.902.068.371.200 μέτρα κτλ

Χαρακτηριστικό είναι ότι εάν τα χίλια χιλιόμετρα είχαν μήκος ενός χιλιοστού του μέτρου, το έτος φωτός θα ισοδυναμύσε με την απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και το Τόκυο.

Ας δούμε με αριθμούς κάποια παραδείγματα:

Το φως χρειάζεται 8,3 λεπτά να φτάσει από τον Ήλιο στη Γη (απόσταση που είναι περίπου δεκάξι εκατομμυριοστά του έτους φωτός).

Η απόσταση Γης-Σελήνης είναι ένα δευτερόλεπτο και 25 εκατοστά φωτός.

Ο Βόγιατζερ 1 το Σεπτέμβρη του 2004 βρισκόταν 13 ώρες φωτός μακριά από τη Γη (περίπου ενάμισι χιλιοστό του έτους φωτός) και χρειάστηκε 27 χρόνια για να διανύσει αυτή την απόσταση.

Το κοντινότερο σε μας αστέρι, ο Εγγύτατος Κενταύρου, βρίσκεται σε απόσταση 4,22 ετών φωτός.

Το κέντρο του Γαλαξία μας απέχει περίπου 28.000 έτη φωτός.

Η διάμετρος του Γαλαξία μας είναι περίπου 100.000 έτη φωτός.

Ο κοντινότερος σε μας γαλαξίας, ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, απέχει από τον δικό μας περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός.

Η διάμετρος του παρατηρήσιμου Σύμπαντος είναι περίπου 91 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Το φως όμως από τους πιο μακρινούς γαλαξίες που μπορούμε να παρατηρήσουμε έφυγε από εκεί πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι δυο αριθμοί διαφέρουν γιατί σε αυτά τα 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια η απόσταση ανάμεσα σε μας και τους γαλαξίες αυτούς μεγάλωσε λόγω της διαστολής του Σύμπαντος.

_47230759_lightyear

Ο Kepler 186f απεχει 490 ετη φωτος απο την γη

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι αν από ένα μακρινό γαλαξία, σε απόσταση περίπου 200.000.000 έτη φωτός από μας, κάποιος παρατηρούσε τη Γη θα έβλεπε τους δεινόσαυρους!

Είναι εκπληκτικό και συνάμα λίγο τρομακτικό το γεγονός ότι όταν σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά, ότι βλέπουμε στον ουρανό είναι παρελθόν. Σαν να μπαίνεις μέσα σε μία μαγική μηχανή που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο!

Για τον Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας,

Κωνσταντίνος Kαμπάκης, Υπεύθυνος Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας