Ο αρχαίος σκελετός που ανακαλύφθηκε κοντά στον ποταμό Nene, στο Northamptonshire, με ακρωτηριασμένη γλώσσα στης οποίας τη θέση είχε τοποθετηθεί μία πέτρα προκαλεί ενδιαφέρον και γεννά ερωτήματα.

To 1991, κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε χώρο ταφής κοντά στον ποταμό Nene, στο Stanwick του Northamptonshire, ήρθε στο φως ο σκελετός ενός άνδρα που χρονολογείται τον 3ο ή 4ο αιώνα, του οποίου η γλώσσα είχε ακρωτηριαστεί και στη θέση της υπήρχε μία επίπεδη πέτρα. Το εύρημα αποτελούσε μυστήριο μέχρι και πρόσφατα, όπου μετά από χρήση προχωρημένων ερευνητικών μεθόδων οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να κατανοήσουν το μυστήριο του σπάνιου αυτού τρόπου ταφής.

Δεν είναι δυνατός ο ακριβής καθορισμός μίας συγκεκριμένης ηλικίας, όμως θεωρείται πως, βάσει των δεδομένων που κατάφεραν να συλλέξουν, ο άνδρας ήταν τουλάχιστον 30 χρονών.

Ο άνδρας είχε ταφεί με το πρόσωπο στραμμένο προς τα κάτω, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση της γλώσσας του από πέτρα, έπεισε τους αρχαιολόγους πως πρόκειται για αρχαίο ταφικό έθιμο.

«Αυτό είναι κάτι που δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στα αρχαιολογικά αρχεία. Οπότε αποτελεί αναγνώριση μιας νέας πρακτικής… Το γεγονός ότι έχει ενταφιαστεί με το πρόσωπό του στραμμένο προς τα κάτω είναι δείγμα κάποιου του οποίου η συμπεριφορά τον κατέστησε περίεργοή επικίνδυνο μέσα σε μια κοινότητα», δήλωσε ο Simon Mays, ο βιολόγος-ανθρωπολόγος της ομάδας που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο εύρημα.

Άτομα που έχουν ταφεί με το πρόσωπο στραμμένο προς τα κάτω έχουν εντοπιστεί και σε άλλους χώρους ταφής, με ευρήματα παγκόσμιας έρευνας να εντοπίζουν το έθιμο σε διάφορους πολιτισμούς, όπως αναφέρει το National Geographic. Έχει σηματοδοτήσει τη βαθιά έλλειψη σεβασμού της κοινωνίας προς το άτομο, συχνά σε μια εποχή πολιτιστικής σύγκρουσης. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα σήμαινε πως ο άνθρωπος ήταν μέλος μιας στιγματισμένης κοινωνικής ομάδας. Κάποιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν επίσης πως η ταφή ενός ανθρώπου με το πρόσωπο στραμμένο προς τα κάτω υποδηλώνει την πίστη μιας κοινωνίας στο ότι, με τον τρόπο αυτό, το πτώμα δε θα ανέλθει απ’ τους νεκρούς.

Όσο για την απώλεια της γλώσσας του, μία θεωρία είναι ότι έπασχε από κάποια ψυχική ασθένεια και έκοψε μόνος του τη γλώσσα του και μία άλλη θεωρία είναι ότι ο ακρωτηριασμός αποτέλεσε ένα είδος τιμωρίας.

Σύμφωνα με τον Simon Mays: «Υπάρχουν γερμανικοί κώδικες δικαίου που αφορούν την αφαίρεση της γλώσσας ενός ατόμου λόγω διάδοσης κακόβουλων κατηγοριών εναντίον άλλων ανθρώπων. Το ερευνούμε αλλά δε μπορούμε να ξέρουμε αν υπήρχε αντίστοιχη πρακτική και στους ρωμαϊκούς κώδικες δικαίου».

Όταν ερωτήθηκε με ποιο τρόπο γνωρίζουν οι αρχαιολόγοι ότι η γλώσσα είχε ακρωτηριαστεί, ο Mays εξήγησε ότι υπάρχουν και άλλοι σκελετοί από τη Ρωμαϊκή Βρετανία όπου λείπουν μέρη του σώματος τα οποία έχουν αντικατασταθεί από αντικείμενα. Θεωρήθηκε ότι, λόγω αυτού, ίσως μια πέτρα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη γλώσσα επειδή βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του στόματος, εκεί δηλαδή που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα βρισκόταν η γλώσσα.

Περαιτέρω επιβεβαίωση αυτής της θεωρίας ήρθε μέσα από έρευνες που έγιναν στα οστά. «Αν κοπεί η γλώσσα κάποιου, το στόμα είναι γεμάτο βακτήρια και έτσι είναι πιθανό να υπάρξει μόλυνση. Όντως εντοπίσαμε ενδείξεις μόλυνσης στα οστά και το γεγονός αυτό φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα», ανέφερε ο Mays.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Νένα Πασβάντη, Δημοσιογράφος.