Η αρχαία πόλη Άκανθος ανασκάπτεται εδώ και πολλά χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Η τοποθεσία της αρχαίας πόλης βρίσκεται στη σημερινή περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής. Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των αρχαιολόγων είναι το νεκροταφείο της Ακάνθου. Το νεκροταφείο καταλαμβάνει έκταση πάνω από 60 στρέμματα και ο αριθμός των ταφών που έχουν ανακαλυφθεί και ερευνηθεί ξεπερνά τις 13.000.

akanthos-1

Ένα μέρος από το νεκροταφείο της Ακάνθου, το οποίο παραμένει στο σημείο που ανασκάφτηκε, είναι προσβάσιμο προς το κοινό. Ο χώρος προστατεύεται με ένα κέλυφος, το οποίο κατασκευάστηκε πριν ξεκινήσουν οι εργασίες των ανασκαφών, ώστε να διατηρηθεί η εικόνα της ανασκαφής πιο αυθεντική. Στόχος, επίσης, της κατασκευής αυτής είναι η προστασία των ευρημάτων από τις εργασίες των αρχαιολόγων, τον φωτισμό, τις καιρικές συνθήκες και η εξασφάλιση της ελεύθερης θέασης των επισκεπτών.

akanthos-2

Ιστορία της Αρχαίας Πόλης

Η αρχαία Άκανθος ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της Χαλκιδικής. Η σημαντική γεωγραφική της θέσης, αλλά και το σπουδαίο λιμάνι και ο ορυκτός πλούτο της περιοχής συνέβαλαν σημαντικά στης εξέλιξή της.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Ευσέβιο η πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 7ου π.Χ αιώνα. Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι η Άκανθος αποτέλεσε αποικία των Ανδρίων, ενώ ο Πλούταρχος ότι ήταν μία μικτή αποικία των Ανδρίων και των Χαλκιδέων.

Από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις φαίνεται ότι η Άκανθος αναπτύχθηκε γρήγορα σε σημαντική πόλις-κράτος. Διατηρούσε επαφές με σημαντικές πόλεις της νοτίου Ελλάδας, όπως την Αθήνα και την Κόρινθο, αλλά και νησιών(Χίος, Σάμος). Οι επιδράσεις που δέχτηκε γίνονται εμφανείς τόσο στις τέχνες όσο και στη γραμματεία της.

akanthos-3

Εξάλλου, σημάδι της γρήγορης ανάπτυξης της αντανακλά η οικονομική της ευρωστία, καθώς περίπου από το 530 π.Χ ξεκινά η μεγάλη κυκλοφορία των νομισμάτων της. Πολλά από τα νομίσματα της Ακάνθου βρέθηκαν τόσο στην Ανατολή, όπως στην Αίγυπτο, Συρία, όσο και στην Δύση, όπως στον Τάραντα και στην Σικελία. Έτσι , γίνεται αντιληπτό ότι το εμπόριο της πόλης αναπτύχθηκε και εκτός του Ελλαδικού χώρου.

Στα ιστορικά δρώμενα η Άκανθος εμφανίζεται μετά τα Μηδικά(Περσικοί Πόλεμοι). Μετά το τέλος του πολέμου αποχωρεί από την Αθηναϊκή συμμαχία και εντάσσεται στην συμμαχία των Σπαρτιατών. Το 421 π.Χ όμως, με την «Νίκειο Ειρήνη» συμμαχεί ξανά με την Αθήνα και παραμένει στην επιρροή της μέχρι και τον 5ο αιώνα.

Στις αρχές του 4ου αιώνα, μαζί με την Απολλωνία, αντιτάσσεται στην Ολυνθιακή Συμπολιτεία των χαλκιδικών πόλεων. Το 382 π.Χ οι Σπαρτιάτες πραγματοποίησαν εκστρατεία εναντίον της Ολύνθου, με την πόλη της Ακάνθου να συμμετέχει, παρέχοντας στρατιωτική δύναμη. ‘Έπειτα, διατήρησε την αυτονομία της , κάτω από την κηδεμονία των Σπαρτιατών.

Το 348 π.Χ εντάσσεται στην κυριαρχία της Μακεδονίας και στα τέλη του 4ου αιώνα ο Μ. Αλέξανδρος την ενώνει διοικητικά με την Σάνη και την Ουρανούπολη. Από το 168 π.χ, πλέον, η Άκανθος ανήκει στους Ρωμαίους και σύμφωνα με πηγές γνωρίζει νέα άνθηση και ευημερία. Στα βυζαντιακά χρόνια, που είναι και οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε, η Άκανθος διατηρείται με την ονομασία Ερισσός , που προέρχεται από το λατινικό Ericius.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος