Ίσως είναι σε πολλούς γνωστή η Άρτα, τόσο από το “Γεφύρι της Άρτας” και το ομώνυμο δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται σε αυτό, όσο και από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, αλλά και λόγω της σημαντικής καλλιέργειας των εσπεριδοειδών που λαμβάνει χώρα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτή. Πολλοί είναι οι λόγοι που η όμορφη αυτή πόλη αξίζει να μας απασχολήσει και, εφόσον μας δωθεί η ευκαιρία, να την επισκεφτούμε. Είναι πρωτεύουσα του νομού Άρτας, έχει πληθυσμό περίπου 22.000 κατοίκους και είναι χτισμένη εκεί που κατά την αρχαιότητα ήταν χτισμένη η Αμβρακία, που ιδρύθηκε περίπου το 630-620 π.Χ και είναι άγνωστο το από ποιούς έχει ιδρυθεί. Υπάρχουν δύο απόψεις σε σχέση με το από πού πήρε το όνομά της η Αμβρακία· κατά την πρώτη,το πήρε από τον γιό του Θεσπρωτού, Άμβρακα, ενώ κατά τη δεύτερη από την κόρη του γιού του Απόλλωνα, Αμβρακία. Από την ετυμολογική ανάλυση της λέξης “Αμβρακία”, προκύπτει ότι προέρχεται από τα σύνθετα αμφί + ρακία, που σημαίνει βραχώδης ακτή. Ιδιαίτερη ακμή γνώρισε με την εγκατάσταση σε αυτήν Κορινθίων το 625 π.Χ, ενώ το 295 π.Χ ο Πύρρος την έκανε πρωτεύουσα του κράτους και την στόλισε με έργα τέχνης, ναούς και επιβλητικά κτίρια. Εν συνεχεία, το 232 π.Χ οι Ηπειρωτικές πόλεις συνενώνονται πολιτικά με μια συνένωση που πήρε το όνομα “Κοινό των Ηπειρωτών” (ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ) και έπαψε να υπάρχει το 168 π.Χ με την εισβολή των Ρωμαίων, οπότε και η πλειονότητα του πληθυσμού της περιοχής μετακινήθηκε αναγκαστικά και μετά από πιέσεις των Ρωμαίων στην Αρχαία Νικόπολη.

arta-1

Το όνομα Άρτα εμφανίστηκε περίπου το 1.000 μ.Χ και προήλθε από το λατινικό artus,arta,artum, που σημαίνει στενός,στενή,στενό. Σύμφωνα, βέβαια, με μια άλλη άποψη, το όνομά της μπορεί να προέρχεται και από το ρήμα “αρτίζομαι”, άρα να οφείλεται στην παραγωγή σιτηρών σε αυτή τα οποία τάιζαν τον κόσμο. Με την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας έπειτα από την Δ’ Σταυροφορία του 1204 μ.Χ προέκυψε το Δεσποτάτο της Ηπείρου, το οποίο μαζί με την Αυτοκρατορία της Νίκαιας και την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας θεωρούσε οτι είναι νόμιμη συνέχεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και είχε ως έδρα την Άρτα.

Έπειτα, το 1449 μ.Χ οι Οθωμανοί έφτασαν στην Άρτα και στο παρηκμασμένο Δεσποτάτο και την κατέλαβαν στις 24 Μαρτίου του ίδιου έτους. Στα έτη 1602-1606 μ.Χ χτίστηκε το περίφημο Γεφύρι της Άρτας, που είναι πλεόν πασίγνωστο από το δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται σε αυτό και στον θρύλο της “θυσίας της γυναίκας του πρωτομάστορα”. Για ένα διάστημα (1788- 1822), η εξουσία της Άρτας πέρασε στα χέρια του Αλή Πασά Τεττελενλή, ενώ το 1821 (τέλη Νοεμβρίου) η Άρτα καταλήφθηκε από Έλληνες και Αρβανίτες αγωνιστές, οι οποίοι όμως αποχώρισαν στις αρχές του Δεκέμβρη, θέττοντας σε κίνδυνο την Άρτα για μια εκ νέου κυριαρχία της από τους επερχόμενους Οθωμανούς με επικεφαλής τον Κιουταχή Πασά. Χάρη στον Καραϊσκάκη, όμως, οι κάτοικοι της Άρτας διέφυγαν προς το Πέτα, το Κομπότι και τα ορεινά των Τζουμέρκων. Με την Επανάσταση του 1821 η Άρτα ήταν από τις τελευταίες πόλεις που επανεντάχθηκαν στα εδάφη της ελληνικής επικράτειας, μαζί με την Ήπειρο, το μισό τμήμα της Θεσσαλίας, τη Μακεδονία, την Θράκη και την Κρήτη. Τελικά απελευθερώθηκε τον Μάρτιο του 1881, μαζί με τη Θεσσαλία, όταν καθορίστηκαν μεταξύ του Ελληνικού και του Οθωμανικού Βασιλείου τα νέα σύνορα των εδαφών τους και πάρθηκαν αποφάσεις για αμοιβαίες παραχωρήσεις από το ένα στο άλλο Βασίλειο. Η ανάπτυξη της Άρτας ξεκίνησε μετά το 1913 σαν μέλος πλέον της Ηπείρου.

arta-2

Όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί την Άρτα, θα πρέπει σίγουρα να περάσει να θαυμάσει και το πέτρινο Γεφύρι της, για το οποίο τόσα έχουν γραφτεί και να θυμηθεί τον αστικό μύθο που συνδέεται με αυτό για την γυναίκα του πρωτομάστορα που έγινε θεμέλιο της θρυλικής αυτής γέφυρας. Κάτι ακόμα που αξίζει να παρατηρήσει είναι το Κάστρο της Άρτας,έργο του 13ου αιώνα που αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα οχύρωσης των Οθωμανών και πλέον σε αυτό λαμβάνουν χώρα κατά καιρούς ποικίλλου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ακόμα, στην πόλη υπάρχουν αναρίθμητες εκκλησίες αξιόλογης τεχνοτροπίας, άλλες περισσότερο καινούριες και άλλες αρκετά παλιές. Στην Άρτα επίσης βρίσκεται και ο ναός του Απόλλωνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αρχαίο ναό στην Ήπειρο. Πολλά μουσεία βρίσκονται στη πόλη, με κάποια από αυτά το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό, το Ιστορικό μουσείο και η βιβλιοθήκη του συλλόγου Σκουφά και το Λαογραφικό Μουσείο Το Γεφύρι της Άρτας.

Κάποια από τα παραδοσιακά φαγητά της Άρτας είναι οι παραδοσιακές πίτες της, τα γαλακτοκομικά της, ο τραχανάς της και τα γλυκά του κουταλιού, αλλά υπάρχει και ένα πλήθος τοπικών εδεσμάτων που προέρχονται κατεξοχήν από την Άρτα, όπως η Λαχανόπιτα, τα αλευρομένα λαχανικά και το κουρκούτι με γάλα. Βασικό μέρος όπου πήγαιναν οι γυναίκες για να μαγειρεύουν ήταν η “Γωνία”, διαφορετικά χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά και το τζάκι τους.
Η Άρτα είναι, συμπερασματικά, μια πολή καλή επιλογή προορισμού για κάθε μελετητή της παράδοσης και της ιστορίας της χώρας μας. Στην Άρτα,επίσης, βρίσκονται πολλά φυσικά τοπία και είναι σίγουρα ένα μέρος ιδανικό για να καταφύγει κάποιος κάτοικος μιας μεγαλούπολης για να αποστασιοποιηθεί από τη βαβούρα της καθημερινότητας και να απολαύσει την ησυχία και τα όμορφα φυσικά τοπία μιας μικρής πόλης.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Ζωή Καραλή, Δημοσιογράφος