Η Αράχωβα είναι ορεινή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας, χτισμένη στις Νότιες πλαγιές του Παρνασσού με υψόμετρο 968 μέτρων. Είναι γνωστή λόγω της κοντινής της απόστασης από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, στα 12 περίπου χιλιόμετρα, τον οποίο επισκέπτονται ορδές τουριστών ετησίως. Ο μόνιμος πληθυσμός της υπολογίζεται στους 2.650 κατοίκους.

Την Αράχωβα πολλοί την παρομοιάζουν ως τη ”χειμερινή Μύκονο” και όχι άδικα. Η πλούσια νυχτερινή ζωή της, της προσδίδει μία λάμψη παλαιότερων εποχών. Είναι χειμερινό στέκι για πολλούς επιφανείς Έλληνες και μη, καθώς προσφέρει νυχτερινή διασκέδαση, παροχές spa και φυσικά τη δυνατότητα σκι στο φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Η φυσική της ομορφιά είναι εξίσου απαράμιλλη με έντονο το φυσικό στοιχείο και τον καθαρό αέρα. Στην Αράχωβα , μπορεί κανείς να βρει από πολυτελή εστιατόρια με gourmet γεύσεις μέχρι παραδοσιακά, γραφικά ταβερνάκια που προσφέρουν νόστιμες ελληνικές γεύσεις, όπως ζεστή φασολάδα, λαχταριστά παϊδάκια και πολλές άλλες ακόμη. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακρυά βρίσκεται το σημείο των Δελφών, το οποίο αποτέλεσε και εφαλτήριο , ώστε να αξιοποιηθεί η όμορφη Αράχωβα σε τουριστικό θέρετρο, καθώς όλοι αυτοί οι επισκέπτες που έρχονταν να δουν το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, κάπου έπρεπε να διαμείνουν και να ξεκουραστούν. Όποιος επισκεφτεί την Αράχωβα , θα αισθανθεί το συνοθύλευμα εικόνων, γεύσεων και έντονης ζωής και είναι σίγουρο πως θα γίνει μόνιμος επισκέπτης. Είναι προορισμός για όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις.

Αξίζει να δείτε επίσης στην Αράχωβα το ”βράχο της Ώρας”, απόκρημνος βράχος, όπου δεσπόζει το ρολόι της Αράχωβας, το οποίο γκρεμίστηκε το 1870 λόγω σεισμού, αλλά ανακατασκευάστηκε και τέλος να γνωρίσετε το ”Πανηγυράκι”, αν την επισκεφθείτε την περίοδο που γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος ,ο προστάτης της, το οποίο αποτελεί τριήμερη θρησκευτική και εθνική γιορτή (σε ανάμνηση της μάχης του 1826).

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Μαρίζα Παπαναστασίου, Δημοσιογράφος.