Η Αράχοβα είναι μια ορεινή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας και είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 968 μέτρων.Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 2.657 κάτοικοι.Η μοναδική της τοποθεσία,την καθιστά εξαιρετική επιλογή τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, λόγω κλίματος.

araxova-2

Το κλίμα της είναι ξηρό το καλοκαίρι με δροσιά τις βραδινές ώρες ,ενώ τον χειμώνα επικρατεί κρύο με αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις. Οι περισσότεροι προτιμούν να επισκέπτονται την Αράχοβα τη χειμερινή περίοδο,χάρη στην ύπαρξη του χιονοδρομικού κέντρου.

Ο οικισμός βρίσκεται πάνω στην κύρια οδό που συνέδεε από την αρχαιότητα ακόμη τους Δελφούς και την πεδιάδα της Άμφισσας με τη Βοιωτία.Η θέση πάνω σε ένα σημαντικό πέρασμα βοήθησε στην ανάπτυξη της Αράχοβας σε μεγαλύτερο βαθμό από τα γειτονικά της μέρη. Απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τους Δελφούς,που βρίσκονται δυτικότερα και 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Η άποψη που κυριαρχεί σχετικά με την προέλευση της ονομασίας της είναι πως προέρχεται από τη νοτιοσλαβική λέξη Orechova,που σημαίνει καρυδότοπος. Υπάρχουν όμως αρκετές εκδοχές γύρω από την ονομασία της.

araxova-1

Η μοναδική αρχιτεκτονική,τα εξαιρετικά τοπία,τα γραφικά στενά,το παραδοσιακό και το σύγχρονο συνυπάρχουν αρμονικά όλα μαζί για αυτό και είναι το νούμερο ένα χειμερινό θέρετρο της χώρας.Σήμα κατατεθέν της Αράχοβας είναι ο βράχος της ώρας ή απλούστερα το ρολόι με την ανεπανάληπτη θέα και πλέον προσβάσιμο.

Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού είναι από τα πιο γνωστά της χώρας.Η κατασκευή του σε Κελλάρια και Φτερόλακκα ξεκίνησε το 1975 και από τότε τη διαχείριση του χιονοδρομικού έχουν αναλάβει διάφοροι φορείς.Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν γίνει πολλά σημαντικά έργα αναβάθμισής του και επάξια αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο σύχρονο,βάσει εξοπλισμού,χιονοδρομικό της Ελλάδας.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Αράχοβας.Τα πιο γνωστά είναι οι χυλοπίτες και η φορμαέλα (τοπικό τυρί).Φημίζεται όμως και για το τσίπουρο Βασιλιά,το οψιμοτύρι και το κουρκουτό Παρνασσού.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Τατιάνα Ισαακίδου, Δημοσιογράφος