Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία Ρίθυμνα. Μαρτυρίες για την ύπαρξη της πόλης υπάρχουν από τον 4ο -5ο αιωνα πΧ και κυρίος είναι τα αργυρά και χάλκινα νομίσματα τα οποία έφεραν στην μια όψη την κεφαλή του Απόλλωνα ή της Αθηνάς και στην άλλη μια τρίαινα. Από την κοπή των νομισμάτων αυτών φαίνεται ότι η πόλη ήταν ανεπτυγμένη με αξιόλογο εμπόριο. Ίσως να είχε αναπτύξει σχέσεις με Πτολεμαίους οι οποίοι την είχαν μετονομάσει σε Αρσιόνη.

enetiko-limani-1

Μετά την απελευθέρωση η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται εκ νέου τόσο οικιστικά όσο και πνευματικά με την εγκατάσταση της φιλοσοφικής σχολής και της σχολής των κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Ρέθυμνο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης με πληθυσμό 34.300 κατοίκων και η οικονομία της στηρίζεται στον τουρισμό.

enetiko-limani-2

Το κλίμα της χαρακτηρίζεται ως εύκρατο. Ο χειμώνας είναι ήπιος με αρκετές βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά.

enetiko-limani-3

Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι μια από της πιο καλοδιατηρημένες ενετικές συνοικίες της Κρήτης. Τα κτίρια του χρονολογούνται από τον 16ο αι. Και είναι δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στο βενετσιάνικο φρούριο της Φορτέτσα μπορεί κανείς να διακρίνει ευρωπαϊκές αλλά και μαυριτανικές επιρροές. Φυσικά αξίζει να πάει κάποιος για να απόλαυση την θέα αλλά και την βοή της θάλασσας. Ακόμη το αναστηλωμένο σπίτι του Ενετού διοικητή το τέμενος του Σουλτάν Ιμπραήμ Χαν που φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις το Επισκοπικό Μέγαρο οι παλιές πυριτιδαποθήκες το μέγαρο που ήταν η κατοικία των Συμβούλων και οι προμαχώνες είναι μερικά από τα αξιοθέατα που θα δει κάποιος φτάνοντας εκεί.

enetiko-limani-4

Φεύγοντας από το φρούριο και κατεβαίνοντας προς τα κάτω θα βρεθείτε μπροστά στο Βενετσιάνικο λιμάνι με τον αναστηλωμένο φάρο που κτίστηκε μεταξύ 1830-40.Εκει υπάρχει ένας λιμενοβραχίονας που κάποτε προστάτευε το λιμάνι και φτιάχτηκε από τους Ενετούς τον 13ο αι. Ο μικρός λιμενοβραχίονας με τον ψηλό τοίχο κατάφερε με αξιοπρέπεια να αντιμετωπίσει τα αγριεμένα κύματα του Κρητικού Πελάγους.

enetiko-limani-5

Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με μήκος που ξεπερνάει τα 12 χλμ απλώνεται στα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου μέχρι την Σκαλέτα. Στον Αδελιανό Κάμπο μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ ενώ στον Πηγιανό Κάμπο θα απολαύσετε ένα ήσυχο μπάνιο σε βραχώδης όρμους.

enetiko-limani-6

Οι κάτοικοι του Ρεθύμνου είναι όλοι φιλόξενοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσκαλέσουν κάποιον ακόμα και αν δεν τον γνωρίζουν στο τραπέζι που κάθονται για μια κούπα και για να δοκιμάσουν τις ντόπιους μεζέδες και την περίφημη ρακή. Βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα κρητικό τραπέζι η σφακιανή πίτα τα γλυκά μυζηθροπιτάκια τα καλτσούνια τα ξεροτήγανα αυτό όμως που κατέχει την πρώτη θέση στα κρητικά τραπέζια είναι το αρνί που το ψήνου αντικριστά ή στον φούρνο ενώ ένα ακόμα ντόπιο πιάτο είναι η βραστή γίδα που συνοδεύεται με μακαρόνια η με πιλάφι γνωστό και ως γαμοπίλαφο. Τέλος μια ιδιαίτερη συνταγή με κρέας είναι η τούρτα που γίνεται τέσσερα τυριά αρνίσιο κρέας και δυόσμο.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Νίκος Ζησιόπουλος, Δημοσιογράφος