Πλέον η καθημερινότητα μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, αλλά και τις περισσότερες ώρες λείπουμε από το σπίτι λόγω εργασίας και άλλων ασχολιών. Ο φούρνος της γειτονιάς μας και τα εστιατόρια της πόλης έγιναν οι καλύτεροί μας φίλοι. Όμως πλέον η τεχνολογία κάθε λεπτό εξελίσεται και προσπαθεί να κάνει την ζωή μας ευκολότερη, αλλά ίσως και ακριβότερη(βλέπε παρακάτω γιατί).Οι μέρες που γυρνούσαμε σπίτι και συνειδητοποιούσαμε τι έλειπε από το ψυγείο μας και μετά έπρεπε ξανά να πάμε για ψώνια έχουν τελειώσει. Πλέον το κινητό μας θα μας προειδοποιεί τι λείπει από το ψυγείο και η γκρίνια θα είναι λιγότερη.

Γνωστή εταιρία ηλεκτρικών συσκευών παρουσίασε μια νέα τεχνολογία την οποία αναπτύσσει τα τελευταία δύο χρόνια και επιτρέπει την σύνδεση του ψυγείου με το κινητό τηλέφωνο του κατοίκου του σπιτιού. Το σύστημα αποτελείται από μίνι κάμερες που τοποθετούνται μέσα στο ψυγείο και από μία εφαρμογή η οποία συνδέει τις κάμερες του ψυγείου με το κινητό τηλέφωνο του κατοίκου.Ετσι ο κάτοικος μπορεί να βλέπει τι υπάρχει και δεν υπάρχει στο ψυγείο του για να οργανώνει αναλόγως τις αγορές του. Επιπλέον το σύστημα επιτρέπει στον κάτοικο να κάνει ζουμ με τις κάμερες ώστε να βλέπει για παράδειγμα, πόσα αυγά υπάρχουν μέσα στο ψυγείο ή την ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος. Δείτε στο βίντεο πώς…

H Βοsch με το νέο σύστημα δικτύωσης των οικοσυσκευών μπαίνει στο λεγόμενο «οικοσύστημα δικτυωμένων συσκευών» που είναι πιο γνωστό ως Internet of Things (ΙοΤ). Το IoT φιλοδοξεί μέσα στην επόμενη πενταετία να έχει διασυνδέσει μεταξύ τους όλες τις οικοσυσκευές ενός νοικοκυριού αλλά και με τις ηλεκτρονικές συσκευές των κατοίκων του σπιτιού (PC, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) και όλα αυτά με το Internet. Παράλληλα το ίδιο θα συμβαίνει και με κάθε είδους ηλεκτρονικά συστήματα (π.χ. φανάρια στους δρόμους) δημιουργώντας τελικά ένα πραγματικά διασυνδεδεμένο πλανήτη.

Μελέτη της Ericsson αναφέρει ότι ως το 2018 οι δικτυωμένες συσκευές του Internet of Things θα έχουν εκτοπίσει τα κινητά από τον «θρόνο» των συσκευών με τη μεγαλύτερη διείσδυση στο Internet. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι την επόμενη τριετία ο αριθμός των συσκευών που θα είναι συνδεδεμένες στο IoT θα παρουσιάζει αύξηση 23% ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι από τα 28 δισεκατομμύρια των συσκευών που θα έχουν συνδεθεί με το Internet ως το 2021 σχεδόν 16 δισεκατομμύρια θα αντιπροσωπεύουν συσκευές ΙοΤ.

Η ιστορία του ψυγείου

Το ηλεκτρικό ψυγείο εφευρέθηκε το 1914 από τον Nathaniel Brackett Wales στο Ντιτροιτ του Μίσιγκαν προσπαθώντας να φτιάξει ένα απλό ηλεκτρικό ψυγείο για οικιακή χρήση.Τα πρώτα ψυγεία λειτουργούσαν με πάγο, ενώ η ψυκτική τους ικανότητα διαρκούσε μέχρι να λιώσει ο πάγος, συνήθως μία μέρα. Μετά την κατασκευή της αντλίας θερμότητας, η οποία λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα εμφανίστηκαν στην αγορά τα ηλεκτρικά ψυγεία. Με τον καιρό τα ηλεκτρικά ψυγεία εξελίχθηκαν, έτσι στην αγορά κυκλοφορούν ψυγεία με κατάψυξη και κάποια άλλα έχουν και περιφερειακούς μηχανισμούς. Τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία λειτουργούσαν με φρέον, το οποίο αποδείχθηκε ότι προκαλεί την τρύπα του όζοντος οπότε απαγορεύθηκε η χρήση τους.

Ξέρεις τι έχει μέσα το ψυγείο (χωρίς να το ανοίξεις)

Το παγκοσμίου φήμης InstaView Door-in-Door ψυγείο, είναι ευρέως αναγνωρισμένο για την “ευφυή” του οθόνη καθώς και τη λειτουργία Κnock-On με τεχνολογία αιχμής η οποία εξοικονομεί ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει κομψή εμφάνιση βγαλμένη από το μέλλον. Μέσω του εργονομικού σχεδιασμού, ο χρήστης δεν χρειάζεται να ανοίγει τόσο συχνά την πόρτα του ψυγείου,-αρκεί για να “χτυπήσει” δύο φορές για να δει το εσωτερικό της, μειώνοντας την απώλεια του κρύου αέρα, ενώ οι λειτουργίες Square Pocket Handle και Hidden Button επιτρέπουν την ευκολότερη πρόσβαση στους χώρους αποθήκευσης. Η λειτουργία NatureFRESH κρατά τα τρόφιμα φρέσκα για περισσότερο καιρό, διατηρώντας τα βέλτιστα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας, ενώ με την Dual Door-in-Door, οι χρήστες έχουν την άνεση των δύο ξεχωριστών προσβάσιμων σημείων για ακόμα πιο εύκολη πρόσβαση στα αγαπημένα τους είδη διατροφής. Παράλληλα, λειτουργώντας με Microsoft Windows 10, η συσκευή μπορεί επίσης να “κατεβάζει” και να χρησιμοποιήσει ποικιλία εφαρμογών από το Windows 10 store συμπεριλαμβανομένων των Allrecipes, Pandora και Netflix. Δηλαδή μέσω της πόρτας του ψυγείου μας, θα έχουμε την δυνατότητα να εκτελέσουμε μία συνταγή, να ακούσουμε μουσική ή ακόμα και να απολαύσουμε μια ταινία. Η διαθεσιμότητα του ψυγείου Door-in-Door στην Ελλάδα ξεκίνησε από τον Ιούλιο και η τιμή του κυμαίνεται από 770 ευρώ έως τα 2,000 ευρώ. 

Το ψυγείο του μέλλοντος(άμα έχει έμπνευση ο άνθρωπος)

Βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κεντρικού Λανκασάιρ, σε συνεργασία με το online σούπερ μάρκετ Ocado, αναπτύσσουν ένα φουτουριστικό ψυγείο, το οποίο μεταξύ άλλων θα προτείνει φαγητά για μαγείρεμα, ανάλογα με τα τρόφιμα που έχουν απομείνει στο εσωτερικό του και θα στέλνει ηλεκτρονικές παραγγελίες στο σούπερ μάρκετ για να ανανεώσει το περιεχόμενό του.

Το ψυγείο επίσης θα προωθεί στο μπροστινό τμήμα των ραφιών του εκείνα τα τρόφιμα που ετοιμάζονται να λήξουν, ώστε να τα χρησιμοποιήσει πρώτα ο ιδιοκτήτης του. Οι ερευνητές, ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μειωθούν οι τροφές που πετιούνται, επειδή ξεχάστηκαν στο ψυγείο και χάλασαν. Ειδικοί αισθητήρες θα ανιχνεύουν τυχόν αέρια από τρόφιμα σε φάση αποσύνθεσης.

Οι επιστήμονες προγραμματίζουν ακόμα το ψυγείο, ώστε να διαθέτει μια ευρεία γκάμα προτεινόμενων συνταγών για μαγείρεμα, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και την χώρα όπου βρίσκεται.

Το ψυγείο, το οποίο θα αυτοκαθαρίζεται, σχεδιάζεται με γνώμονα τις ανάγκες των πολυάσχολων ανθρώπων, που θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα. Έτσι, το ψυγείο θα μπορεί να «τσεκάρει» συνεχώς τα ράφια του για να δει τι τρόφιμα διαθέτει και στη συνέχεια θα αξιοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προτείνει φαγητά και να κάνει online παραγγελίες.

Και κάπου εδώ έρχεται ο Ρώσος

Από την άλλη ο ρώσσος σχεδιαστής Υuriy Dmitriev παρουσίασε σε διαγωνισμό που διοργανώνει γνωστή εταιρεία ηλεκτρικών ειδών, ψυγείο που δεν περιλαμβάνει μηχανή, ράφια, συρτάρια ή πόρτα. Παράλληλα τα τρόφιμα “εγκλωβίζονται” σε ειδικό πράσινο gel που τα διατηρεί δροσερά και τα συντηρεί. Το “βιο- ρομποτικό” ψυγείο, όπως ο σχεδιαστής του το αποκαλεί, χρησιμοποιεί ψυκτικούς παράγοντες που ενσωματώνονται στο gel, στο παρακάτω βίντεο θα καταλάβετε πως.

Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος