Η στάση εργασίας είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται, καθώς αποτελεί μέσο πίεσης των εργαζομένων, έναντι σε κάθε φορέα που του παρέχει εργασία. Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι, αν πιστεύουν ότι αδικούνται, απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Φανταστείτε να συμβεί στάση εργασίας και στο διάστημα, φαίνεται λίγο περίεργο, αλλά και ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και όμως, κάτι τέτοιο πραγματοποιήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου από τρεις αστροναύτες του διαστημικού σταθμού Skylab 4, όταν απαίτησαν από την NASA καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Όλα ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου του 1973. Η NASA επέλεξε τρεις αστροναύτες για να επανδρώσουν τον διαστημικό σταθμό Skylab 4 και πιο συγκεκριμένα τον Τζέρι Καρ, ως κυβερνήτη του σκάφους, τον Γουίλιαμ Πογκ ως πιλότο και τον επιστήμονα, Έντουαρντ Γκίμπσον. Οι τρεις τους ήταν νέοι και άπειροι και θα πραγματοποιούσαν, μόλις, το πρώτο τους ταξίδι στο διάστημα.

Η αποστολή τους είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει 84 μέρες. Η NASA είχε αποφασίσει πως αυτό θα ήταν το τελευταίο ταξίδι για το Skylab 4, πριν την απόσυρση του, οπότε θέλοντας να κερδίσει ότι περισσότερο μπορούσε από το διαστημικό σταθμό, δημιούργησε ένα πλήρες πρόγραμμα για τους αστροναύτες.

Έτσι, καθημερινώς, οι αστροναύτες του Skylab 4 δούλευαν τουλάχιστον 16 ώρες πραγματοποιώντας πειράματα, ιατρικά τεστ και διαστημικούς περιπάτους, χωρίς να κάνουν διαλειμματα. Λόγω της απειρίας τους οι αστροναύτες δυσκολεύονταν να τακτοποιήσουν τις δουλειές τους στην ώρα τους, ενώ η NASA πρόσθετε συνεχώς νέες εργασίες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πλήρωμα να μένει πίσω στο πρόγραμμα.

Φυσικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα τον αστροναυτών ήταν η πολύωρη εργασία. Από τις πρώτες κιόλας μέρες, η έλλειψη διαλειμμάτων και ελεύθερου χρόνου, τους δημιούργησε προβλήματα κούρασης και συγχρόνως ένα αίσθημα δυσαρέσκειας.

Κάποια στιγμή, ο κυβερνήτης του σκάφους είπε στην ομάδα εδάφους «Στο έδαφος δεν θα εργαζόμασταν ποτέ 16 ώρες την ημέρα για 84 συναπτές ημέρες, και κανείς δεν θα έπρεπε να έχει την απαίτηση να κάνουμε κάτι τέτοιο στο Διάστημα».

Η NASA δεν ανταποκρίθηκε στις διαμαρτυρίες του πληρώματος και συνέχισε να του παρέχει ένα πλήρες πρόγραμμα εργασιών. Έτσι, μετά από έξι περίπου εβδομάδες, στις 28 Δεκεμβρίου οι αστροναύτες του Skylab 4 αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την πρώτη διαστημική απεργία. Για 90 περίπου λεπτά έκλεισαν την ραδιοεπικοινωνία με το κέντρο ελέγχου και κάθε προσπάθεια των εργαζομένων να έρθει σε επικοινωνία μαζί τους ήταν άκαρπη.

Έπειτα, από 90 λεπτά ξεκούρασης και χαλάρωσης, οι αστροναύτες ήρθαν σε επικοινωνία και ζήτησαν από την NASA περισσότερες ώρες ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου. Η NASA αποφάσισε να διαπραγματευτεί μαζί τους και τελικά κατέληξε ότι θα τους παρέχει το δικαίωμα να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ώστε ο κάθε αστροναύτης να τον αξιοποιεί όπως επιθυμεί.

Η μέρα αυτή αποτελεί ορόσημο για τα εργασιακά δικαιώματα των αστροναυτών στο διάστημα. Η NASA μετά από αυτή την περιπέτεια που πέρασε, σκέφτηκε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τους αστροναύτες ως ρομπότ, παρέχοντας περισσότερα δικαιώματα στις επόμενες αποστολές της.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Συντάκτης