21A6F98243B5410382F1DEC38B546F267

Μελετώντας τον κόσμο του φυτικού βασιλείου ανακαλύπτουμε πράγματα που μας εκπλήσσουν, πράγματα που δεν φανταζόμασταν πολλοί από μας ότι ισχύουν. Τα φυτά κατείχαν το ρόλο τους σε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς, συμβολίζοντας συναισθήματα και εκφράζοντας χειρονομίες.Τις τελευταίες δεκαετίες μέσω πειραμάτων διαφόρων επιστημόνων, αποδείχθηκε ότι τα φυτά αισθάνονται και μάλιστα εκφράζονται κατά κάποιο τρόπο απέναντι σε οτιδήποτε τους επηρεάζει, αποδεικνύοντας έτσι ότι έχουν περισσότερες ιδιότητες από τις ευρέως γνωστές.

Τα φυτά αναγνωρίζουν.

Μεταξύ των φυτών και της ανθρώπινης συμπεριφοράς υπάρχει μία μυστική επικοινωνία. Έχει αποδειχθεί ότι τα φυτά που λαμβάνουν αγάπη από τον ιδιοκτήτη τους αναπτύσσονται γρηγορότερα και δένονται συναισθηματικά μαζί του. Πάνω σε αυτό το θέμα έγινε το εξής

πείραμα από τον Μπάξτερ : Σε ένα δωμάτιο τοποθετήθηκαν δύο φυτά. Έξι εθελοντές πέρασαν μπροστά από το ένα φυτό και ένας από αυτούς το κατέστρεψε. Έπειτα το δεύτερο φυτό συνδέθηκε με έναν παλμογράφο και πέρασαν και τα έξι άτομα από μπροστά του. Όταν όμως το πλησίασε αυτός που είχε καταστρέψει το πρώτο φυτό, ο παλμογράφος έδειξε μία αναταραχή, σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα. Η NASA πειραματίζεται σε αυτόν τον τομέα μέχρι και σήμερα αλλά είναι άγνωστο μέχρι πού έχουν φτάσει οι έρευνες.

Τα φυτά ακούνε.

Η ανάπτυξη των φυτών εξαρτάται επίσης από τα ηχητικά ερεθίσματα που λαμβάνουν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Τζορτζ Μιλσταϊν υποστηρίζοντας ότι αναπτύσσονται γρηγορότερα κάτω από την επιρροή κάποιων ειδών μουσικής. Το είδος που κρατάει τα πρωτεία είναι η κλασσική μουσική. Από την άλλη πλευρά, κατά την Ντόροθυ Ρέταλλακ, έχουν «αντιπάθεια» σε ορισμένα είδη μουσικής όπως η ροκ. Επίσης τα φυτά αναπτύσσονται γρηγορότερα ανάμεσα σε υψηλούς τόνους. Τέλος, ο Καρλ Κρίστιανσεν υποστηρίζει σε μία μελέτη του ότι οι γυναικείες και οι παιδικές φωνές επιδρούν θετικά σε αυτά σε σχέση με τις αντρικές.
Τα φυτά αντιλαμβάνονται την αφή
Πάνω σε ένα φυτό υπάρχουν άπειροι αισθητήρες (τριχίδια), οι οποίοι και μεταφέρουν το σήμα οποιουδήποτε αγγίγματος, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η αντίδραση του φυτικού οργανισμού. Διαπιστώθηκε πως σε περίπου 1000 είδη η αντίδραση στην αφή είναι άμεση. Για παράδειγμα ένα σαρκοφάγο φυτό κλείνει την παγίδα του σε κλάσματα δευτερολέπτου για να εγκλωβίσει το έντομο, η μιμόζα αναδιπλώνει κατευθείαν τα φύλλα της, ενώ η τσουκνίδα θραύει τα τριχίδιά της προκαλώντας μας κνίδωση. Τα περισσότερα φυτά όμως αντιδρούν έμμεσα, αργά και περιορισμένα στο άγγιγμα. Πολλά από αυτά πάντως, όταν αισθανθούν κάποιο είδος επίθεσης, ενεργοποιούν την ακαμψία. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο κισσός ο οποίος γίνεται πιο άκαμπτος μέσα σε 48 ώρες.

Τα φυτά βλέπουν το φως.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ανάπτυξη των φυτών είναι το φως. Το πόσο σημαντικό είναι, μας το λέει το τρανό παράδειγμα του φίκου, ο οποίος στρέφεται σε όποια μεριά υπάρχει το φως αυτόματα. Αυτό λέγεται φαινόμενο του φωτοτροπισμού, πρώτος το ανέφερε ο Δαρβίνος και ευθύνεται για την τάση πολλών φυτών που βρίσκονται στην σκιά να τείνουν να αναπτυχτούν προς την μεριά του φωτός.

Τα φυτά γεύονται.

Ένας τρόπος να ξεχωρίζουν τα φυτά τα ωφέλιμα και τα ανώφελα συστατικά είναι η γεύση. Το κύριο αισθητήριο όργανο της γεύσης είναι οι ρίζες οι οποίες ξεδιαλέγουν και παίρνουν τις χρήσιμες ουσίες από το έδαφος και αποφεύγουν συστατικά επιβλαβή ή άχρηστα για το φυτό αλλάζοντας κατεύθυνση ανάπτυξης. Η γεύση όμως είναι ένας καλός σύμμαχος του φυτού και απέναντι στους εχθρούς μερικές φορές, παίζοντας ιδιαίτερο ρόλο. Για παράδειγμα το είδος των κωνοφόρων δέντρων larix όταν δεχθεί προσβολή από ένα συγκεκριμένο είδος κάμπιας, παράγει βελόνες λιγότερο… νόστιμες και σχεδόν καθόλου θρεπτικές, έτσι ώστε οι εισβολείς να αναγκαστούν να απομακρυνθούν μετά την πάροδο 4 – 5 ετών. Μια άλλη αξιοσημείωτη αντίδραση με βάση την γεύση συναντάμε στο καλαμπόκι, το οποίο όταν προσβληθεί από την κάμπια spodoptera, τότε εκλύει ένα μίγμα ουσιών ιδιαίτερα εύγευστο για τις σφήκες, οι οποίες με την σειρά τους πλησιάζουν στο καλαμπόκι και τρέφονται με το έντομο αυτό.

Τα φυτά οσμίζονται.

Στους αμυντικούς μηχανισμούς των φυτών συμπεριλαμβάνεται και η μυρωδιά, η οποία πολλές φορές λειτουργεί και ως προειδοποίηση για τον επερχόμενο κίνδυνο σε διπλανά είδη. Στην ιτιά για παράδειγμα, η επίθεση από την κάμπια malucosoma pluviale προκαλεί μια ιδιαίτερη αλλαγή στην μυρωδιά της η οποία λειτουργεί ως σήμα κινδύνου. Από ερεθισμένους ή πληγωμένους ιστούς πολλών ειδών αναδύεται ένα παρόμοιο αέριο. Το αποτέλεσμα είναι η ενεργοποίηση της άμυνας τόσο του φυτού που προσβλήθηκε, όσο και των γειτονικών.
Τα φυτά λοιπόν, κάθε άλλο παρά απλούς οργανισμούς θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε. Νοιώθουν, επικοινωνούν, μεταξύ τους και μαζί μας, γεύονται, δηλαδή απολαμβάνουν, και βλέπουν, γι’αυτό κινούνται αναλόγως. Το καθένα με το δικό του διαφορετικό μηχανισμό και με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που συμβάλλουν σε έναν θαυμαστό κόσμο για τον οποίο πολλά δεν ξέρουμε.

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΜΥΛΩΝΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΝΕΜΕΣΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΕ