Μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων έφεραν στο φως πριν από λίγες μέρες το αρχαιότερο δείγμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας. Ανέσυραν στην επιφάνεια της Ανταρκτικής από το υπέδαφός της πυρήνες πάγου που έχουν ηλικία περίπου 2,7 εκατομμυρίων ετών, τότε που άρχιζαν οι κύκλοι των παγετώνων στη Γη. Η στρατηγική που εφάρμοσαν ήταν καινοτόμος, κι αυτό γιατί αντί να εξετάσει μέρη όπου ο πάγος στο κάτω μέρος είναι ο αρχαιότερος, μελέτησε μέρη όπου ο παλαιότερος πάγος έχει συμπιεστεί στην επιφάνεια, πάνω στα υψηλά σημεία του πετρώματος. Μάλιστα, η γεώτρηση έγινε οριζόντια στην πλαγιά του λόφου κι όχι κάθετα όπως συνήθως, αλλά και το γεωτρύπανο τρύπησε μόνο σε βάθος 150 μέτρων για να βρει τον πανάρχαιο πάγο.

Κάθε χρόνο, επιστήμονες από 28 διαφορετικές χώρες διεξάγουν πειράματα και έρευνες που δεν είναι δυνατό να γίνουν σε άλλα μέρη του κόσμου. Το καλοκαίρι εργάζονται πάνω από 4000 επιστήμονες στους ερευνητικούς σταθμούς, ο αριθμός αυτός μειώνεται σε λίγο πάνω από 1000 κατά τον χειμώνα. Μέχρι τώρα η μελέτη των πυρήνων πάγου της Ανταρκτικής έδινε τη δυνατότητα στους ερευνητές να αναλύσουν την κλιματική ιστορία των τελευταίων 800.000 ετών. Οι εν λόγω πάγοι είναι κατά τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια χρόνια παλαιότεροι από αυτούς που μέχρι σήμερα κατείχαν το ρεκόρ. Ο νέος και πολύ παλαιότερος πυρήνας πάγου ανασύρθηκε από μια ανεμοδαρμένη περιοχή της ανατολικής Ανταρκτικής, τους λόφους Άλαν, περίπου 200 χιλιόμετρα από τη βάση Μακ- Μούρντο, μια περιοχή διάσημη για την ανακάλυψη αρχαίων μετεωριτών.

Πριν από λίγα χρόνια, οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Σαν Ντιέγκο, και του Όρεγκον Στέιτ δημοσίευσαν στοιχεία από δείγματα πάγου ηλικίας ενός εκατομμυρίου ετών. Σε πρόσφατο συνέδριο, οι ίδιοι ερευνητές με επικεφαλής τον γεωχημικό Μάικλ Μπέντερ του πανεπιστημίου Πρίνστον, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στη διεθνή συνδιάσκεψη γεωεπιστημόνων «Γκόλντσμιντ» στο Παρίσι, σύμφωνα με το «Science», δήλωσαν ότι οι πρώτες αναλύσεις του πυρήνα πάγου δείχνουν τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα πριν 2,7 εκατ. χρόνια, τα οποία ήταν πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Οι επιστήμονες θα πρέπει συνεπώς να αναθεωρήσουν τα παλαιοκλιματικά μοντέλα τους.

 

Οι γεωτρήσεις στην Ανταρκτική και στην εξίσου παγωμένη Γροιλανδία που έφεραν στο φως τους αρχαίους αυτούς πάγους, περιέχουν εγκλωβισμένες φυσαλίδες αέρα από την πανάρχαια ατμόσφαιρα της Γης. Η σημαντικότερη επιστημονική αξία των ευρημάτων ήταν ότι οι ερευνητές κατάφεραν να μετρήσουν τις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου από παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα, καθώς και δείκτες της θερμοκρασίας των ωκεανών ανά τα έτη. Η ανάλυση αυτών των δειγμάτων αποκαλύπτει πλούσιες πληροφορίες για το αρχαίο κλίμα και για τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και της θερμοκρασίας, καθώς και άλλα δεδομένα για το περιβάλλον στο μακρινό παρελθόν.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η επόμενη αποστολή στην Ανταρκτική θα αποφέρει ακόμα πιο αρχαία δείγματα πάγου, όπως δήλωσε και το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Εντ Μπρουκ. Διότι εκτιμάται ότι η Ανταρκτική μπορεί να κρύβει πάγους ηλικίας έως 30 εκατομμυρίων ετών. Όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολο να φέρει κανείς στο φως τόσο παλιούς πάγους. Ο επόμενος πιο ρεαλιστικός αλλά άκρως φιλόδοξος στόχος θα είναι να ανασυρθούν πάγοι ηλικίας έως πέντε εκατ. ετών, μια εποχή που πιστεύεται ότι οι θερμοκρασίες έμοιαζαν με αυτές προς τις οποίες κατευθύνεται σήμερα η Γη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για τον ΕΟΕ,

Δέσποινα Λούλου, Συντάκτης.