Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες από ερευνητές της Κίνας στην Ανταρκτική για τις λίμνες που δημιουργούνται από τον λιώσιμο των πάγων.
Για την συγκερκιμένη μελέτη, οι Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν drone. Λόγω των περιορισμένων λιμνών είναι δύκσολο να τις μελετήσουν με δορυφόρο οπότε η έρευνα έπρεπε να γίνει με άλλο τρόπο. Σύμφωνα με το κινέζικο πρακτορείο Xinhua, χρησιμοποίησαν το Polar Hawk 3-R για τις έρευνες. Η Ανταρκτική είναι η ψυχρότερη ήπειρος της γης με την χαμηλότερη θερμοκρασία να έχει καταγραφεί στους -93 βαθμούς κελσίου.

Μάλιστα σε σχέση με την Αρκτική, η Ανταρκτική έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες αλλά πολύ μικρότερο αριθμό λιμνών. Οι συγκεκριμένες λίμνες που δημιουργούνται, είναι δεξαμενές νερού, που κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σχηματίζουν στοιβάδες από πάγο. Εκτός από τις εναέριες λήψεις των λιμνών και των στοιβάδων από πάγο η ομάδα των ερευνητών παρατήρησε την κατάσταση των πάγων μέσω του παγοθραυστικού σκάφους, Xuelong.

Η αλλαγή του κλίματος έχει επηρεάσει ήδη τις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Ανταρκτική. Αυτές οι παρατηρήσεις δεν είναι για πειραματικούς σκοπούς αλλά θα πραγματοποιηθούν σε πειραματικές εργασίες όπως η πολική εφοδιαστική δήλωσε ο Cheng Xiao, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Μελλοντικά η Κίνα σκοπεύει να συνεχίσει τις μελέτες στην Ανταρκτική σχεδόν κάθε χρόνο. Ήδη επιστήμονες από 28 διαφορετικές χώρες διεξάγουν έρευνες στην Ανταρκτική.

Νίκος Ντοντουλάκης, Δημοσιογράφος