Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, μπορεί κανείς να εντοπίσει πως τον 20ο αιώνα διάφορες ουσίες, όπως οι χλωροφθοράνθρακες, απελευθερώθηκαν μαζικά στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια το στρώμα του όζοντος στη στρατόσφαιρα να αραιώσει αραίωσε διεθνώς και ιδίως πάνω από την Ανταρκτική όπου και σχηματίστηκε μια “τρύπα”. Ύστερα από αυτό το γεγονός απαγορεύτηκαν αυτά τα χημικά κι οι ειδικοί κάνανε λόγο για βελτίωση της κατάστασης ,προβλέποντας μάλιστα πλήρη αποκατάσταση έως τα μέσα του 21ου αιώνα. Ωστόσο, νέες μελέτες αναιρούν αυτή την πρόβλεψη. Σε πρόσφατη έρευνα,οι ειδικοί, χρησιμοποιώντας δορυφορικές μετρήσεις τριών δεκαετιών, ανακάλυψαν πως ανάμεσα από τις 60 μοίρες νότιο γεωγραφικό πλάτος έως τις 60 μοίρες βόρειο γεωγραφικό πλάτος η συγκέντρωση του όζοντος συνεχίζει να μειώνεται στο κατώτερο τμήμα της στρατόσφαιρας, σε ύψος 15 έως 25 χιλιομέτρων, εκεί όπου το στρώμα του όζοντος ήταν ανέκαθεν πυκνότερο.

Σύμφωνα,λοιπόν, με την επιστημονική κοινότητα, η αραίωση του όζοντος στο κατώτερο τμήμα της στρατόσφαιρας συνεχίζεται κι η απειλή για μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον γενικότερα μεγαλώνει.

Πολλοί θεωρούν πως η αιτία της συνεχιζόμενης αραίωσης του όζοντος της κατώτερης στρατόσφαιρας είναι η κλιματική αλλαγή, που επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και παράγεται πλέον λιγότερο όζον. Άλλοι ισχυρίζονται πως βραχύβιες χημικές ουσίες που περιέχουν χλώριο και βρώμιο, αυξάνονται συνεχώς, διεισδύουν στην κατώτερη ατμόσφαιρα και προκαλούν ζημιές στο όζον. Οι παραπάνω εξηγήσεις φαντάζουν πιθανές, όμως επισήμως οι συγκεκριμένες αιτίες γι’ αυτή τη συνεχιζόμενη αραίωση του όζοντος της κατώτερης στρατόσφαιρας είναι ακόμη ασαφείς. Η πρόβλεψη των συνεπειών που θα έχει αυτή η αραίωση του όζοντος στους ανθρώπους και στα οικοσυστήματα αποτελεί άλλη μια δυσκολία για τους επιστήμονες. Όσον αφορά το παρόν πάντως, μια δημοσίευση επιστημονικής μελέτης στο στο περιοδικό «Elementa: Science of the Anthropocene», επισημαίνει πως αν και η ρύπανση από το όζον μειώνεται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συνεχίζουν να περνούν πάνω από δέκα μέρες κάθε χρόνο κατά τις οποίες τα επίπεδα όζοντος ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος