Στις 27 Οκτωβρίου το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία. Τα κόμματα Junts pel Si και Cup, τα οποία διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών της καταλανικής Βουλής, κατέθεσαν πρόταση στο συνέδριο του περιφερειακού κοινοβουλίου με θέμα την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Στην ψηφοφορία για την ανεξαρτησία «ναι» ψήφισαν 70 βουλευτές, 10 ψήφισαν «όχι» και 2 βουλευτές λευκό.

Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού, Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Πολιτών διαφωνούν με την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας αποχώρησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μάλιστα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Κάρλος Καριθόσα, εκπρόσωπος του κόμματος των Πολιτών δήλωσε προς τον Κάρλες Πουτζντεμόν «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, την συνύπαρξη».

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο πρόεδρος Πουτζντεμόν και οι βουλευτές που υπήρχαν στο κοινοβούλιο υποδέχτηκαν με χαμόγελο και χειροκροτήματα το τελικό αποτέλεσμα. Έπειτα, τραγούδησαν και τον ύμνο της Καταλονίας.

Στην πρώτη του δήλωση ο Κάρλες Πουτζντεμόν ανέφερε «σήμερα το κοινοβούλιο έκανε ένα βήμα που περιμέναμε και για το οποίο παλεύαμε χρόνια». Φυσικά, το τελικό αποτέλεσμα πανηγύρισαν έξω από το κοινοβούλιο και οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.

Η αντίδραση της Ισπανικής Κυβέρνησης

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της Καταλανικής ψηφοφορίας, η αντίδραση της Ισπανικής Κυβέρνησης ήταν άμεση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ραχόι, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 155.

Η ενεργοποίηση του άρθρου , προβλέπει την άμεση αναστολή του αυτοδιοικήτου της περιφέρειας της Καταλονίας. Με την εφαρμογή του τάχθηκαν υπέρ 214 Γερουσιαστές, ενώ 47 βουλευτές τάχθηκαν κατά.

Μετά την ψηφοφορία, μάλιστα, ο Ισπανός πρωθυπουργός έγραψε στο twitter «Ψυχραιμία σε όλους τους Ισπανούς. Το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονίας».

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την έρευνα και την επιστήμη, Κάρλος Μοέδα τάχθηκε με το μέρος της Ισπανικής Κυβέρνησης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όλοι οφείλουν να σέβονται τις χώρες όπως είναι, οφείλουν να σέβονται το Σύνταγμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει την στήριξη της στον Ισπανό πρωθυπουργό και κατ΄ επέκταση σε όλη την Ισπανία. Μάλιστα, Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγραψε στο twitter « Για την Ε.Ε δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η Ισπανική Κυβέρνηση να προτιμήσει την δύναμη του επιχειρήματος και όχι το επιχείρημα της δύναμης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αμερικάνικη κυβέρνηση, στηρίζοντας την προσπάθεια την Ισπανικής Κυβέρνησης, προωθώντας την «ενότητα» στην Ισπανία, μετά την επίσημη ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας της Καταλονίας.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος