Ένα απρόσμενο πλάσμα εμφανίστηκε στον Νότιο Ωκεανό και λόγω των χαρακτηριστικών του δόθηκε το όνομα «ακέφαλο κοτόπουλο – τέρας».

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα Ολοθουροειδές πλάσμα. Όμοιο του έχει εντοπιστεί στο παρελθόν στον Κόλπο του Μεξικό. Με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος Australian Antarctic Division, επιστήμονες από την Αυστραλία εντόπισαν το πλάσμα μέσω υποβρυχίου και έτσι, δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος δήλωσε: «Κάποια από τα βίντεο που παίρνουμε πίσω από τις κάμερες είναι εκπληκτικά, συμπεριλαμβανομένων των ειδών που δεν έχουμε δει ποτέ σε αυτό το μέρος του κόσμου». Η ομάδα χρησιμοποιεί ένα σύστημα κάμερας, το οποίο αναπτύχθηκε για εμπορική αλιεία με παραγάδια, προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για την Επιτροπή Διατήρησης της Θαλάσσιας Ζωής της Ανταρκτικής (CCAMLR).

Ο Dr. Welsford ανέφερε: «Το περίβλημα που προστατεύει την κάμερα και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται με τα παραγάδια του Νότιου Ωκεανού, οπότε πρέπει να είναι εξαιρετικά ανθεκτικό. Χρειαζόμασταν κάτι που θα μπορούσε να πεταχτεί από την πλευρά ενός σκάφους και θα συνεχιζόταν να λειτουργεί αξιόπιστα υπό ακραίες πιέσεις στη μαύρη πίσσα για μεγάλες χρονικές περιόδους».

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε την ομορφιά του αναπάντεχου πλάσματος στον Νότιο Ωκεανό:

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος