Η πίστη των αρχαίων Αιγυπτίων στη μεταθανάτια ζωή, τους οδήγησε να ψάξουν τρόπους ώστε να διατηρούν το σώμα τον νεκρών, χωρίς δηλαδή να αποσυντίθεται. Η διαδικασία της μουμιοποίησης αποτέλεσε επιστήμη στην αρχαία Αίγυπτο με τα αποτελέσματά της να είναι ορατά μέχρι και σήμερα αφού έχουν βρεθεί πολλές ακόμη και ύστερα από 3500 χρόνια.

Αυτό που είναι κυρίως γνωστό για την διαδικασία της ταρίχευσης είναι πως αφαιρούσαν από τον νεκρό τον εγκέφαλο και τα σπλάχνα του και τα τοποθετούσαν στην αλμύρα. Επίσης, καθάριζαν το σώμα εξωτερικά και εσωτερικά και στην συνέχεια επανατοποθετούσαν τα όργανα που είχαν βγάλει από αυτό. Στη συνέχεια, αφού άλειφαν το σώμα με αντισηπτικές ουσίες, το τύλιγαν με γάζες και το τοποθετούσαν σε σαρκοφάγους ή νεκροταφεία. Μαζί με το σώμα επίσης τοποθετούσαν αντικείμενα που ο νεκρός αγαπούσε όσο ήταν εν ζωή.

Η ανακάλυψη όμως μια μούμιας που βρίσκεται στο Αιγυπτιακό μουσείο του Τορίνο, άλλαξε πολλά δεδομένα. Πιθανολογείται πως προέρχεται από τη χρονική περίοδο 3700-3500 π.Χ. Το γεγονός πως δεν έχει υποστεί κάποια συντήρηση από ειδικούς, βοηθάει στην περαιτέρω έρευνά της.

Η μούμια με κωδικό “Turin S. 293” βρίσκεται σε εμβρυϊκή στάση πάνω σε άμμο. Γύρω της υπάρχουν αντικείμενα όπως ένα ζευγάρι σανδάλια από φυτικές ίνες, μια τσάντα από δέρμα στρουθοκαμήλου, βέλη και ένα υφασμάτινο καλάθι όπου υπάρχουν κλωστές.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ταρίχευση είναι φυτικό έλαιο ή ζωικό λίπος, ζεστή ρητίνη (παχύρρευστο υγρό) από κωνοφόρο δέντρο, σταγόνες από αρωματικό φυτό και μαύρη ζάχαρη. Αξίζει να σημειωθεί πως η αναλογία των αντιβακτηριακών ουσιών ήταν ίδια με αυτή που χρησιμοποιούταν 2.500 χρόνια αργότερα, σε μια εποχή ακμής για την ταρίχευση. Όλα αυτά αποδεικνύουν πως αρκετές από τις διαδικασίες της ταρίχευσης χρησιμοποιούνταν από πολύ παλαιότερα από όσο πιστεύανε μέχρι σήμερα.

Σχετικά με το πως βρέθηκε η συγκεκριμένη μούμια δεν υπάρχουν διαβεβαιωμένες απόψεις. Εικάζεται πως την αγόρασε ο Ερνέστο Σκιαπαρέλι από έναν ανώνυμο έμπορο στις αρχές του 20ου αιώνα με βάση κάποια αρχεία του Μουσείου. Ο Σκιαπαρέλι ως αρχαιολόγος αφοσιώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογραφία