Δυστυχώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αρχίζει σταδιακά να επηρεάζει τις ζωές μας όλο και πιο ορατά. Μέχρι το 2100 αναμένεται να επηρεάσει πάνω από το 30% της ανθρωπότητας ειδικά όσους ζουν παραθαλάσσια.

Αυτή η κατάσταση όμως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Jun Kamei. Είναι σχεδιαστής βιομίμησης με εμπειρία στις έρευνες υλικών επιστημών αλλά και στο σχεδιασμό προϊόντων. Δείχνει μάλιστα ιδιαίτερη ανησυχία για την άνοδο της θερμοκρασίας και των θαλασσών. Σχεδίασε λοιπόν για μια αναπνευστική συσκευή που θα βοηθάει τον άνθρωπο να αναπνέει μέσα στο νερό.

Το Amphibio, όπως ονομάζεται”, αποτελεί τρισδιάστατη εκτύπωση που τραβά το οξυγόνο από το νερό και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα. Στην ουσία, μικροσκοπικοί πόροι του επιτρέπουν μόνο τον αέρα και όχι το νερό να κινείται μέσα σε αυτό. Λόγω του ότι οι άνθρωποι χρειάζονται μεγάλη ποσότητα οξυγόνου, χρειάζεται να σχεδιάσει “βράγχια” άνω των 32τ.μ.. Για αυτόν τον λόγο, προς το παρόν, υπάρχει μόνο ένα πρωτότυπο που δοκιμάζεται σε ενυδρείο σε μικρότερο μέγεθος.

Μια τέτοια κατασκευή θα είναι πολύ χρήσιμη και για όσους αγαπούν το νερό και ασχολούνται με θαλάσσιες δραστηριότητες ή καταδύσεις.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος