Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές της Γαλλίας και του Βέλγιου, μετά τις πληροφορίες που έφτασαν στις Βρυξέλλες, ότι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ετοιμάζουν ανά πάσα στιγμή τρομοκρατικά χτυπήματα στις δύο χώρες.

 

isis
Οι συγκεκριμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους αναχώρησε πρόσφατα από τη Συρία για την Ευρώπη, περνώντας από την Τουρκία και την Ελλάδα με πλωτά μέσα. Στόχος τους η πραγματοποίηση επιθέσεων στις δύο αυτές χώρες.
Το Βελγικό κέντρο για την αντιμετώπιση κρίσεων (OCAM), αρμόδιο για τον συντονισμό των μέτρων ασφαλείας, δήλωσε πως έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι αστυνομικές δυνάμεις στη χώρα.

 

belgian-police

 

Ωστόσο, δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια, ώστε να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού στο μέγιστο, κάτι που θα σήμαινε ότι υφίσταται επικείμενη απειλή επίθεσης.
Η εφημερίδα Derniere Heure που έφερε στο φως την πληροφορία, αναφερεί ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές πως η ομάδα «αναχώρησε από τη Συρία πριν από περίπου μιάμιση εβδομάδα», χωρίς να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία αναχώρησής της.
Οι Βελγικές δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο της ειδοποίησης, αλλά, η Βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Derniere Heure ανέφερε πως οι μαχητές είναι οπλισμένοι, και έχουν στόχο να χωριστούν σε δύο ομάδες: η μία με στόχο να πραγματοποιήσει επιθέσεις στο Βέλγιο και η άλλη στη Γαλλία.

 

france-soldiers-eiffer-tower
Στους εν δυνάμει στόχους στο Βέλγιο περιλαμβάνονται ένα εμπορικό κέντρο, ένα εστιατόριο fast food και ένα αστυνομικό τμήμα. Αναφορικά με τη Γαλλία, δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι στόχοι.

 

Για τον Τομέα Έρευνας

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος