Το Instagram είναι μια δωρεάν εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που δίνει την δυνατότητα επεξεργασίας και κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο στο διαδίκτυο. Οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο με τους ακολούθους τους (followers) ή με επιλεγμένη ομάδα φίλων, να σχολιάζουν και να δηλώνουν ότι μια δημοσίευση τους αρέσει.

Η δημοφιλής εφαρμογή δημιουργήθηκε από δύο απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ, τους Κέβιν Σίστρομ και Μάικ Κρίγκερ και ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010. Μόλις δύο μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2010, ο αριθμός των εγγεγραμμένων χρηστών έφτασε το 1.000.000. Σήμερα η εφαρμογή μετράει 20 δισεκατομμύρια φωτογραφίες από όλο τον κόσμο και 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Το όνομα της προέρχεται από τον συνδυασμό της λέξης Instant (στιγμιαίο) και telegram (τηλεγράφημα). Tο 2012 η εφαρμογή αγοράστηκε από το Facebook, προς ένα 1 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α.

Υπάρχουν βασικοί όροι χρήσης που απαιτείται να τηρούν οι χρήστες του Instagram, όπως το ότι οφείλουν να είναι τουλάχιστον 13 ετών, ή το ότι υπάρχουν περιορισμοί στο ανέβασμα βίαιων, γυμνών, μερικώς γυμνών ή με σεξουαλικό υπονοούμενο φωτογραφιών, ενώ παράλληλα καθορίζουν και την ευθύνη για τον λογαριασμό και την δραστηριότητα που προέρχεται από αυτόν.

Το 2016 το Instagram είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο ο οποίος επέλεγε τις σημαντικότερες και δημοφιλέστερες φωτογραφίες για το news feed του, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται δημοσιεύσεις από δύο, τρεις ή και περισσότερες μέρες πριν.

Η εταιρεία υποστήριζε πως «με αυτές τις αλλαγές, η αρχική σας σελίδα θα είναι πιο φρέσκια και δεν θα χάνετε τις στιγμές των ανθρώπων που σας ενδιαφέρουν».
Ο εκπρόσωπος αποκάλυψε μία ακόμη αλλαγή στη δημοφιλή και αγαπημένη εφαρμογή: το νέο κουμπί “New Posts” με το οποίο οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν μόνοι τους την αρχική τους σελίδα.

Αυτή η αλλαγή θα λύσει το πρόβλημα που ενοχλούσε αρκετό κόσμο, το οποίο είναι πως όταν βγεις από την εφαρμογή και μετά την ανοίξεις ξανά, το Instagram δεν σε βγάζει στο σημείο που είχες μείνει, αλλά στην αρχή.

Εάν όμως ο εκάστοτε χρήστης επιθυμεί να δει τις καινούριες αναρτήσεις θα μπορεί να τις δει, πατώντας το νέο κουμπί.

Ιωάννα Μπάκα, Δημοσιογράφος