Πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε κυρώσεις και επιπλέον φορολογία στα εισαγόμενα αυτοκίνητα που δεν παράγονται στις ΗΠΑ.

Οι πιο κερδισμένοι από αυτήν τη αλλαγή είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Mercedes, η BMW και η Audi, καθώς και οι πιο σπορ κατασκευαστές όπως είναι η Porsche, η Lamborghini και η Ferrari, που θα δουν τα μοντέλα να γίνονται πιο προσιτά άρα θα αυξηθούν παραπάνω οι πωλήσεις. Αντίθετα οι αμερικανικές εταιρείες σαν τη General Motors και τη Ford θα είναι πιο “χαμένες”, μιας και τα περισσότερα μοντέλα τους, που πωλούνται στην Κίνα, κατασκευάζονται και εκεί. Παράλληλα και στα πλαίσια των αλλαγών αυτών η κινεζική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως θα αναθεωρήσει και θα απλουστεύσει τις προϋποθέσεις προκείμενου μια αυτοκινητοβιομηχανία να μπορεί να παράγει στη χώρα.

Οι αμερικανικές εξαγωγές αυτοκινήτων στην Κίνα έχουν ήδη αυξηθεί. Το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν 10,5 δισεκατομμύρια αυτοκίνητα (νέα και μεταχειρισμένα) στην Κίνα. Ο πρόεδρος Donald Trump αναφέρει συχνά, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόνο ένα τιμολόγιο για τις κινεζικές εισαγωγές αυτοκινήτων. Στην πραγματικότητα, τα τιμολόγια δεν έχουν σταματήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες στις Ηνωμένες Πολιτείες από την αποστολή αυτοκινήτων στην Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στην Κίνα πέρυσι, περίπου έξι φορές λιγότερα από τις εξαγωγές της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής.

Κάποιες από τις πιο ιστορικές αυτοκινητοβιομηχανίες της Αμερικής, όπως η Ford και η General Motors, φτιάχνουν ήδη αυτοκίνητα στην Κίνα για κινέζους πελάτες σε εργοστάσια κοινής επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι η Ford και η GM συνεργάζονται με κινεζικές επιχειρήσεις για να κατασκευάσουν και να πουλήσουν αυτοκίνητα. Η Κίνα, είναι η μεγαλύτερη αγορά της GM, σύμφωνα με την εταιρεία. Τόσο η Ford όσο και η GM κατασκευάζουν την πλειοψηφία των αυτοκινήτων τους που πωλούνται σε κινέζους πελάτες στην Κίνα. Το τιμολόγιο 25% δεν ισχύει για τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Ford πώλησε 939.000 αυτοκίνητα στην Κίνα, αλλά μόνο το 2% αυτών εισήχθησαν, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της εταιρείας για την Κίνα. Ακόμη, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας, όπως η Toyota και η Honda, ακολουθούν την ίδια αρχή. Κατασκευάζουν τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα που πωλούν, σε πελάτες της Βόρειας Αμερικής.

Τα αμερικανικά εργοστάσια για τη BMW και τη Mercedes θα μπορούσαν να είναι οι μεγάλοι νικητές αν το τιμολόγιο τραβηχτεί. Αλλά και αυτοί φτιάχνουν αυτοκίνητα για πολίτες της Κίνας. Η BMW είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Mercedes πώλησε 170.000 αυτοκίνητα στην Κίνα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, και πάνω από τα δύο τρίτα των οποίων ήταν αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στην Κίνα, σύμφωνα με δελτίο τύπου την περασμένη εβδομάδα. Η BMW πούλησε 517.000 αυτοκίνητα στην Κίνα το 2016. Το εργοστάσιό της, στο Σενγιάνγκ, της Κίνας, παρήγαγε 305.000 αυτοκίνητα το ίδιο έτος, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της εταιρείας.

Ο Trump δήλωσε ότι ζήτησε από τον υπουργό εμπορίου, Wilbur Ross, να διερευνήσει εάν οι εισαγωγές αυτοκινήτων αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. “Οι βασικές βιομηχανίες, όπως τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, είναι καθοριστικής σημασίας για τη δύναμή μας ως έθνος”, δήλωσε ο Trump σε σύντομη δήλωση του γραφείου τύπου του Λευκού Οίκου.
Ο John Bozzella, διευθύνων σύμβουλος της Global Automakers, ο οποίος εκπροσωπεί ξένους κατασκευαστές αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται στις Η.Π.Α. και ορισμένους προμηθευτές εγχώριων ανταλλακτικών, επέκρινε την κίνηση. “Αν αυτές οι αναφορές είναι αληθινές, είναι μια κακή μέρα για Αμερικανούς καταναλωτές”, δήλωσε. “Η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ ακόμη αναπτύσσεται.” Το τμήμα εμπορίου δήλωσε ότι ξεκίνησε αμέσως την έρευνα εθνικής ασφάλειας που απαιτείται από το νόμο για να δικαιολογήσει τα τιμολόγια. Ακόμη σημείωσε ότι το ποσοστό των εισαγόμενων αυτοκινήτων που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξήθηκε από 32% σε 48% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς οι θέσεις εργασίας των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών μειώθηκαν.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος